Άλλα €30 εκατ. το 2021 για επέκταση των μέτρων στήριξης


Με 20 συν μία επιπλέον κυβερνητικές τροπολογίες, ύψους περίπου €39 εκατ., θα εμβολιαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021, την ώρα που είναι αβέβαιη η ψήφισή του. Από το σύνολο των πρόσθετων πιστώσεων, ποσό €30 εκατ. θα διατεθεί για την επέκταση των μέτρων στήριξης λόγω της συνέχισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Επίσης, με ποσό €5 εκατ. θα χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που θα διατεθεί του χρόνου στα €25 εκατ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, μεσοπρόθεσμα οι δαπάνες του προϋπολογισμού αναμένεται να αυξηθούν λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων. Ουσιαστικά, στις κυβερνητικές τροπολογίες ρυθμίζονται θέματα προσωπικού, όπως είναι η δημιουργία και η κατάργηση θέσεων, καθώς και η πρόσληψη εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου. Επίσης, μεταφέρονται κονδύλια από το ένα υπουργείο στο άλλο, περιλαμβάνονται και πρόσθετες πιστώσεις ενώ διορθώνονται λάθη και παραλείψεις. Πέραν των πιο πάνω, οι υπόλοιπες κυβερνητικές τροπολογίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Πρόσθετες πιστώσεις €1,6 εκατ. για κάλυψη του κόστους για την εγκατάσταση και επίβλεψη συστήματος αυτόματης πυρόσβεσης στις αποθήκες αρχείων / τεκμηρίων και Server Room των Δικαστηρίων, στο πλαίσιο των μέτρων που προωθούνται για την ασφάλεια των Δικαστηρίων.

- Πρόσθετες πιστώσεις ύψους €1,1 εκατ. για σκοπούς ενίσχυσης της Νομικής Υπηρεσίας προκειμένου να ανταποκριθεί στον χειρισμό του αυξημένου όγκου ροής υποθέσεων ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας για περίοδο ενός έτους.

- Ποσό €500 χιλ. για την εξασφάλιση αναπνευστικών συσκευών θετικής πίεσης ανοιχτού κυκλώματος με τα παρελκόμενα τους και συστημάτων ενδοεπικοινωνίας χωρίς ασύρματο. 

- Ποσό €401,6 χιλ. για κάλυψη του κόστους για την αγορά υπηρεσιών πέντε διαχειριστών έργων πληροφορικής (IT Project Managers) για τις ανάγκες του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής για 9 μήνες εντός του 2021. 

- Πιστώσεις €321.598 για τη δημιουργία 14 θέσεων στο Τμήμα Φορολογίας, έναντι της κατάργησης ισάριθμων θέσεων για την καλύτερη λειτουργία του τμήματος. Επίσης οι τεχνικοί μηχανικοί ανελίσσονται μέχρι την μισθολογική κλίμακα Α9.

- Πρόσθετες πιστώσεις ύψους €95 χιλ. για κάλυψη εξόδων μετακόμισης του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού στο νέο κτίριο που έχει ενοικιαστεί.

- Επιπλέον κονδύλια €83 χιλ. για τη μίσθωση υπηρεσιών πέντε δικηγόρων για την παροχή υπηρεσιών Δημόσιου Κατήγορου, για τις ανάγκες της Νομικής Υπηρεσίας , για περίοδο 12 μηνών, με δικαίωμα ανανέωσης μέχρι 8 επιπρόσθετους μήνες. 

- Κονδύλια €25,760 θα δοθούν για  τρείς πρόσθετες θέσεις Λειτουργού Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών (Κλ. Α9, Α11 και Α12) οι οποίες είναι αναγκαίες για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών.

- Δημιουργία επτά  πρόσθετων θέσεων Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας (Κλ. Α8, Α10 και Α11) οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για τον διορισμό των 15 υπηρετούντων Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Εργοδοτούμενων Ορισμένου Χρόνου, αποφοίτων της Σχολής Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

- Πρόσληψη μέχρι 25  εργοδοτούμενων ορισμένου χρόνου για τις θέσεις ιδρυματικών λειτουργών (Κλ. Α2, Α5 και Α7 (ιι)) για σκοπούς αντικατάστασης των λειτουργών που απουσιάζουν με μακροχρόνια άδεια ασθένειας και άδεια μητρότητας. Το κόστος υπολογίζεται γύρω στις €259 χιλ.

Άλλη τροπολογία προνοεί πως ότι ελέγχων Λειτουργός για τη μισθοδοσία των 14 Γενικών Διευθυντών (με εξαίρεση τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών) και του Γενικού Λογιστή  και του Βοηθού Γενικού Λογιστή θα εξακολουθήσει να είναι ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και όχι οι Γενικοί Διευθυντές του κάθε Υπουργείου/Υφυπουργείου. Η συγκεκριμένη προσθήκη προτείνεται για σκοπούς διαφάνειας, αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων και ομοιόμορφης διαχείρισης όλων των θεμάτων που αφορούν στη μισθοδοσία των Γενικών Διευθυντών.

Αλλαγές και στο παρά πέντε για τα σχέδια Νοεμβρίου

Με άλλη μια τροποποίηση των σχετικών αποφάσεων της υπουργού Εργασίας όσον αφορά τα σχέδια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σημαδεύτηκε χθες η λήξη της διορίας υποβολής αίτησης για συμμετοχή στα σχέδια Νοεμβρίου. Και η τελευταία αλλαγή αφορά διευκρίνιση που σχετίζεται με τα διατάγματα για τα τοπικά lockdowns σε Πάφο και Λεμεσό.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, με την Τροποποιητική Απόφαση (Κ.Δ.Π.579/2020), στην περίοδο αναφοράς των Ειδικών Σχεδίων για τον μήνα Νοέμβριο 2020, περιλαμβάνεται για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και η περίοδος από 13 Νοεμβρίου 2020 μέχρι 29 Νοεμβρίου 2020, ώστε να συνάδουν με τις ημερομηνίες που περιλαμβάνονται στα σχετικά περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματα του Υπουργού Υγείας. Η περίοδος συμμετοχής των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων στα πιο πάνω αναφερόμενα Ειδικά Σχέδια θα πραγματοποιηθεί στη βάση των σχετικών Διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας, ως ακολούθως:

Επιχειρήσεις με Οικονομικές Δραστηριότητες που θα εξεταστούν για την περίοδο 13.11.2020 μέχρι 29.11.2020: Λιανικό εμπόριο (καταστήματα που υπερβαίνουν τα 500 τ.μ.), Προβολή κινηματογραφικών ταινιών,  Σχολές Οδηγών, Τέχνες Θεάματος, Αίθουσες Θεαμάτων, Τυχερά Παιχνίδια, Κομμωτήρια – Κουρεία – Κέντρα Αισθητικής,  Βιβλιοθήκες, Μουσεία και Δραστηριότητες Φυσικής Ευεξίας.

Επιχειρήσεις με Οικονομικές Δραστηριότητες που θα εξεταστούν για την περίοδο 13.11.2020 μέχρι 30.11.2020: Κατασκηνωτικοί Χώροι, Εστιατόρια, Καφεστιατόρια, Τροφοδοσία για Εκδηλώσεις, Εγκαταστάσεις Γυμναστικής, Καζίνο, Δραστηριότητες Πάρκων Αναψυχής και άλλων θεματικών Πάρκων και Άλλες Δραστηριότητες Διασκέδασης / Ψυχαγωγίας.

Όπως αναφέρθηκε, η χθεσινή ημέρα ήταν η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής  αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια για την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου 2020 μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2020. Η υπουργός εξήγησε πως τυχόν παράταση, μετά από αιτήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, θα προκαλούσε καθυστέρηση στην πληρωμή των σχετικών επιδομάτων προς τους εργαζομένους. Υπενθυμίζεται ότι τα σχέδια θα συνεχιστούν και τον Δεκέμβριο.