Ακτιβιστές Παραλίμνι: «Άντρας βγήκε έξω και άρχισε να μας πυροβολεί»



Η παγίδευση πουλιών με ξόβεργα και δίχτυα είναι παράνομη στην Κύπρο από το 1974. Εντούτοις όμως, αρκετοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν τη δράση τους. 


Ρεπορτάζ:Φιλελεύθερος 


Μάλιστα, εξαιτίας αυτής της δράσης η χώρα μας έχει τιμωρηθεί αρκετές φορές από διεθνείς οργανισμούς, ενώ κατά καιρούς δεκάδες ακτιβιστές έρχονται στο νησί για να σταματήσουν την παράνομη παγίδευση.

 Σημειώνεται πως το 2017, σύμφωνα με το BirdLife, σκοτώθηκαν 2,5 εκατομμύρια πουλιά, αριθμός ρεκόρ.Αξίζει παράλληλα να τονιστεί πως η λαθροθηρία είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση στη μαύρη αγορά. Το 2010, η Υπηρεσία Παιχνιδιών και Πανίδας υπολογίζει ότι η παγίδευση έχει ως αποτέλεσμα έσοδα ύψους 15 εκατ. ευρώ ετησίως.

 Επιθέσεις εναντίον τους καταγγέλλουν οι ακτιβιστές 

Για σωματική βία εναντίον τους, από ανθρώπους που τοποθετούν τις παγίδες, κάνουν λόγο ακτιβιστές που φτάνουν στην Κύπρο. Αναφέρουν χαρακτηριστικά πως οι Κύπριοι που τοποθετούν τις παγίδες είναι πολύ πιο επιθετικοί από οποιοδήποτε άλλο λαό της ΕΕ. «Στις άλλες χώρες, είτε τρέχουν να φύγουν, είτε μας επιτίθεται λεκτικά. Στην Κύπρο μας επιτίθενται σωματικά», δήλωσε ο Alexander Heyd του Committee Against Bird Slaughter (CABS). 

Οι ακτιβιστές του CABS βρίσκονται στην Κύπρο από το 2001 και μόλις εντοπίσουν παράνομες συσκευές παγίδευσης, ενημερώνουν την Αστυνομία.

 Σοκάρει παράλληλα το γεγονός πως ο Andrea Rutigliano, επίσης μέλος της CABS, αποκάλυψε πως από το 2001 που βρίσκεται στη χώρα μας, έχει δεχθεί επιθέσεις, αλλά και παρενοχλήσεις από ανθρώπους που τοποθετούν τα ξόβεργα. «Έρχονται από το πουθενά, μας σπρώχνουν και μας διώχνουν», πρόσθεσε. Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν που έγινε τον Ιανουάριο του 2017, όπου ακτιβιστές κατήγγειλαν επιθέσεις. «Ένας ύποπτος οδήγησε το όχημά του πάνω στο δικό μας και μας χτυπούσε επανειλημμένα για να φύγουμε». 

Δείτε βίντεο από το συμβάν:  


Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν παράλληλα πως πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν και στο νοσοκομείο λόγω των επιθέσεων. «Μία φορά με γρονθοκόπησαν και προκλήθηκε ζημιά στο αυτί μου, ενώ μία άλλη μου έσπασαν τα πλευρά μου», αποκαλύπτει ο Rutigliano. 


CABS@CABS_REPORTS

Attack in : two CABS members assaulted by a female near Kofinou, . Poacher was also arrested for trapping last autumn.  70 limesticks seized 12 birds released. Measly €400 fine issued. CABS members treated for minor injuries. https://www.youtube.com/watch?v=gL_kjabr53s 

43   

49 people are talking about thisTwitter Ads info and privacy

Το πιο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε τοπ Φθινόπωρο του 2017. «Φτάσαμε στο Παραλίμνι, όταν ένας άντρας βγήκε έξω και άρχισε να μας πυροβολεί», ανέφερε ο Rutigliano. «Η Κύπρος αποτελεί εξαίρεση ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, όσον αφορά τη βία ενάντια στα δικαιώματα των ακτιβιστών. Δουλεύουμε σε άλλες οκτώ χώρες και ποτέ δεν τύχαμε τέτοιας αντιμετώπισης».

Πηbγή: philenews