Αμμόχωστος: Αυτός είναι πρώτος ο "ειδικός γιατρός" εγγράφηκαν στο ΓΕΣΥ



Ξεκίνησαν από χθες να αναρτώνται στην πλατφόρμα του ΓΕΣΥ, τα πρώτα ονόματα των ειδικών ιατρών που εγράφησαν στους καταλόγους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τους λειτουργούς του ΟΑΥ πάνω από 368 γιατροί έχουν κάνει εγγραφή στο ΓΕΣΥ και τα ονόματά τους θα αναρτώνται σταδιακά μέχρι την 1η Ιουνίου, ημέρα εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ. 

Μετά και την παρουσίαση των αναθεωρημένων καταλόγων των ιατρικών πράξεων που θα καλύπτονται από το ΓΕΣΥ την προηγούμενη εβδομάδα, αρκετοί ειδικοί ιατροί αναθεώρησαν τη στάση τους και ήδη υπάρχει μια καταγεγραμμένη τάση για αύξηση των εγγραφών ειδικών ιατρών στο Σύστημα.

 

Στην πλατφόρμα του ΓΕΣΥ ανέβηκαν μόλις τα 44 ονόματα των πρώτων ειδικών ιατρών που εντάχθηκαν στο ΓΕΣΥ. 

Δείτε τα ονόματα και τις ειδικότητες των πρώτων ειδικών γιατρών.


Υπουργείο και ΟΑΥ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στο παρελθόν από τις εταιρείες των διαφόρων ειδικοτήτων, αναθεώρησαν τις τιμές μονάδας και τις αμοιβές των ιατρών για κάθε ιατρική πράξη. Μια από τις σημαντικές αλλαγές που προκύπτουν από τις αναθεωρημένες τιμές είναι η βαρύτητα της πρώτης επίσκεψης σε ειδικό γιατρό η οποία, όπως και οι περισσότερες ιατρικές πράξεις, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω. 

Συγκεκριμένα, η βαρύτητα της πρώτης επίσκεψης από τρεις μονάδες ανεβαίνει στις τρεισήμισι που μεταφράζεται σε αύξηση της αμοιβής των γιατρών κατά επτάμησι ευρώ, δεδομένου ότι η τιμή της μονάδας παραμένει στα 15 ευρώ, όπως είναι άλλωστε και ο στόχος του ΟΑΥ.

 

Συνεπώς, ο κάθε ειδικός γιατρός στην πρώτη επίσκεψη ασθενή θα λαμβάνει 52,50 ευρώ. Από εκεί και πέρα ανάλογα με τη βαρύτητα της ιατρικής πράξης ο κάθε ειδικός ιατρός θα αμείβεται ανάλογα, ενώ η δεύτερη επίσκεψη οι επαναληπτικές επισκέψεις (follow up) καθορίζονται στις 2 μονάδες, δηλαδή 30 ευρώ, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της επίσκεψης.

 

Παραδείγματος χάριν η πρώτη επίσκεψη σε Ειδικό Ιατρό Γαστρεντερολογίας θα αμείβεται με €52,5 (3,5 Χ €15=€52,5), ενώ κάθε επιπρόσθετη επίσκεψη θα αμείβεται με €30 (2 Χ €15=€30). Επιπρόσθετα, εάν στην επίσκεψη περιλαμβάνεται κολονοσκόπηση, ο Γαστρεντερολόγος θα αμείβεται επιπρόσθετα €315 (21 Χ €15=€315). Επομένως, εάν πρόκειται για πρώτη επίσκεψη, η συνολική αμοιβή του Ιατρού θα είναι €367,5 και για επαναληπτική επίσκεψη €345.