Ακιντζί: Η Ε/κ πλευρά δεν έδειξε βούληση για λύση του Κυπριακού

Eξαιρετικά σημαντικός είναι ο Σεπτέμβριος για το Κυπριακό σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί όταν όλες οι πλευρές θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη.
 

Σε δηλώσεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι ο Γενικός  Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με  τους δυο ηγέτες το αποτέλεσμα των οποίων θα διαφέρει από τις προηγούμενες, αφού θα κληθεί να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα στη βάση της έκθεση που ετοιμάζει η προσωρινή απεσταλμένη, Τζέιν Χολ Λουτ. 

 

«Όλοι πρέπει να καταλάβουν πλέον ότι η περίοδος των διαπραγματεύσεων η οποία  διήρκησε για πολλά χρόνια έχει πλέων κλίσει και θα διερευνηθεί από το  Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κατά πόσο υπάρχει  βούληση για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία η οποία πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο  ισότητα ελευθερία ασφάλεια».

 

Ο Μουσταφά Ακιντζί  κάλεσε επίσης την Ε/κ, πλευρά να δείξει την βούληση της για λύση, την οποία μέχρι τώρα δεν έχει δείξει, όπως ανέφερε. Κάλεσε μάλιστα όλα τα ενδιαφερόμενα  μέρη και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν, καθώς όπως είπε, η δική του δέσμευση δεν αρκεί.

 

Στα της οικονομίας τόνισε ότι, «σίγουρα το θέμα των οικονομικών θα επιλυθεί με την διευθέτηση του Κυπριακού».

 

Aπαντώντας στον Τ/κ ηγέτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου μέσω της εκπομπής «Ενημέρωση Τώρα», ανέφερε ότι, δεν χρειάζεται να δώσει οποιαδήποτε απάντηση αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ανταποκριθεί πλήρως στην πρωτοβουλία που πήρε ο Γ.Γ.

 

«Το καθοριστικό δεν είναι μόνο ο Σεπτέμβριος, το καθοριστικό είναι οι τοποθετήσεις που έχουν δώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη στα Ηνωμένα Έθνη. Θα φανεί αν είναι θετική η στάση της τ/κ κοινότητας και της Τουρκίας για επανέναρξη των συνομιλιών.»

 

Τόνισε επίσης, ότι αναμένουν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλία του Γ.Γ. μέσω της κυρίας Λουτ. Το μόνο μυστικό που υπάρχει είναι οι απαντήσεις που έδωσαν τα εμπλεκόμενα μέρη.