Αμμόχωστος: Δύο υποθέσεις για παράνομα φροντιστήρια

Σε μόλις 32 ανέρχονται οι καταχωρημένες ποινικές υποθέσεις που αφορούν καταγγελίες για παραπαιδεία ή/και διδασκαλία σε παράνομα φροντιστήρια, κατά τη χρονική περίοδο 2016 – 31η Οκτωβρίου 2018. 


Οι δύο εκ των 32 υποθέσεων αφορούν την επαρχία ΑμμοχώστουΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ευαγγελία Σιζοπούλου - "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"


 

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που κατέχει η Αστυνομία, η οποία παρεμβαίνει όταν υπάρξουν σχετικές καταγγελίες και τεκμήρια, τα οποία συγκεντρώνονται αφού ενεργοποιηθεί μηχανισμός σε συνεργασία –σε κάποιες περιπτώσεις– με το υπουργείο Παιδείας.


Το κείμενο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

  


Στο τρίτο μέρος της μεγάλης έρευνας του «Φ» για την παραπαιδεία, καταγράφονται οι αριθμοί από πλευράς Αστυνομίας αλλά και πληροφορίες από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του υπουργείου σχετικά με τις καταγγελίες, τα βήματα διερεύνησής τους καθώς και την «επόμενη μέρα» στην περίπτωση εκπαιδευτικών που κριθούν ένοχοι για παραπαιδεία.

 

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία αυτής της πτυχής είναι οι χώροι μέσα στους οποίους διδάσκονται τα μαθήματα –ακόμα και σε υπόγεια– καθώς επίσης και τα «σενάρια» που στήνονται σε περίπτωση εφόδου κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Στα «πώς» και τα «γιατί» αναφέρονται και οι επικεφαλής της ΠΟΕΔ και της ΟΕΛΜΕΚ, οι οποίοι δίνουν τη δική τους θέση για τις αιτίες του φαινομένου της παραπαιδείας, ενώ η ΠΣΕΜ μιλά για στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι «η παρεχόμενη Παιδεία έχει αποτύχει».

 

Οι αριθμοί της Αστυνομίας

 

Αναλύοντας την παραπαιδεία και την παράνομη ενισχυτική διδασκαλία, πέραν από τα στοιχεία και τους αριθμούς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι χώροι τους οποίους οι παρανομούντες μετατρέπουν σε φροντιστήρια αλλά και τα σενάρια που «στήνονται» για κάλυψη σε περίπτωση εφόδου.

  

Όπως ανέφεραν πηγές στον "Φ", στις περιπτώσεις που τα παράνομα μαθήματα γίνονται σε σπίτια μαθητών, ιδίως από εκπαιδευτικούς που είναι διορισμένοι στη δημόσια Εκπαίδευση, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι υπάρχει εκδήλωση ή απογευματινός καφές και ο εκπαιδευτικός είναι οικογενειακός φίλος. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι σε περίπτωση εφόδου των Αρχών, δεν μπορεί να υπάρξει απόδειξη για διδασκαλία. Όσον αφορά στους χώρους που ξαφνικά γίνονται «τάξεις», εκτός από οικίες και καταστήματα, υπήρξε και περίπτωση που χρησιμοποιήθηκε ένας πολύ μικρός χώρος μέσα σε υπόγειο. 

  

Σε στοιχεία που εξασφάλισε ο "Φιλελεύθερος" από την Αστυνομία καταγράφονται τα ακόλουθα όσον αφορά στις καταχωρημένες ποινικές υποθέσεις για το αδίκημα του περί Ιδιωτικών Σχολείων και Φροντιστηρίων Νόμος για τα έτη 2016-2018:
 

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: Σύνολο καταχωρημένων ποινικών υποθέσεων 2: Και οι δύο τους πρώτους δέκα μήνες του 2018.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Σύνολο καταχωρημένων ποινικών υποθέσεων 5: Μία έγινε το 2016, μία το 2017 και τρεις το χρονικό διάστημα μεταξύ 01/01 – 31/10/2018.
ΛΕΜΕΣΟΣ: Σύνολο καταχωρημένων ποινικών υποθέσεων 17:  Οι 14 το 2017 και τρεις το ίδιο χρονικό διάστημα του 2018.
ΠΑΦΟΣ: Σύνολο καταχωρημένων ποινικών υποθέσεων 3: Οι δύο το 2016 και η μία το 2017.
ΛΑΡΝΑΚΑ: Σύνολο καταχωρημένων ποινικών υποθέσεων 5: Και οι πέντε κατά το χρονικό διάστημα των πρώτων δέκα μηνών του 2018.
ΜΟΡΦΟΥ: Καμία καταχωρημένη ποινική υπόθεση.
 

Συνολικά για τις επαρχίες: 32 περιπτώσεις εκ των οποίων οι 3 το 2016, οι 16 το 2017 και οι 13 το 2018 (μέχρι την 31η Οκτωβρίου του έτους). 

 

Σύμφωνα με τις σημειώσεις της Αστυνομίας, στα πιο πάνω στοιχεία περιλαμβάνονται τόσο οι υποθέσεις των μικροαδικημάτων και οι υποθέσεις των καταγγελιών, ενώ για τα έτη 2016 – 2017 δεν περιλαμβάνονται οι υποθέσεις που έχουν αναβαθμιστεί σε σοβαρές, που έχουν καταχωρηθεί ως εκ λάθους και που έχουν ταξινομηθεί ως ανύπαρκτες.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ 

 

Το σύστημα νοσεί,  η παρεχόμενη παιδεία  έχει αποτύχει

 

Σχολιάζοντας τα όσα φέρνει στο φως ο «Φ» από την περασμένη Δευτέρα, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) αναφέρει ότι επιβεβαιώνονται οι απόψεις της για το υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα και το μη αποτελεσματικό τρόπο, με τον οποίο το αντιμετωπίζει το υπουργείο Παιδείας.

 

«Οι υποχρεώσεις που δημιουργούνται από το σχολείο, σπρώχνουν εμάς τους μαθητές συνεχώς στα απογευματινά μαθήματα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο υπάρχον εξετασιοκεντρικό και βαθμοθηρικό σύστημα», επισημαίνει η ΠΣΕΜ εστιάζοντας σε «αδυναμία του δημόσιου σχολείου να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών». Σύμφωνα με το οργανωμένο μαθητικό κίνημα, «το πρόβλημα είναι ότι όλοι γνωρίζουν πως η παρεχόμενη παιδεία έχει αποτύχει, ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο και οι κυβερνώντες, αντί να παίρνουν πολιτικές αποφάσεις που να επιλύουν το πρόβλημα, παίρνουν αποφάσεις που διαιωνίζουν το πρόβλημα και θα το μεγαλώσουν.

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το εκπαιδευτικό μας σύστημα νοσεί και βρίσκεται σε τραγική κατάσταση τα τελευταία πολλά χρόνια. Το σχολείο σήμερα χαρακτηρίζεται από άγχος, παραπαιδεία και εξοντωτικό κυνήγι βαθμών, πράγμα που απέχει κατά πολύ από το ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο της κριτικής σκέψης και της ολόπλευρης μόρφωσης το οποίο διεκδικούμε».

 

Η ΠΣΕΜ αναφέρεται και στη διαφωνία της με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για θεσμό, ο οποίος θα ενισχύσει την παραπαιδεία αντί να τη μειώσει. «Με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο θα τρέχουμε ακόμη περισσότερο στα φροντιστήρια για να πάρουμε καλό βαθμό στην εξέταση. Επιπλέον, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθούν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για ενίσχυση των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης για να δίνονται δωρεάν μαθήματα το απόγευμα, καθώς είναι η παρούσα κυβέρνηση που υποβάθμισε τα Ολοήμερα Σχολεία και διέλυσε τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης», σημειώνει η ΠΣΕΜ.