Αμισθί σύμβουλος με… €3.500 τον μήνα


Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, που προσλήφθηκε αμισθί όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, τελικά, θα πληρώνεται για τις υπηρεσίες της με το ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσό των €3.500 τον μήνα ή με €42.000 ετησίως. Πρόκειται για την Ιωσηφίνα (Τζόζη) Χριστοδούλου, η οποία, διορίστηκε σύμβουλος του κ. Χριστοδουλίδη για θέματα ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου.

Για την πρόσληψη της ως συμβούλου, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την 1/2/2019 την ακόλουθη ανακοίνωση: «Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εξωτερικών και της απόφασης για ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έχει αναθέσει, αμισθί, στη κ. Τζόζη Χριστοδούλου, καθήκοντα συμβούλου για το υπ’ αναφορά θέμα με ισχύ από σήμερα 1/2/2019». 

Ωστόσο, με επιστολή που απέστειλε στις 23/8/2019 το Υπουργείο Οικονομικών προς τη Βουλή, ζητά την αποδέσμευση ποσού ύψους €14.000 προκειμένου να καλύψει την αμοιβή της κ. Ιωσηφίνα Χριστοδούλου από την 1/9/2019 μέχρι τα τέλη του χρόνου. Όπως συνάγεται από τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή, προσφέρθηκε συμβόλαιο στην κ. Χριστοδούλου από την 1/9/2019, το οποίο, όμως θα τεθεί σε ισχύ μόνο στην περίπτωση που η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, αποδεσμεύσει το σχετικό κονδύλι. 

Όπως μας λέχθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, η εργοδότηση της κ. Χριστοδούλου άρχισε όντως αμισθί τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 21/8/2019 αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν πρότασης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, η πλήρης απασχόληση της από την 1/9/2019 και εντεύθεν «λόγω των πολλών θεμάτων που καλείται να χειριστεί ως εμπειρογνώμονας για θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των γυναικών».

 

Στο μεταξύ, με δεύτερη επιστολή του προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε την αποδέσμευση ποσού ύψους €75.000 με σκοπό να καλύψει την καταβολή του κόστους δυο υπαλλήλων της ΑΤΗΚ που είναι αποσπασμένοι στο Προεδρικό. Το ποσό θα καταβληθεί στην ΑΤΗΚ που συνεχίζει να καταβάλλει τον μισθό τους.

 

Για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων στο Προεδρικό έχουν αποσπαστεί συνολικά 16 άτομα από άλλες Υπηρεσίες του δημόσιου. Στους αποσπασμένους στο Προεδρικό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και οι ακόλουθοι: Δυο βοηθοί διευθυντές σχολείων, ένας γυμναστής, δυο φιλόλογοι, ένας δάσκαλος, ένας δεσμοφύλακας, ένας υπάλληλος του ΚΟΑ και ένας υπάλληλος της ΑΗΚ.

Πηγή:Φιλελεύθερος