Αγία Νάπα - Πρωταράς: Καταστηματάρχες κάνουν λόγο για μηδενικές εισπράξεις


Δεν είναι μόνο στον Πρωταρά και στην Αγία Νάπα, είναι σε όλη την Κύπρο που υπάρχουν τουριστικές περιοχές που παραπαίει το λιανικό εμπόριο. Αυτό τόνισε, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο εκπρόσωπος της ΠΟΒΕΚ σε Λάρνακα και Αμμόχωστο Κυριάκος Αμπίζας, σχολιάζοντας το γεγονός ότι στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, πληθαίνουν τα παράπονα καταστηματαρχών λιανικού εμπορίου, ένδυσης υπόδησης και σουβενίρ, για μηδαμινές ως και μηδενικές εισπράξεις σε κάποιες μέρες στα υποστατικά τους. 

Ο εμφανώς χαμηλός  αριθμός τουριστών μέχρι τώρα αλλά και το γεγονός ότι φαίνεται πως και αυτοί είναι τουρίστες χαμηλών εισοδημάτων που εκμεταλλεύτηκαν τα δελεαστικά πακέτα που προσφέρουν οι ξενοδόχοι και δεν έχουν λεφτά για ψώνια, είναι βασικοί λόγοι γ’ αυτή την κατάσταση, επισήμανε ο κ. Αμπίζας. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα πράγματα, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, μπορεί να είναι κάπως καλύτερα στον τομέα της εστίασης, αλλά και εκεί υπάρχει πρόβλημα. 

Το ότι ξεκινούν σύντομα οι διακοπές των Κυπρίων που θα διαρκέσουν μέχρι και το τέλος Αυγούστου, δεν σώζει την κατάσταση, είπε ακόμη ο κ. Αμπίζας. Καθώς είναι αδύνατο ένας υποφερτός ή ακόμα και ένας καλός μήνας εσόδων, να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα για ολόκληρο το χρόνο, μιας επιχείρησης.

Υπογράμμισε ότι όσον αφορά τα καταστήματα ειδών ένδυσης, υπόδησης και σουβενίρ σε τουριστικές περιοχές, ουδέποτε ανέμεναν κίνηση εν καιρώ διακοπών. Ούτε στον Πρωταρά, ούτε στην Αγία Νάπα, ούτε και πουθενά αλλού. 

Πιέζουν οι τράπεζες

Το στέλεχος της ΠΟΒΕΚ, εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευση του γιατί, όπως ανέφερε, ούτε η Κυβέρνηση αλλά ούτε και ο τραπεζικός τομέας αντιλαμβάνονται την κρίσιμη κατάσταση στην οποία περιήλθε γενικά το λιανικό εμπόριο αλλά και την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, όσον αφορά τις τουριστικές περιοχές. Όπου συνήθως καταγράφονται και εξαιρετικά ψηλά ενοίκια. Καθημερινά, ανέφερε ο κ. Αμπίζας, τα στελέχη της ΠΟΒΕΚ, δέχονται παράπονα από μέλη της οργάνωσης ότι υφίστανται πιέσεις ή ακόμα λαμβάνουν διατάγματα έξωσης ή κατάσχεσης, επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους.

Το μέλλον

Τα προβλήματα αυτά, συνέχισε ο κ. Αμπίζας, αναμένεται να πολλαπλασιαστούν με το τέλος της τουριστικής περιόδου και είναι πραγματικά αμφίβολο το μέλλον πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο νησί. 

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι αν και βρισκόμαστε στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, καταστηματάρχες και εστιάτορες στον Κάππαρη, την Αγία Βαρβάρα και την Περνέρα, που υπάρχουν πολλές εξοχικές κατοικίες Κυπρίων, επισημαίνουν ότι η κίνηση στα υποστατικά τους εξακολουθεί να παραμένει σε μη ικανοποιητικά επίπεδα. 

Ενώ, σε μια σειρά από επαγγέλματα, όπως οδηγοί ταξί, θαλάσσια αθλήματα, ενοικιάσεις αυτοκινήτων δυκίκλων, ποδηλάτων, λούνα- παρκ κλπ, επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που φτάνουν στα όρια του κινδύνου για τη βιωσιμότητα τους.  

Στις δηλώσεις του στο «Φιλελεύθερος» ο κ. Κυριάκος Αμπίζας έκανε αναφορά επίσης σε μια εταιρία με τέσσερα καταστήματα ειδών ένδυσης σε Πρωταρά, Αγία Νάπα και άλλα σημεία στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Του παρουσίασε πρόσφατα τον ημερήσιο τζίρο που κατέγραψε εκείνη τη μέρα στα καταστήματα της. Δηλαδή, μηδέν εισπράξεις στα τρία και 87 ευρώ στο ένα. Τέτοια παραδείγματα είναι συχνά και δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει το λιανικό εμπόριο, κατέληξε.