Αγία Νάπα: Τεράστια η ανταπόκριση για τον θεσμό του παρατηρητή!

"Ο θεσμός του παρατηρητή ειναι από τους πιο πετυχημένους θεσνους στην Κύπρο" 

Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση που έγινε χθες Πέμπτη (4 Απριλίου) το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου για την εκπαίδευση και αξιολόγηση της λειτουργίας του θεσμού του παρατηρητή της γειτονιάς το έτος 2017-2018, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγίας Νάπας και η Αστυνομία Κύπρου, όπου  η προσέλευση των δημοτών της Αγίας Νάπας για άλλη μία φορά ήταν μεγάλη.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος εξέφρασε την υπερηφάνεια του που ο θεσμός του παρατηρητή της γειτονιάς στην Αγία Νάπα είναι από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς παγκύπρια και ότι ο ίδιος δεν ανέμενε ότι θα υπήρχε τόση μεγάλη ανταπόκριση από τους δημότες και τις επιχειρήσεις. 

Λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στην στελέχωση προσωπικού στην Αστυνομία ο θεσμός αυτός πρόσθεσε αποτελεί μεγάλη βοήθεια και έχει θετικά αποτελέσματα.  Στόχος του Δήμου είναι η βελτίωση  του θεσμού την καλοκαιρινή περίοδο σε περιοχές που συχνάζουν τουρίστες και όχι μόνο στις κατοικημένες περιοχές γι’ αυτό πρόσθεσε ο Δήμος είναι ανοικτός σε προτάσεις και εισηγήσεις.  Προέτρεψε επίσης τους παρευρισκόμενους όσοι δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα να το πράξου έτσι ώστε με την εμπλοκή τους να συμβάλουν στη διαδικασία πρόληψης παραβατικών και εγκληματικών ενεργειών   καθώς και στη διασφάλιση της τάξης και της νομιμότητας στο Δήμο.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου μετέφερε τον χαιρετισμούς του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης και του Αρχηγού της Αστυνομίας οι οποίοι λόγω άλλων ειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν  και εξέφρασε τη χαρά του που χαιρετίζει την εκδήλωση.

Ο κ. Οικονόμου εξήρε επίσης το γεγονός ότι το επίπεδο της προσέλευση του κοινού και στις δύο εκδηλώσεις που έγιναν για τον θεσμό αυτό έχει φθάσει σε πολύ ψηλά επίπεδα ενώ σε άλλους Δήμους είπε στους οποίους έγιναν παρόμοιες εκδηλώσεις και που ο πληθυσμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος η προσέλευση ήταν πολύ χαμηλή.  Αυτό αποδεικνύει πρόσθεσε ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας και η Αστυνομικός της Γειτονιάς είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι στο θέμα αυτό και ότι κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Το πρόγραμμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς» παρουσίασε ο υπεύθυνος του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος, Ανώτερος Υπαστυνόμος κ. Πέτρος Παττούρας, ο οποίος τόνισε ότι κάθε δημότης που θα μετατραπεί σε παρατηρητή της γειτονιάς θα μπορεί όταν δει κάποια ύποπτη κίνηση που θα του κινήσει την περιέργεια να τηλεφωνεί στα τηλέφωνα που θα του δοθούν όπως είναι ανάμεσα στα άλλα το 112 και θα πρέπει να συνεργάζεται με τον συντονιστή του προγράμματος.  

Ο κ. Παττούρας ανάφερε επίσης ότι για να διασφαλιστεί η ασφάλεια στις γειτονιές θα πρέπει ο κάθε ένας ξεχωριστά να συνεργάζεται με γείτονα της εμπιστοσύνης του, με κύριο πάντοτε μέλημά τους να μην θέσουν οι ίδιοι σε κίνδυνο τον εαυτό τους.  Αναφερόμενος στον ρόλο που καλούνται να αναλάβουν οι παρατηρητές υπογράμμισε ότι δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα αστυνομικού και με κανένα τρόπο πρόσθεσε «δεν παροτρύνουμε να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια τυχόν παρατηρήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα ή ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Για τις εμπειρίες του από την εφαρμογή του θεσμού και τις δραστηριότητες που διοργανώνονται στον Δήμο Ιδαλίου μίλησε  ο Αρχισυντονιστής του Προγράμματος του Παρατηρητή στο Δάλι κ. Σταύρο Νεοφύτου