ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Τίμησαν τον ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα Λουκά. Α. Λουκά

Τελέστηκε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 από τον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας, το Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του ηρωϊκώς πεσόντος κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959 Λουκά Α. Λουκά, όπου συμπληρώθηκαν φέτος 60 χρόνια από τη θυσία του.

Του μνημόσυνου προέστη ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιερόνυμος Πυλιώτης, ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Βουλευτής Αμμοχώστουκ. Ονούφριος Κουλάς.

Στον επιμνημόσυνο λόγο ο κ. Κουλάς αναφέρθηκε στη ζωή, στο ήθος και την ανδρεία του ήρωα μαθητή, που στα 17 του μόλις χρόνια θυσίασε ό,τι πολυτιμότερο είχε, την ίδιά του τη ζωή, πιστός στο καθήκον και όπως η συνείδησή του επέβαλλε και τόνισε:

«Ο αγώνας της ΕΟΚΑ μπορεί να μην πραγμάτωσε τον εθνικό στόχο.Αλλά ότι έχουμε σήμερα, το ότι υπάρχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία, το ότι μπορούμε σήμερα να μνημονεύουμε τον ήρωά μας, είναι αποτέλεσμα του υπέροχου εκείνου αγώνα.Δυστυχώς, τα συμφέροντα των ισχυρών, η διχόνοια, τα δικά μας λάθη και παραλείψεις, όχι μόνο δεν πραγμάτωσαν τον προαιώνιο πόθο αλλά οδήγησαν και το 1974, 14 μόλις χρόνια μετά, στον όλεθρο και την καταστροφή».

Στη συνέχεια αναφέροντας πως δεν έχουμε δικαίωμα να ξεγράφουμε πατρίδες μέσω της απάθειας και της αδιαφορίας, ανάφερε: «Επιδιώκουμε και αγωνιζόμαστε για μια λύση, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, που θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις, που θα παρέχει την ευκαιρία στον Ελληνισμό να ξαναριζώσει σε ολόκληρη την επικράτεια, που θα βάζει τέρμα στη γάγγραινα του εποικισμού και που θα εγγυάται την παντοτινή επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, σε μια κοινή και ειρηνική πατρίδα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της».

Ο κ. Κουλάς μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη ομοψυχίας και ενότητας αλλά και στην έλλειψη κοινή στρατηγικής και κοινής εξωτερικής πολιτικής και κατέληξε με τα ακόλουθα:

«Τους ήρωές μας οφείλουμε να τους τιμούμε όχι μόνο με επιμνημόσυνους λόγους, στεφάνια, παρελάσεις και πατριωτικά τραγούδια. Αλλά και με μια καθημερινή στάση ζωής που θα αποδεικνύει στην πράξη πως δεν αλλοτριωθήκαμε από το σύγχρονο τρόπο ζωής.Πως δεν βολευτήκαμε με την καθημερινότητα. Πως διαθέτουμε ακόμα ιδανικά, αξίες και οράματα.Πως γνωρίζουμε να προτάσσουμε το συλλογικό μπροστά από το ατομικό συμφέρον. Πως δεν χάθηκε η τιμιότητα. Πως υπάρχει ακόμη αρετή.Πως όλοι μαζί, θα κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Ανήκουμε -είναι αλήθεια- σε ένα έθνος που είναι μικρό στο χώρο αλλά απέραντο στο χρόνο. Ανήκουμε σε ένα έθνος με ένδοξη ιστορία.Και οφείλουμε να διασφαλίσουμε πως θα έχει και ένα λαμπρό μέλλον. Να είμαστε εις το «εμείς» και όχι στο «εγώ». Αυστηροί κριτές και δικαστές μας, οι νεκροί μας και οι αγέννητοι που θα ‘ρθουν».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο επιμελήθηκαν το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ήρωα.