Αγία Νάπα: Πυρ και μανία ο επενδυτής της Μαρίνας για την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος και όχι μόνο


Αιχμηρός και αποκαλυπτικός εμφανίστηκε ο Ναγκιπ Σαουρι, ο επενδυτής της μαρίνας της Αγίας Νάπας σε συνέντευξή του στο ΣΙΓΜΑ. Ο Αιγύπτιος επενδυτής άνοιξε τα χαρτιά του και μίλησε για τους «κανόνες του παιχνιδιού» που άλλαξαν όπως είπε, αφού λόγω του τερματισμού του προγράμματος χορήγησης διαβατηρίων αρκετά έργα μπήκαν στον πάγο ενώ επενδύσεις ακυρώθηκαν και δεν έφθασαν ποτέ στην Κύπρο.

«Οι κανόνες του παιχνιδιού που άλλαξαν»

Εισαγωγικά ο Αιγύπτιος επενδυτής εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη του έργου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε φορά που το επισκέπτεται (σ.σ το έργο), «σκέφτομαι Θεέ μου, δεν συγκρίνεται με καμία μαρίνα στην Κύπρο! Διαθέτει αυτό που λέω εγώ αρχιτεκτονική δόξα».Συνεχίζοντας ανέλυσε το πώς όχι μόνο ο ίδιος αλλά και άλλοι επενδυτές υπέστησαν ζημιά λόγω των αποφάσεων που λήφθηκαν για το πρόγραμμα παραχώρησης διαβατηρίων.

«Από οικονομικής άποψης δεν είναι αυτό που περιμέναμε». Εξήγησε ότι ο μεγάλος εφιάλτης του επενδυτή είναι όταν οι κυβερνήσεις αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού ή υπαναχωρούν από τις υποσχέσεις τους, ενόσω το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνέχισε λέγοντας ότι όταν έλαβαν τις παραχωρήσεις, είχαν απαλλαγή από τον ΦΠΑ.  Στη συνέχεια όταν η ΕΕ άρχισε να ασκεί πιέσεις στην Κύπρο, θα έπρεπε με τη σειρά τους να διαμηνύσουν ότι υπάρχει συμβόλαιο και ότι δεν μπορούν να επιβάλουν ΦΠΑ σε συμβόλαιο το οποίο έχει ήδη υπογραφεί χωρίς φόρο».

«Όταν δεχθήκαμε αυτό το πρώτο πλήγμα, οι πωλήσεις άρχισαν να πέφτουν και άρχισε η απόκλιση από τις αρχικές μας προβλέψεις». Το κυριότερο πλήγμα που δέχθηκαν όμως όπως τόνισε ήταν όταν ακυρώθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου. «Το χειρότερο πράγμα για μια χώρα και το έχω ζήσει στην Αλγερία, στη Συρία, είναι όταν αντιμαχόμενα μέρη, πολιτικά ομιλούντες προσπαθούν να κερδίσουν πόντους σε βάρος της χώρας. Όταν προκαλείς ζημιά ή φοβίζεις τον επενδυτή, τον οδηγείς να εγκαταλείψει την επένδυσή του. Σε αυτό το ενδεχόμενο, χάνονται πολλές θέσεις εργασίας - θα κτίζαμε κτήριο με γραφεία και ξενοδοχείο - αγοράσαμε τη γη πίσω από τη μαρίνα ώστε να υλοποιήσουμε αυτά τα σχέδια. Αυτά τα σχέδια θα αύξαναν την επένδυση κατά 250 εκατομμύρια, πρόσθετα από τα υφιστάμενα 250 εκατομμύρια που ήδη έχουμε επενδύσει. Όλα αυτά τώρα είναι στάσιμα», είπε.

«Τώρα επήλθε σμίκρυνση των πλάνων γι' αυτό τώρα είναι στάσιμα. Ένας πύργος τέθηκε σε στασιμότητά όπως και άλλα έργα».

«Το έργο έχει τ’ όνομά μου και θα τελειώσει»

Κληθείς να απαντήσει για το συναίσθημά του ως επενδυτής στην Κύπρο είπε πως είναι μια πολύ δυσάρεστη ιστορία. «Υπολογίζω ότι θα έχουμε απώλειες πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Εξήγησε ότι σε αυτό το στάδιο οι πωλήσεις έχουν σταματήσει και επανέλαβε τις καθυστερήσεις στις άλλες κατασκευές, όπως η ανέγερση ενός πύργου. Είπε ότι δεν θα γίνει νέα επένδυση σε ξενοδοχεία και κτήριο. Θέλουμε η Αγία Νάπα να προσελκύσει νέους για νεοφυείς επιχειρήσεις και κοινοπραξίες. Θέλουμε να την καταστήσουμε (σ.σ την Αγία Νάπα), επιχειρηματικό προορισμό και να έρθουν κεφάλαια έτσι ώστε να λειτουργεί και τον χειμώνα». Είπε μεταξύ άλλων ότι οι μεγάλες επενδύσεις δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας.

«Η τράπεζα που προχώρησε σε δανεισμό για το έργο σταμάτησε τη ροή κονδυλιών αμέσως μετά που καταργήθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα. Έπρεπε να επενδύσουμε 50 εκατομμύρια. Εγώ όμως δεν θα άφηνα έναν πύργο ημιτελή, έχω ένα όνομα. Αυτό όμως το συναντάμε σήμερα σε πολλές περιοχές της Κύπρου. Κάποιοι επενδυτές αυτό αποφάσισαν να κάνουν. Εγώ δεν μπορώ να εκτεθώ. Θα έχω ζημιά αλλά θα τελειώσω το έργο μου», είπε.

Ξεκαθάρισε ότι ως επενδυτής δεν θέλει να αλλάξει τους όρους. Σέβεται τον νόμο αλλά είπε ότι αυτοί (σ.σ η Κυβέρνηση) δεν σεβάστηκαν τον νόμο. «Το συμβόλαιό μου αναφέρει ότι δεν θα επιβάλλετο ΦΠΑ. Εγώ απλά δίνω εισηγήσεις. Είπε πως μέσα από το ΣΙΓΜΑ και την παρούσα συνέντευξη προσπαθεί να περάσει το μήνυμα για διόρθωση όλων όσων έγιναν με το επενδυτικό πρόγραμμα. Δεν είμαι άνθρωπος που επιδιώκει να κάνει λεφτά. Αγαπώ την Κύπρο. Έχετε μια φανταστική χώρα. Υποδομές, δρόμους, σύγχρονο αεροδρόμιο, φύση.. παντού υπάρχει θάλασσα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αναβαθμιστεί. Υπάρχει δυνατότητα να γίνει η χώρα μεγαλύτερη και να αντισταθμίσει τα όσα βρίσκονται στα κατεχόμενα».

Η μεγαλύτερη πρόκλησή του τώρα είναι να ολοκληρώσει το έργο της μαρίνας της Αγίας Νάπας, όπως ανέφερε σ’ άλλο σημείο.«Είμαι ο μοναδικός που αποφάσισε να ολοκληρώσει το έργο με δικά μου λεφτά αφού σταμάτησε η χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Το έργο θα είναι τελειωμένο μέχρι το καλοκαίρι».

«Ζήμιωσε η Κύπρος από το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera – Πέσατε στην παγίδα»

«Το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera ζήμιωσε την Κύπρο. Δεν υποστηρίζω κανέναν. Όποιος έχει παραβεί τον νόμο θα πρέπει να τιμωρηθεί. Λέω ότι εμείς πρέπει να μείνουμε εκτός γιατί δεν κάναμε κάτι λάθος ή παράνομο. Από τα άτομα με τα οποία συνεργαζόμαστε και έλαβαν κυπριακό διαβατήριο, για κανέναν δεν μπορεί να λεχθεί οτιδήποτε επιλήψιμο», ανέφερε.

Σε ερώτηση ότι ο Γενικός Ελεγκτής υπέδειξε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι του έργου απέκτησαν διαβατήρια ενώ δεν θα έπρεπε, ο κ.Σαουρι είπε ότι αυτό δεν ισχύει. «Ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Αλλάζουμε μέλη συχνά. Όταν διαπιστώσαμε ότι πρέπει να παραμείνουν στο συμβούλιο, αυτό πράξαμε. Δεν ισχύει ότι δεν δικαιούνταν να λάβουν διαβατήριο. Αυτό που θα έπρεπε να απασχολήσει ήταν η παραχώρηση διαβατηρίων σε εγκληματίες και όχι σε αξιοσέβαστους επιχειρηματίες. Όλα τα ονόματα στην εταιρεία μας, είναι από μεγάλες οικογένειες της Αιγύπτου και έχουν καθαρό ποινικό μητρώο. Αυτό που πρέπει να απασχολήσει είναι τι είδους πολίτες θες να έχεις στην Κύπρο. Όχι όμως με λάθη και παραλείψεις να αφαιρείς διαβατήρια. Αυτό δεν θα βοηθήσει», είπε.

Κληθείς να απαντήσει αν εκπλάγηκε από την προβολή του εν λόγω ντοκιμαντέρ είπε εισαγωγικά πως αυτό το κανάλι (σ.σ το Αλ Τζαζίρα) είναι γνωστό ότι διάκειται φιλικά στο Κατάρ και την Τουρκία. «Το ότι πέσατε σε αυτή την παγίδα.. ακόμη και στην Αίγυπτο μετέδιδε ψευδείς ειδήσεις για διαδηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ. Επλάγηκα με τον τρόπο με τον οποίο λήφθηκαν οι συνεντεύξεις ως επίσης και με τα ατυχή σχόλια όπως για παράδειγμα με το This is Cyprus (ο κ. Σαουρι δεν θέλησε να αναφερθεί στ' όνομα του ατόμου που είπε την επίμαχη ατάκα)
Πραγματοποιώ συναλλαγές εδώ και χρόνια στην Κύπρο και δεν διαπίστωσα τέτοιου είδους κόλπα. Κανένα από τα στελέχη μας δεν έχει κάτι εναντίον του».

«Ένιωσα απογοήτευση και γι' αυτό αναθεωρήσαμε τα σχέδια μας. Έχασε η Κύπρος απ' αυτό όχι μόνο εγώ. Θα υπάρξουν πρόσθετες απώλειες εσόδων και από όσους πλέον θα επιλέξουν την Κύπρο για να επενδύσουν».

Το μήνυμά του σ' αυτούς που κρατούν τα κλειδιά – «Μη ζημιώνετε τη χώρα για δικές σας αντιπαραθέσεις»

Ο κ. Σαουρι απευθυνόμενος πρώτα στους πολιτικούς, τους κάλεσε να μη ζημιώνουν την χώρα τους όσο είναι σε αντιπαράθεση και να μην φοβίζουν τους επενδυτές.  «Μην προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με δικαιολογίες, ότι αυτός δεν πρέπει να έχει διαβατήριο κτλ. Δεν πάει έτσι. Όταν επενδύεις 50 εκατομμύρια αυτό θα πρέπει να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν οι ιθύνοντες. Θα πρέπει να είσαι προσεκτικός. Εγώ δεν είμαι το μοναδικό θύμα. Γύρω από τη δική μου επένδυση υπάρχουν κι άλλα σταματημένα έργα. Έχασε η βιομηχανία της Κύπρου για παράδειγμα κάποια καλά ξενοδοχεία».

«Αν η Κυβέρνηση όντως ενδιαφέρεται να προσελκύσει επενδυτές θα πρέπει να τερματίσει την υποχρεωτική καταβολή ΦΠΑ, θα πρέπει να επεκτείνει την περίοδο μακροχρόνιας μίσθωσης για τη μαρίνα γιατί αυτό θα αυξήσει και την κερδοφορία. Το ζητώ για όλη τη βιομηχανία. Τα οφέλη απ' αυτό είναι πολύ περισσότερα από μια κομματική αντιπαράθεση για ψήφους», είπε.
Σε άλλο σημείο είπε πως πρέπει να επανέλθει το πρόγραμμα παραχώρησης διαβατηρίων.

«Θα πρέπει να νιώθεις περήφανος σε όσους θα τα δώσεις και θα πρέπει να γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι. Σε πολλές χώρες παραχωρούν διαβατήρια αν αποφασίσεις να μεταφέρεις την έδρα σου εκεί. Αυτό συμβαίνει παντού (σ.σ το πρόγραμμα). Υπάρχει στις περισσότερες χώρες της Καραϊβικής επειδή εκεί δεν διαθέτουν φυσικούς πόρους. Επίσης αυτό γίνεται στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία. Γίνεται παντού».Αναφερόμενος στο περιβάλλον της Κύπρου και στο δυναμικό της χώρας είπε πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει η χώρα από τη Μύκονο. Με περισσότερα ξενοδοχεία, εστιατόρια, ψυχαγωγία και φεστιβάλ θα δημιουργηθεί κάτι παρόμοιο με τη Μύκονο, γιατί να πηγαίνει κανείς εκεί και να μην έρχεται εδώ, διερωτήθηκε ο κ. Σαουρι.

Η άρνηση για το άγαλμα κι η πατάτα

Ο Αιγύπτιος επενδυτής αναφέρθηκε στο πλάνο του για ανέγερση δυο αγαλμάτων στην περιοχή της μαρίνας, κάτι που δεν έγινε κατορθωτό όπως είπε.Ανέφερε ότι ο ίδιος είχε εισηγηθεί ένα έργο το οποίο θα του στοίχιζε 1.5 εκατομμύριο.Πρόκειται για δυο αγάλματα από Ελλαδίτη γλύπτη. «Τα αγάλματα είχαν ανοικτά χέρια τα οποία θα τοποθετούνταν στη Μαρίνα ώστε να έφθαναν τα πλοία και να τα υποδέχονταν τα αγάλματα ύψους 20 μέτρων. Η εισήγηση αυτή ωστόσο δεν έγινε δεκτή όπως είπε.

Η Κύπρος έχει ανάγκη από πραγματικά ξενοδοχεία 5 αστέρων. «Τα υφιστάμενα ξενοδοχεία αποκαλούνται 5 αστέρων αλλά δεν είναι. Είναι γι' αυτό που αγόρασα έπαυλη στην Αγία Νάπα. Δεν προσφέρουν την ποιότητα που έχω συνηθίσει».

Επανερχόμενος στο θέμα της άρνησης τοποθέτησης του αγάλματος και παράλληλα με τη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από την περιβόητη πατάτα στη Ξυλοφάγου ο κ.Σαούρι διαβεβαίωσε ότι τα αγάλματά του θα ήταν σίγουρα πολύ πιο ωραία από την πατάτα.

Τα επόμενα πλάνα

Σ' ερώτηση για τα επερχόμενα του πλάνα ο κ.Σαουρι, αν προγραμματίζει επενδύσεις πέραν της Μαρίνας της Αγίας Νάπας, είπε πως δεν προγραμματίζει κάτι τέτοιο αφού έχει αγοράσει αρκετή έκταση γης πίσω από τη μαρίνα και υπάρχουν πλάνα για μελλοντική επέκταση εκεί όπου υπάρχει προγραμματισμός για έργα που θα ανέρχονται στα 200 με 300 εκατομμύρια.

Πανδημία και επιπτώσεις

«Εγώ από την αρχή της πανδημίας είχα την άποψη και την μετέφερα στην Κυβέρνηση της Αιγύπτου ότι δεν πρέπει να καταστραφεί η οικονομία για 2-3 χρόνια επειδή φοβάσαι από την ασθένεια», είπε αναφερόμενος στο ζήτημα της πανδημίας. «Πρόκειται για για ασθένεια όπως είπε που τελικά διαπιστώνουμε ότι μοιάζει με σοβαρής μορφής γρίπη ή κρυολόγημα. Θα πρέπει να αφήσεις την οικονομία να δουλεύει, ταυτόχρονα με την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Με τα Lockdown καταστράφηκαν οι μικρές επιχειρήσεις. Είναι καλύτερα να πολεμάς παράλληλα, να εμβολιαστούν όλοι».

Γεωπολιτικά παιχνίδια

Ο κ.Σαουρι ερωτήθηκε για το αν ο φοβάται από τις επαναλαμβανόμενες απειλές της Τουρκίας. «Δεν φοβάμαι. Είμαι θυμωμένος. Αυτός ο άνθρωπος, ο Ερντογάν, να τον συγκρίνετε με τον Αττατούρκ. Πού είναι το κοσμικό κράτος. Το έριξε στα σκουπίδια και συμπεριφέρεται σαν προστάτης του Ισλάμ. Νιώθει περήφανος που έκανε εκκλησιές τεμένη. Αυτός είναι ο απόλυτος δικτάτορας. Ελέγχει τα πάντα και τους φοβίζει όλους. Θέλει να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία. Δεν θα αναβιώσει ποτέ η οθωμανική αυτοκρατορία. Η συμμαχία είναι εδώ απέναντι σ' όλα αυτά. Υπάρχει συμμαχία Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου. Υπάρχει η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία. Θα είναι δυσάρεστη έκπληξη για τον ίδιο, αν επιχειρήσει να ξεπεράσει τα όρια», είπε. «Όταν πολέμησε εναντίον της Ελλάδας στο παρελθόν δεν κέρδισε».

Η Τουρκία είπε ο κ.Σαουρι, ταλανίζεται και από εσωτερικά προβλήματα. «Η λίρα βυθίζεται και μαζί της η τουρκική οικονομία. «Οι Αμερικανοί είναι οργισμένοι μαζί του λόγω των ρωσικών πυραύλων και αυτός πιστεύει ότι θα τους ηρεμίσει αγοράζοντας μαχητικά F16».

«Καμιά μυστική συμφωνία με τον Αναστασιάδη…»

Καταληκτικά ο κ.Σαούρι είπε ότι όταν ήρθε εδώ να επενδύσει η χώρα ήταν στο χαμηλότερο σημείο. « Ήταν το 2013. Οι τράπεζες έκλειναν. Και εγώ ήρθα να επενδύσω 250 εκατομμύρια. Ακόμη και όταν επιτέθηκαν του προέδρου για τη Μαρίνα της Αγίας Νάπας, εγώ τόνισα ότι οι παρεκκλίσεις είχαν δοθεί πολύ πριν την εκλογή του στην προεδρία».

Στο σημείο αυτό, ο επενδυτής ερωτήθηκε συγκεκριμένα αν υπάρχει κάποια μυστική συμφωνία μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου Αναστασιάδη. Επανέλαβε ότι οι παρεκκλίσεις δόθηκαν πριν ακόμη εκλεγεί στην προεδρία της χώρας ο Αναστασιάδης.

«Ήμασταν πελάτες του γραφείου του πριν από την εκλογή του. Έπρεπε να κάνουμε χρήση ενός δικηγορικού γραφείου και χρησιμοποιήσαμε αυτό που είναι ένα από τα καλύτερα. Δεν γνωρίζαμε ότι θα εκλεγόταν πρόεδρος. Και τι σήμαινε αυτό για εμάς; Τι θα έκανε για εμάς δηλαδή», διερωτήθηκε. «Μόνο ζημιά. Με το ΦΠΑ, τον τερματισμό του επενδυτικού προγράμματος. Η άποψή μου είναι ότι η Κύπρος δεν έπρεπε να υποκύψει στην πίεση της ΕΕ αλλά να θεσπίσει αυστηρότερα κριτήρια ως προς το ποιοι θα δικαιούνται διαβατήριο. Και όσοι αποκαλύφθηκαν από το ρεπορτάζ του Al Jazeera πρέπει να τιμωρηθούν. Δεν τιμωρείς όλους όμως επειδή υπάρχει ένα σάπιο μήλο».

Κλείνοντας είπε ότι η Κύπρος είναι μια υπέροχη χώρα με εξαιρετικές υποδομές.

«Η γραφειοκρατία ωστόσο που επικρατεί εδώ είναι χειρότερη απ' αυτήν της Αιγύπτου όπως είπε. Εκεί είναι καταστροφική. Εδώ είναι χειρότερα όλα.. από τη στιγμή που φοβίζεις τον επενδυτή, δεν τιμάς τις δεσμεύσεις σου τότε ο επενδυτής δεν θα επενδύσει. Μην χάσετε τις ευκαιρίες που παρέχει αυτή η πανέμορφη χώρα. Δεν αναφέρομαι στη δική μου περίπτωση. Αυτά που λέω αφορούν όλους τους επενδυτές οι οποίοι θα μεταφέρουν τα λεφτά τους και θα επενδύσουν σε μια άλλη χώρα».

Έκλεισε με το μήνυμα στους πολιτικούς, να αφήνουν τη χώρα έξω από τους καβγάδες τους. «…και άσχετα αν τους αρέσει ή όχι, εγώ αγαπώ τον Πρόεδρο σας. Είναι καλός άνθρωπος, υποστηρίζει το νόμο. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να είναι πιο δυναμικός και θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικός έναντι της αντιπολίτευσης. Δεν θα πρέπει να φοβάται να υποστηρίξει τις αποφάσεις του. Όπως έκανε τότε που ήρθα εγώ εδώ με την οικονομία. Ήταν στο πιο χαμηλό σημείο, σε αντίθεση με το τι ισχύει σήμερα».