Αλλάζει το Άμστερνταμ για τους τουρίστες - Τέλος στην πώληση κάνναβης;


Σκέψεις για απαγόρευση της αγοράς κάνναβης από τουρίστες κάνει η Δήμαρχος του Άμστερνταμ , με σκοπό να μειώσει τον υπερτουρισμό στην περιοχή των «Κόκκινων Φαναριών» της πόλης.

Η Femke Hlsema, Δήμαρχος του Άμστερνταμ, φαίνεται πως θέλει να μειώσει τον αριθμό των σημείων όπου πωλείται κάνναβη στην πόλη, με στόχο να μειώσει την χρήση ναρκωτικών ουσιών από τουρίστες. Όπως αποκάλυψε η ίδια, το ένα τρίτο των τουριστών που καταφτάνει στην διάσημη Red Light District και περίπου οι μισοί των οποίων Βρετανοί, δεν θα επισκέπτονταν την πόλη, αν δεν μπορούσαν να αγοράσουν κάνναβη στα coffee shop. 

Η Δήμαρχος επισύναψε τα αποτελέσματα της έρευνας σε γράμμα που έγραψε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να εξετάσει πώς θα μειώσει την χρήση ναρκωτικών στους τουρίστες.

Η αλήθεια είναι ότι το Άμστερνταμ προσπαθεί εδώ και χρόνια να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό τουριστών που καταφτάνουν στην πόλη, σε βαθμό που τα αξιοθέατά του δεν προωθούνται πια. Με τους κατοίκους του να φτάνουν το 1,1 εκατομμύριο, η πόλη προσελκύει περισσότερους από 17 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο και γι’ αυτό θέλει να αποτρέψει τον κόσμο από το να εκμεταλλεύεται την πολιτική ανοχής που κυριαρχεί, όσον αφορά την κάνναβη.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 34% όσων επισκέπτονται την περιοχή Singel, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται η ξακουστή περιοχή «Κόκκινα Φανάρια» θα έρχονταν λιγότερο συχνά στην πόλη, αν δεν τους επιτρεπόταν να αγοράσουν κάνναβη, ενώ το 11% δήλωσε ότι δεν θα ερχόταν ποτέ ξανά. Από τους Βρετανούς τουρίστες, το 42% αναφέρει ότι θα ερχόταν στο Άμστερνταμ λιγότερο συχνά αν ίσχυε κάτι τέτοιο. Ένας στους 5 (το 22%) αναφέρει ότι θα έλεγε σε κάποιον άλλον να πάει αντί γι’ αυτόν σε coffee shop, ενώ το 18% πιστεύει ότι θα έβρισκε άλλο τρόπο να αγοράσει κάνναβη.

Οι 100 επισκέπτες της περιοχής που ρωτήθηκαν ήταν ηλικιών μεταξύ 18 και 35, με την πλειοψηφία αυτών (57%) να δηλώνει ότι τα coffee shop έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή τους να ταξιδέψουν στο Άμστερνταμ.

Η Δήμαρχος, εκτός του ότι θέλει να αποσυμφορίσει την περιοχή, έχει στόχο να αντιμετωπίσει το παράδοξο της ολλανδικής πολιτικής ανοχής που ισχύει μέχρι σήμερα. Παρ’ όλο που τα coffee shop επιτρέπεται να πωλούν κάνναβη στις εγκαταστάσεις τους, η παραγωγή της είναι παράνομη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα coffee shop.

Ακόμη, από την 1η Απριλίου θα απαγορευτούν οι ομαδικές ξεναγήσεις σε περιοχές όπως η Red Light District, ενώ οι ομαδικές ξεναγήσεις οπουδήποτε αλλού στο κέντρο θα χρειάζονται άδεια. Το συμβούλιο ψήφισε επίσης τον περιορισμό των ξεναγήσεων με όριο μέχρι τα 15 άτομα και στην απαγόρευση στάσεων σε πολυσύχναστα μέρη, στενά δρομάκια, μπροστά σε σπίτια και σε εισόδους εστιατορίων και καταστημάτων την ώρα λειτουργίας τους. Όσοι παραβούν τους κανόνες, τους περιμένει πρόστιμο… 190 ευρώ.

Ο αντιδήμαρχος, Victor Everhardt, εξήγησε ότι οι ξεναγήσεις στην περιοχή των Κόκκινων Φαναριών θεωρούνται παράνομες, καθώς δείχνει έλλειψη σεβασμού η αντιμετώπιση των ιερόδουλων ως τουριστικής ατραξιόν. Οι νέοι κανόνες, λοιπόν, θα είναι πιο αυστηροί για να αποφευχθεί η ενόχληση σε κατοίκους και επιχειρήσεις.

Σήμερα, πραγματοποιούνται περίπου 115 ξεναγήσεις στην περιοχή καθημερινά και περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους και επιχειρήσεις της περιοχής αναφέρουν ότι τους προκαλούν πρόβλημα. Το ίδιο αναφέρουν και όσοι εργάζονται στην περιοχή, κυρίως οι ιερόδουλες, οι οποίες μιλούν για προσβλητικές συμπεριφορές και φωτογραφίσεις χωρίς την άδειά τους. 

Πηγή: clickatlife.gr