Αγώνας δρόμου για εξασφάλιση εμβολίων παγκοσμίως

Κακή είναι η επιδημιολογική εικόνα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ενώ ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνεχίζεται. Διάφορες χώρες στον πλανήτη εξασφαλίζουν ή προσπαθούν να εξασφαλίσουν, εμβόλια από διαφορετικές εταιρείες και χώρες για να ανοσοποιήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα, όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που είχε εντοπιστεί στην Βρετανία, εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Το υπουργείο Υγείας του Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό. Το κρούσμα είναι 46χρονος από τα Σκόπια, ο οποίος, όπως δήλωσε ο ίδιος, είχε πολύ περιορισμένες επαφές το τελευταίο διάστημα και δεν ταξίδεψε πρόσφατα εκτός χώρας. Στη βαλκανική χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 91.555 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ενώ 2.821 άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές της COVID-19, της νόσου που προκαλεί. Στη Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η ανοσοποίηση του πληθυσμού, καθώς η χώρα δεν έχει παραλάβει μέχρι στιγμής καμία παρτίδα εμβολίων, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις παραδόσεις από τις φαρμακευτικές εταιρίες που τα παράγουν. Η χώρα αναμένει να λάβει 833.000 δόσεις εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού μέσω του μηχανισμού COVAX, του προγράμματος του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και έχει σκοπό να προχωρήσει η ανοσοποίηση σε φτωχότερα έθνη.

ΙΝΔΙΑ

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.666 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει τους 10.701.193.

Παράλληλα, άλλοι 123 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως εδώ τους 153.847 νεκρούς. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 173.740, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ενώ 10.373.606 άνθρωποι έχει κριθεί πως αποθεραπεύτηκαν.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού άρχισε στην Ινδία τη 16η Ιανουαρίου. Εχουν εμβολιαστεί πάνω από 2,3 εκατ. άνθρωποι ως αυτό το στάδιο, στην πλειονότητά τους μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 63.520 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.283 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 220.161 νεκρούς επί συνόλου 8.996.876 μολύνσεων από την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατά τα επίσημα δεδομένα. Η Βραζιλία, η χώρα που κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, σε απόλυτα μεγέθη, έχει βρεθεί αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα με το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Την περασμένη εβδομάδα άρχισε εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, που όμως συναντά αρκετά εμπόδια, με σημαντικότερο την έλλειψη επαρκών ποσοτήτων δόσεων εγκεκριμένων εμβολίων.

ΜΕΞΙΚΟ

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.623 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 17.944 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 153.639 νεκρούς επί συνόλου 1.806.849 μολύνσεων, με βάση τα επίσημα δεδομένα. Το Μεξικό καταγράφει σε απόλυτους αριθμούς τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως. Μόνο οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία - κράτη με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από τον μεξικανικό (126 εκατ.) - έχουν ανακοινώσει υψηλότερους αριθμούς θανάτων ως εδώ. Η χώρα οδεύει να ξεπεράσει την Ινδία και να βρεθεί στην τρίτη θέση της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης.

Κι αυτό ενώ κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα. Το μεξικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INEGI) έκανε γνωστό νωρίτερα χθες ότι η θνητότητα της COVID-19 στη χώρα ως τον Αύγουστο του 2020 στην πραγματικότητα ήταν 68% υψηλότερη από αυτή που ανακοινωνόταν από την κυβέρνηση, είχε φθάσει ήδη τότε τους 108.658 θανάτους, όταν η κυβέρνηση έκανε λόγο για 64.414 νεκρούς.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ ανακοίνωσε χθες ότι έφθασαν στη χώρα δόσεις του υποψηφίου εμβολίου του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας CureVac προκειμένου να διεξαχθεί κλινική δοκιμή τρίτης φάσης. Οι αρχές ζητούν να συμμετάσχουν σε αυτή 8.000 εθελοντές και εθελόντριες.

Η αμερικανική φαρμακευτική Novavax άρχισε επίσης κλινική δοκιμή τρίτης φάσης του δικού της σκευάσματος στο Μεξικό, ενώ αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις από την καναδοκινεζική CanSino Biologics Inc για τα αποτελέσματα της δικής της.

Η χώρα άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης την 24η Δεκεμβρίου, την οποία όμως επιβραδύνει η έλλειψη επαρκούς ποσότητας δόσεων των εγκεκριμένων εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό.

ΧΙΛΗ

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.371 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 17 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 18.040 νεκρούς επί συνόλου 709.888 μολύνσεων από τον Μάρτιο, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα στην επικράτειά της.

Ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις πάντως επισήμανε ότι πέντε περιφέρειες κατέγραψαν μείωση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν χθες ότι την πρώτη του εμβολίου τους έχουν λάβει 56.759 άνθρωποι, ενώ τη δεύτερη οι 10.315 εξ αυτών.

Ο αρμόδιος εποπτικός φορέας εξάλλου έδωσε χθες άδεια για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου που ανέπτυξε η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η υφυπουργός Υγείας Πάουλα Ντάσα έκανε λόγο για "πολύ καλό νέο". Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο του οποίου εγκρίνεται η κατεπείγουσα χρήση, έπειτα από τα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech (ΗΠΑ/Γερμανία) και της Sinovac (Κίνα). Η κυβέρνηση στο Σαντιάγο σχεδιάζει οι μαζικοί εμβολιασμοί να αρχίσουν την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

ΒΟΛΙΒΙΑ

Η Βολιβία θα παραλάβει σήμερα Πέμπτη την πρώτη παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών στη Λα Πας. Την Τρίτη αναχώρησε από τη Μόσχα αεροσκάφος της Aerolineas Argentinas που μετέφερε την τρίτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου στην Αργεντινή. Σύμφωνα με τη βολιβιανή κυβέρνηση, σε αυτό φορτώθηκαν επίσης δόσεις που θα παραδοθούν στη Λα Πας. "Στο Μπουένος Άιρες, η παρτίδα θα φορτωθεί σε αεροσκάφος της Boliviana de Aviacion" με προορισμό τη βολιβιανή πρωτεύουσα, διευκρίνισε.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων των Φιλιππίνων ενέκρινε σήμερα την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό που ανέπτυξε η AstraZeneca Plc σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο που εξασφαλίζει πράσινο φως στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Τα εγνωσμένα και δυνητικά οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κρίθηκε ότι βαραίνουν πολύ περισσότερο από τους πιθανούς κινδύνους, εξήγησε ο Ρολάντο Ενρίκε Ντομίνγκο, επικεφαλής του εποπτικού φορέα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο οργανισμός έχει ήδη εγκρίνει την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Με σχεδόν 10.400 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου περίπου 516.000 κρουσμάτων, οι Φιλιππίνες συγκαταλέγονται στις ασιατικές χώρες που έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα από την πανδημία.

ΚΙΝΑ

Τον χαμηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση στην ηπειρωτική Κίνα τις τελευταίες σχεδόν τρεις εβδομάδες - 54 περιπτώσεις, έναντι 75 την προηγουμένη - ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας, στοιχείο που υποδεικνύει ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για να ελεγχθεί η πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό σταδιακά φέρνουν αποτέλεσμα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώνεται από την 8η Ιανουαρίου, όταν γινόταν λόγος για 33. Κατά τα στοιχεία του υπουργείου, 41 από τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.820 ασθενείς με την COVID-19 (-42 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 105 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (-6).

ΚΟΥΒΑ

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που υπέκυψαν μέσα στον Ιανουάριο αυξήθηκε σε 58, κάτι που σημαίνει ότι ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού τον τρέχοντος μήνα είναι ο βαρύτερος που έχει καταγραφεί μετά την εκδήλωσή της στην επικράτεια της χώρας της Καραϊβικής. Πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες ανήλθε σε 825, που αποτελεί ρεκόρ σε ημερήσια βάση, όπως και αυτός των περιπτώσεων στις οποίες οι μολύνσεις οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα (801). Καταγράφεται ταχεία διασπορά του νέου κορωνοϊού "σε όλες τις επαρχίες και σε όλους τους δήμους της χώρας, επομένως τα πρωτόκολλα και τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία θα αναπροσαρμοστούν", υπογράμμισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας της Κούβας,  Φρανσίσκο Ντουράν. Ως αυτό το στάδιο, ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο έχει φθάσει τους 204 νεκρούς επί συνόλου 23.439 μολύνσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ