Αγόρασε ακίνητο στην επ. Αμμοχώστου και πάει στο ΕΔΑΔ κατά της Κύπρου


Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προσφύγει Βρετανός κατά της Κύπρου λόγω της 14χρονης ταλαιπωρίας του στα δικαστήρια για υπόθεση που αφορούσε την αγορά ακινήτου στην επαρχία Αμμοχώστου το 2005.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Βρετανού Conor O’Dwyer ο οποίος καταδικάστηκε από πρωτόδικο δικαστήριο σε αποζημίωση 60 χιλιάδων ευρώ για δυσφήμηση της εργοληπτικής εταιρείας από την οποία αγόρασε το ακίνητο. Εκτός από το γεγονός ότι το Ανώτατο δεν μείωσε το ποσό αυτό, απέρριψε και το αίτημά του για να καλυφθούν τα έξοδα που έκανε τόσα χρόνια για ταξίδια στην Κύπρο και διαμονές λόγω της υπόθεσής του. 


Ο O’Dwyer εκτός από το γεγονός ότι αποζημιώθηκε για την αγορά του σπιτιού του συν τα έξοδα, του επιδικάστηκαν και €12 χιλ. ως αποζημίωση γιατί κτυπήθηκε, όπως αναφέρει στον «Φιλελεύθερο» ο δικηγόρος του Γιάννος Γεωργιάδης. Ενώ όπως είπε, του επιδικάστηκαν 12 χιλ. ευρώ για ξυλοδαρμό που του άφησε μόνιμη βλάβη στο αυτί (σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε στον "Φιλελεύθερο") , καταδικάστηκε να πληρώσει 60 χιλ. ευρώ για δυσφήμηση της εργοληπτικής εταιρείας, μέσω του μπλοκ του. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αυτό, κατά την άποψή του παραβιάζει το άρθρο 10 που αφορά στην ελευθερία του λόγου, αφού ο καταναλωτής μπορεί να εκφράζει το παράπονό του ακόμα και με έντονο τρόπο και δεν πρέπει να είναι υπεύθυνος για λίβελο κάποιος που πιστεύει ότι αδικήθηκε.

Ανέφερε επίσης ότι ο πελάτης του ενώ ήταν σε νομική αρωγή το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε τα έξοδά του από το πήγαινε έλα από τη Βρετανία στην Κύπρο. Επίσης υποστηρίζει ότι έπρεπε να εξαιρεθεί από τη διαδικασία ένας δικαστής που εξέτασε την έφεσή του, ενώ στην προσφυγή στο ΕΔΑΔ θα γίνεται επίκληση του άρθρου 6.1 για παραβίαση του δικαιώματος για δίκαιη δίκη. 

 

Ο Βρετανός καταδικάστηκε επίσης από το Ανώτατο Δικαστήριο να καταβάλει δικαστικά έξοδα ύψους 3.000 ευρώ. Η δικαστική περιπέτεια του, άρχισε πριν 14 χρόνια όταν ο O’Dwyer πούλησε το σπίτι του στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποφάσισε να αγοράσει ακίνητο στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού είχε ήδη καταβάλει 113.000 ευρώ για το ακίνητο στην περιοχή της Αμμοχώστου, ο developer  αποφάσισε να πουλήσει το ίδιο σπίτι σε άλλη βρετανική οικογένεια σε υψηλότερη τιμή, υπόθεση για την οποία αποζημιώθηκε. Ο δικηγόρος του Γιάννος Γεωργιάδης δήλωσε ότι η αποζημίωση που έδωσε ο δικαστής στον πελάτη του είναι πολύ μικρή, επειδή οι δικαστές επέλεξαν τη χαμηλότερη αξιολόγηση για το ακίνητο, αρνούμενοι να το αξιολογήσουν όταν οι κτηματομεσίτες το μεταπωλούν σε άλλο πελάτη. 

Από την πλευρά της εταιρείας όπως αναφέρθηκε στη «Cyprus Mail» έχει αποκατασταθεί τελικά το όνομα της και πως αυτή δικαιώθηκε. Ο κ. O’Dwyer δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» πως θα προχωρήσει στην υποβολή παραπόνου στον Δικηγορικό Σύλλογο κατά του πρώην δικηγόρου του, ο οποίος στη συνέχεια εκπροσώπησε την εταιρεία με την οποία είχε αντιδικία.