Αμμόχωστος: Ελεγκτική Υπηρεσία για παρατυπίες σε δασική γη



Παρατυπίες, στην Επαρχία Αμμοχώστου, σε ότι αφορά τους γεωργούς εντοπίζει στην ετήσια έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία για το Τμήμα Δασών.  Συγκεκριμένα, οι χρήστες δασικής γης η οποία χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς στην επαρχία Αμμοχώστου διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά χρήστες στους οποίους το Τμήμα εκχώρησε δασική γη για γεωργικούς σκοπούς και η δεύτερη αφορά εκτοπισθέντες που μετά την εισβολή του 1974 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Αμμοχώστου και έκτοτε χρησιμοποιούν δασική γη για γεωργικούς σκοπούς.

Μεγάλο ποσοστό των πιο πάνω, χρησιμοποιούν τη δασική γη για γεωργικούς σκοπούς χωρίς άδεια και/ή έχουν πραγματοποιήσει παράνομες κατασκευές, γεωτρήσεις κτλ σε αυτή. Το Τμήμα επιβάλλει εξώδικα πρόστιμα προς τους πιο πάνω, που ισούνται με το αντίτιμο που θα έπρεπε να καταβάλουν για τη γη που χρησιμοποιούν, εάν είχαν εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια.

Παρόλα αυτά, όπως διαπιστώνεται στην έκθεση, το Τμήμα Δασών δεν φαίνεται να προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη των ανεξόφλητων εξώδικων προστίμων, με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή τους σε €494.042, μέχρι τις 30.9.2016.

Κατόπιν υπόδειξης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το Τμήμα Δασών, απέστειλε ειδοποίηση σε όλους του οφειλέτες εξωδίκων ότι, εάν δεν εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους το αργότερο μέχρι τις 31.3.2017, θα καταχωρηθεί εναντίον τους αγωγή στον Δικαστήριο.

Οι ενέργειες του Τμήματος οδήγησαν στην εξόφληση αρκετών εξωδίκων, με αποτέλεσμα τη μείωση των ανείσπρακτων ποσών, σε €59.818 στις 30.9.2017 που αφορούσε σε 458 ανείσπρακτα εξώδικα.

Εκδίδονται εξώδικα – Δεν διορθώνονται οι παραβάσεις


Το Τμήμα Δασών, εκδίδει επανειλημμένα εξώδικα πρόστιμα στους ίδιους χρήστες, χωρίς όμως να προκύπτει διόρθωση της παράβασης.

Αποτέλεσμα αυτού, όπως διαφαίνεται, είναι ότι τα εξώδικα που επιβάλλονται δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν και να αποκαταστήσουν τις παραβάσεις.

Οι χρήστες κρατικής δασικής γης χωρίς άδεια θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση για έκδοση άδειας χρήσης γης, όπου επιτρέπεται, αλλιώς θα καταχωριστεί αγωγή εναντίον τους στο Δικαστήριο.

Ο Διευθυντής του Τμήματος ανέφερε ότι τα εξώδικα πρόστιμα που εκδίδονται σε άτομα που χρησιμοποιούν δασική γη για γεωργικούς σκοπούς χωρίς άδεια και/ή έχουν πραγματοποιήσει παράνομες κατασκευές σε αυτή, είναι υψηλότερα κατά 25%-35% από τα κανονικά τέλη ενοικίασης δασικής γης.