Αγία Νάπα: Σπουδαίο το έργο για τα αδέσποτα ζώα


Με μεγάλη επιτυχία εφαρμόζεται το "Σχέδιο Ευημερίας των Εγκαταλειμμένων (αδέσποτων) ζώων" στο Δήμο Αγίας Νάπας

Το "Σχέδιο Ευημερίας των Εγκαταλειμμένων (αδέσποτων) ζώων" και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από την εφαρμογή του τα τελευταία δύο χρόνια, παρουσίασε ο Δήμος Αγίας Νάπας, στην χθεσινή (Τρίτη 19 Νοεμβρίου ) δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα».

Στην διάσκεψη παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καρούσος, ο πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, κ. Κυριάκος Κυριάκου, ο Διευθυντής της επιτυχών προσφοροδότριας Κλινικής για το πρόγραμμα των στειρώσεων MedVets κ. Αντώνης Αλκιβιάδης, εκπρόσωποι τοπικών φιλοζωικών οργανώσεων και οι αρμόδιοι λειτουργοί του Δήμου.

Στην αρχική τοποθέτηση του ο κ. Καρούσος εξέφρασε την υπερηφάνεια του που ο Δήμος Αγίας Νάπας είναι ο πρώτος Δήμος που εφαρμόζει με επιτυχία ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ευημερία των Εγκαταλειμμένων (αδέσποτων) ζώων και ευχαρίστησε το Κόμμα για τα ζώα, ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του κ. Κυριάκο Κυριάκου, τους δημότες και τους εθελοντές για την πολύτιμη βοήθειά τους και την αγαστή συνεργασία.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μία σειρά στοχευμένων δράσεων που υλοποιεί ο Δήμος έτσι ώστε να πετύχει τους στόχους του σχεδίου που δεν είναι άλλοι όπως είπε από την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Εγκαταλειμμένων (αδέσποτων) ζώων.

Μέχρι στιγμής τόνισε, «πετύχαμε τη στείρωση τετρακοσίων Εγκαταλειμμένων (αδέσποτων) γάτων, την περίθαλψη εκατόν πενήντα Εγκαταλειμμένων (αδέσποτων) ζώων (σκύλων και γάτων), την υιοθεσία σαράντα σκύλων και είκοσι γάτων και επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους δεκαπέντε σκύλοι».

Διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει μέσω της εφαρμογής του σχεδίου να εμπλουτίζει και να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του έτσι ώστε να καταφέρει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των Εγκαταλειμμένων (αδέσποτων), την εξασφάλιση της υγείας τους αλλά και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Εξέφρασε επίσης την ευχή όπως η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος από τον Δήμο της Αγίας Νάπας γίνει η αφορμή για να εφαρμόσουν και οι υπόλοιποι Δήμοι παρόμοια προγράμματα.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου κ. Κυριάκος Κυριάκου συγχάρηκε το Δήμο Αγίας Νάπας για την εφαρμογή του σχεδίου, το οποίο όπως είπε δεν αφορά μόνο τις στειρώσεις αλλά γενικά την ευημερία των ζώων και για το λόγο αυτό επισήμανε ο Δήμος Αγίας Νάπας βρίσκεται βήματα πιο μπροστά από τους υπόλοιπους Δήμους. Αναφέρθηκε στο προτεινόμενο "Πρωτόκολλο προστασίας ευημερίας και διαχείρισης ζώων" που πρέπει να εφαρμόσουν τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις, το οποίο σημείωσε τους δίνει την δυνατότητα να εφαρμόσουν ένα κώδικα, ο οποίος να μπορεί να διαφημιστεί μέσω των

διοργανωτών ταξιδιών αλλά και μέσων των Πρεσβειών της Κύπρου στο εξωτερικό ότι όλα τα τουριστικά καταλύματα της Αγίας Νάπας έχουν και πρωτόκολλο για την ευημερία των ζώων.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στις εκατοντάδες καταγγελίες που καταγράφονται κάθε χρόνο από τους τουρίστες, επισημαίνοντας ότι η ευημερία των ζώων είναι σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας που πρέπει να προβάλλεται ως τουριστικός προορισμός. Τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι Δήμοι τόνισε, θα μπορούσαν να βρουν ευκαιρίες να επενδύσουν στον τουρισμό που να έχει σχέση με τα άγρια είδη της Κύπρου.

Ο Διευθυντής της Κλινικής κ. Αντώνης Αλκιβιάδης, είπε ότι από την πλευρά της Κλινική του καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες έτσι ώστε ανταποκρίνεται όσο καλύτερα γίνεται στην αυξημένη ζήτηση κτηνιατρικών υπηρεσιών και για το λόγο αυτό είπε προσλήφθηκε ακόμη ένας κτηνίατρος.

Τέλος, οι τρεις ομιλητές απάντησαν στα ερωτήματα που τους έθεσαν τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι εκπρόσωποι τοπικών φιλοζωικών οργανώσεων