Αιφνιδίασε τις τράπεζες το ΥΠΟΙΚ για μαζικές εκποιήσεις

Εξ’ απροόπτου φαίνεται πως έπιασε τις εμπορικές τράπεζες η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία αναφερόταν πως χωρίς την εφαρμογή του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε εκποιήσεις σημαντικού αριθμού κύριων κατοικιών.

  

Το ΥΠΟΙΚ απαντούσε σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Stockwatch, ωστόσο, στην ανακοίνωση κατέληγε στο προαναφερόμενο σχόλιο, προσθέτοντας μάλιστα τη φράση «με ότι συνεπάγεται για την κοινωνία του τόπου».
Μέχρι σήμερα οι τράπεζες τηρούσαν μία άτυπη στάση προστασίας για τους λεγόμενους ευάλωτους δανειολήπτες, ή σε σχέση με δάνεια πρώτης κατοικίας για τα οποία τα στοιχεία έδειχναν πως υπήρχε πραγματική δυσκολία στην καταβολή των δόσεων. Άλλωστε, οι νομοθεσίες περιλαμβάνουν διάφορα δίκτυα ασφαλείας για τους ευάλωτους δανειολήπτες, τα οποία οι τράπεζες τηρούσαν σε μεγάλο βαθμό. 

 

Ακόμα και τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider χαρακτήρισαν αρκετά επιθετική την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας πως δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση για σημαντική διαφοροποίηση της πολιτικής που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα. Δηλαδή, το εργαλείο των εκποιήσεων χρησιμοποιείται όπου είναι αναγκαίο και όπου υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για στρατηγικούς κακοπληρωτές. 

 

Το υπουργείο σχολίαζε πως στο σύνολο των ΜΕΔ που εμπίπτουν στο Σχέδιο, ύψους 3.4 δις ευρώ, αντιστοιχούν προβλέψεις ύψους 1.9 δις ευρώ ή 56% και ως εκ τούτου, η προώθηση του Σχεδίου δεν προϋποθέτει την αύξηση των προβλέψεων από τις τράπεζες. Πέραν της κάλυψης σε προβλέψεις όλα τα δάνεια που εμπίπτουν στο Σχέδιο έχουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία του δανειολήπτη, ενώ για ένα ποσοστό της τάξης του 16% των επιλέξιμων δανείων, η αξία των εξασφαλίσεων υπερκαλύπτει το οφειλόμενο ποσό.
 

ΠΗΓΗ: Philenews/Insider