Αμμόχωστος: Εννιά χρόνια στα δικαστήρια για να χωρίσουν τα περιουσιακά τους

Εννιά χρόνια παιδεύεται στα δικαστήρια τέως ανδρόγυνο, καθώς η εκδίκαση διαδικασίας περιουσιακών διαφορών περιπλέκεται παντοιοτρόπως.

Όπως αναφέρεται σε απόφαση της 19ης Οκτωβρίου, το ζευγάρι χώρισε το 2009 και στις 26 Απριλίου 2012 εκδόθηκε από το Οικογενειακό Δικαστήριο Αμμοχώστου απόφαση υπέρ της τέως συζύγου και εναντίον του συζύγου για το ποσό των 51.705 ευρώ και νόμιμο τόκο από τις 9 Νοεμβρίου 2009.

Τελικά, η εφεσείουσα καταχώρισε ένταλμα κατάσχεσης κινητής περιουσίας, το οποίο επέφερε το μικρό ποσό των 1.350 ευρώ.
Στη συνέχεια, η εφεσείουσα επιδίωξε την εξέταση της οικονομικής κατάστασης του τέως συζύγου της για να διαπιστωθεί η ικανότητά του να πληρώσει το ποσό με μηνιαίες δόσης. Ο δεύτερος καταχώρισε ένσταση και το δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα για πληρωμή με πληρωμές ύψους 300 ευρώ μηνιαίως από την 1η Ιουλίου 2015.

Ωστόσο, την απόφαση αμφισβήτησε η εφεσείουσα, διότι το δικαστήριο δέχθηκε όσα ανέφερε ο τέως σύζυγός της αναφορικά με τα εισοδήματά του, τα έξοδα των παιδιών του, τα έξοδα για τη διαβίωσή του, όπως και τα μεταφορικά του έξοδα, ενώ τα 300 ευρώ ήταν δική του εισήγηση.

Το δικαστήριο παρατήρησε ελλιπή έρευνα από το δικαστήριο, καθώς αγνόησε διαστάσεις ως προς τις αναφορές του ίδιου του εφεσίβλητου, που ισχυρίστηκε ότι λαμβάνει 1.560 ευρώ τον μήνα ως ΕΠΥ στην Εθνική Φρουρά, και της υπεράσπισης της εφεσείουσας. Επίσης, ο εφεσίβλητος αρνήθηκε να προσδιορίσει το ύψος των εισοδημάτων της νυν συζύγου του, δηλώνοντας άγνοια.

Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε «σοβαρό κενό» στο αν ο εφεσίβλητος έχει ή όχι τη δυνατότητα να αποπληρώσει το χρέος του με δόσεις και εννιά χρόνια μετά, αποφασίστηκε όπως η υπόθεση θα πρέπει να επανεκδικαστεί. Το δευτεροβάθμιο οικογενειακό δικαστήριο παραμέρισε την πρωτόδικη απόφαση, ενώ η αίτηση έρευνας απεστάλη σε άλλο Δικαστή.