Αμμόχωστος: Δύο θανατηφόρα τροχαία σημειώθηκαν φέτος

Ξημερώματα Κυριακής και Παρασκευής επισυμβαίνουν τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα τα οποία αποδίδονται στο ξενύχτι, στην κατανάλωση αλκοόλ και στην ταχύτητα. 


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Μιχάλης Χατζηβασίλης-Φιλελεύθερος


 Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια οι ώρες που σκοτώνονται άνθρωποι στην άσφαλτο είναι από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι τις 8 το πρωί και από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 8 το βράδυ. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που δείχνουν οι αριθμοί είναι πως η μη χρήση ζώνης ασφάλειας και κράνους σκοτώνει. Το 80% των νεκρών οδηγών ή επιβατών δεν έφερε τη ζώνη του, ενώ το 64% των μοτοσυκλετιστών νεκρών δεν έφερε το κράνος του. Αυτό δείχνει ότι αν οι οδηγοί ή επιβάτες έκαναν την κίνηση και φορούσαν τη ζώνη τους πιθανόν σήμερα να βρίσκονταν ανάμεσά μας, όπως και οι νεαροί κυρίως μοτοσυκλετιστές, αν έφεραν το κράνος τους και δεν το είχαν περασμένο στο χέρι τους.

  

Φέτος μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου θρηνούμε στους δρόμους 44 νεκρούς δύο λιγότερους από την ίδια περσινή περίοδο, με τις στατιστικές να δείχνουν ότι δυστυχώς δεν θα σταματήσουμε εδώ αν συνεχίσουμε να έχουμε τα ίδια μυαλά. Κατά τα στοιχεία της Αστυνομίας που διαβιβάστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, φέτος από τους 44 νεκρούς οι 12 σκοτώθηκαν ξημερώματα Κυριακής όπως ακριβώς έγινε και το 2017, ενώ άλλοι οκτώ σκοτώθηκαν την Πέμπτη, επτά το Σάββατο και έξι ξημερώματα Παρασκευής. Το Τμήμα Τροχαίας κατέχει στοιχεία που δείχνουν ότι οι ώρες που επισυμβαίνουν σοβαρές και δη θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις είναι τα ξημερώματα των πιο πάνω ημερών, γεγονός που αποδίδεται στο ξενύχτι, την κούραση και τη νύκτα, την υπερβολική ταχύτητα και κυρίως το αλκοόλ. 

 

Η επαρχία Λεμεσού κρατεί τα θλιβερά σκήπτρα με τους περισσότερους νεκρούς, εκθρονίζοντας τη Λευκωσία που είχε την πρωτιά τα δύο προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, φέτος καταγράφηκαν 13 θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις στη Λεμεσό με 16 νεκρούς, σε αντίθεση με επτά θανατηφόρα με ισάριθμους νεκρούς στη Λευκωσία. Τόσους νεκρούς είχε και η Λάρνακα, ενώ η Πάφος έρχεται δεύτερη για πρώτη φορά με οκτώ νεκρούς σε έξι θανατηφόρες συγκρούσεις. Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου χάθηκαν δύο ζωές φέτος και μια στη Μόρφου. Από τους 44 νεκρούς φέτος οι οκτώ σκοτώθηκαν στους αυτοκινητόδρομους.

 

 

Πέρσι η θλιβερή πρωτιά σε θανάτους στους δρόμους ανήκαν στη Λευκωσία με 22 νεκρούς σε 20 τροχαίες συγκρούσεις, και ακολουθούσε η Λεμεσός με 18 νεκρούς, τρίτη η Λάρνακα με πέντε και έπονται η Πάφος και η Αμμόχωστος από τρεις και δύο η επαρχία Μόρφου. 

  

Όσον αφορά στους μήνες, ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι οι χειρότεροι μήνες αφού καταγράφηκαν φέτος οι πιο πολλές τροχαίες συγκρούσεις. Κατά τον Μάιο χάθηκαν οκτώ ζωές στους δρόμους και άλλες έξι τον Ιούνιο. Αυτό αποδίδεται από την Τροχαία στο γεγονός ότι αρχίζουν να χρησιμοποιούνται πιο ευρέως οι μοτοσυκλέτες λόγω καιρού, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι θάνατοι από οδικές συγκρούσεις. Από πέντε νεκρούς έχουν οι μήνες Μάρτιος και Οκτώβριος. Πέρσι οι περισσότεροι νεκροί στους δρόμους καταγράφηκαν κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο όπως και το 2016.

 

Δεκαπέντε από τους 44 νεκρούς φέτος είναι οδηγοί οχημάτων και 11 οδηγοί μοτοσυκλετών, έξι ήταν πεζοί, πέντε επιβάτες οχημάτων, τρεις επιβάτες μοτοσυκλετών και οι υπόλοιποι ήταν οδηγοί μοτοποδηλάτου ή ποδηλάτου. Τριάντα από τους νεκρούς φέτος ήταν Κύπριοι, τρεις τουρίστες και 12 αλλοδαποί, με την πλειοψηφία τους να προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες. Τέλος, σημειώνεται ότι κατά τα τελευταία έντεκα χρόνια σκοτώθηκαν στους κυπριακούς δρόμους 624 άτομα σε 591 τροχαίες συγκρούσεις, με τις περισσότερες να καταγράφονται το 2008 με 82 νεκρούς.  

  

Μικρή μείωση του σοβαρού εγκλήματος

 

Φέτος καταγράφεται μείωση του σοβαρού εγκλήματος κατά 62 υποθέσεις ή 1,6%. Από τις 3.795 υποθέσεις που καταγράφηκαν πέρσι μέχρι και τον Σεπτέμβριο, φέτος έχουν καταγγελθεί 3.733. Το ποσοστό εξιχνίασης ανήλθε στο πρωτοφανές 70% που είναι και το πιο ψηλό σε ευρωπαϊκή χώρα, σε σχέση με 65% πέρσι. 

 

Στο μεταξύ, σημαντικά αποτελέσματα παρουσιάζονται από την οδική αστυνόμευση η οποία είναι μία σύγχρονη διεθνής μέθοδος αστυνόμευσης, η οποία συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη των οδικών τροχαίων συγκρούσεων και γενικότερα στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. 

 

Η Αστυνομία εφαρμόζει την οδική αστυνόμευση (road policing) από το 2013, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και μέσα από τους ελέγχους τροχαίας που διενεργούνται στο οδικό δίκτυο.