Ακάρ: Υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες που η κυριαρχία τους αμφισβητείτε


Σε συνέντευξη του στο τουρκικό BBC ο Τούρκος Υπουργός, Χουλούσι Ακάρ δήλωσε πως "υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και νησίδες των οποίων η κυριαρχία αμφισβητείται"

"Οι Έλληνες γείτονές μας κάνουν επισκέψεις στο υψηλότατο επίπεδο με υπερβολικές επιδείξεις. Μην με ρωτάτε πώς αυτό επηρεάζει την κατάσταση”, ανέφερε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι “μερικοί Έλληνες πολιτικοί, μερικοί πολιτικοί με κοινή λογική, κάποιοι πανεπιστημιακοί, κάποιοι απόστρατοι στρατιωτικοί αναλύουν την κατάσταση πολύ καλά. Συμβουλεύω τους Έλληνες φίλους μας να ακούσουν αυτούς τους δικούς τους πολίτες" ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι “δυστυχώς κάποιες δηλώσεις που προέρχονται από την Ελλάδα προκαλούν κρίση, είναι προκλητικές. Επομένως εμείς στις επαφές μας λέμε ότι είμαστε υπέρ των εποικοδομητικών δηλώσεων, λέμε ότι η γλώσσα είναι σημαντική”. 

Για τη συνθήκη της Λωζάνης είπε ότι σε αυτήν αναφέρεται πως 23 νησιά του Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα. “Ωστόσο αυτή τη στιγμή τα 16 είναι στρατικοποιημένα από την γείτονά μας. Τί θα πούμε εμείς γι αυτό; Πως θα το εξηγήσουμε; Μήπως γνωρίζετε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο σήμερα ή στο παρελθόν που να έχει 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και 10 εναέριο χώρο;”