Αμμόχωστος: Έτσι αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά στην νεκρή ζώνη

Αναζωπυρώθηκε σήμερα η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ στη νεκρή ζώνη που βρίσκεται κοντά στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

 

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής «η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις δέκα χθες το βράδυ στη νεκρή ζώνη σε περιοχή εντός ναρκοπεδίου, κοντά στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας όχημα της Δύναμης, το οποίο επιτηρούσε τη περιοχή ωστόσο η πυρκαγιά κατευθύνθηκε προς τη θαλάσσια περιοχή των κατεχομένων, με αποτέλεσμα να περιοριστεί».

 

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, γύρω στις εννέα σήμερα το πρωί υπήρξε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς. Στη περιοχή Αγίας Μαρίνας στη Κάτω Δερύνεια βρίσκονται τρία Πυροσβεστικά οχήματα από την επαρχία Αμμοχώστου και ένα όχημα από τον Δήμο Δερύνειας. Οι άνδρες της Δύναμης χρησιμοποιούν επίσης εκσκαφέα για δημιουργία αντιπυρηνικής ζώνης μεταξύ της νεκρής ζώνης και των ελεύθερων περιοχών καθώς και σε χώρο που υπάρχουν κάποιες κτιριακές εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

 

Ανέφερε ακόμα ότι η πυρκαγιά που μαίνεται εντός της νεκρής ζώνης έχει μέχρι στιγμής κατακάψει μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο από ξηρά χόρτα, χαμηλή άγρια βλάστηση και αριθμό δέντρων. Όταν κατά διαστήματα η πυρκαγιά ξέφυγε από τη νεκρή ζώνη προς τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχείρησαν και έσβησαν τη φωτιά.

 

Στη περιοχή βρίσκονται άνδρες των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τον Ανδρέα Κεττή «η Πυροσβεστική Υπηρεσία εργάζεται για κατάσβεση της πυρκαγιάς, πάντοτε σε συνεννόηση και συνεργασία μαζί τους. Οι άνδρες της Υπηρεσίας επιτηρούν την περιοχή στα βόρεια των ελεύθερων περιοχών με τη νεκρή ζώνη και θα παραμείνουν στη σκηνή για όσο διάστημα χρειαστεί, με στόχο να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς προς τις ελεύθερες περιοχές».

 

Ο κ. Κεττής ανέφερε ακόμα ότι προς την πλευρά των κατεχόμενων περιοχών υπάρχουν κάποια πυροσβεστικά οχήματα.

 

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κεττής είπε ότι «τα εναέρια μέσα της Δημοκρατίας δεν μπορούν να επιχειρήσουν για κατάσβεση της φωτιάς λόγω της ιδιομορφίας που υπάρχει στη περιοχή μεταξύ των οποίων η ύπαρξη ναρκοπεδίων εντός της νεκρής ζώνης που είναι απροσδιόριστα».