Κάβο Γκρέκο: Προς αποκατάσταση οι αυθαίρετες επεμβάσεις


Στην αδειοδότηση του έργου της αποκατάστασης της αλλοίωσης του μέρους της βραχώδους παραλίας στην τοποθεσία Άμμος του Καμπούρη στο Κάβο Γκρέκο όπως αυτό σχεδιάστηκε από τον Δήμο Αγίας Νάπας, με την προϋπόθεση της τήρησης ουσιώδους όρων, συναίνεσε η Περιβαλλοντική Αρχή με αιτιολογημένη διαπίστωση η οποία εκδόθηκε χθες. 

GΣτην εν λόγω τοποθεσία, έχει διαπιστωθεί πως έγιναν αυθαίρετες επεμβάσεις όπως εκβραχισμός, αποψίλωση της βλάστησης και δημιουργία τεχνητού ορμίσκου, μεταξύ των ετών 2012-2014. Το Τμήμα Περιβάλλοντος με σειρά επιστολών του από το 2012 μέχρι πρόσφατα, ζήτησε την ετοιμασία μελέτης για αποκατάσταση του χώρου στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Περαιτέρω, η Πολεοδομική Αρχή εξέδωσε ειδοποίηση επιβολής, στις 8/7/2015, η οποία με βάση την πολεοδομική νομοθεσία διατάσσει τη διακοπή παράνομων εργασιών. Το θέμα ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου και ο Δήμος Αγίας Νάπας και σήμερα βρίσκεται ενώπιον Δικαστηρίου.

Με βάση την αιτιολογημένη διαπίστωση, οι κατασκευαστικές εργασίες πρέπει να εκπονηθούν και να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, και να γίνει προσπάθεια όπως αυτές γίνουν την περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου, για σκοπούς περιορισμού της όχλησης των ειδών. Το χρονοδιάγραμμα και η περίοδος υλοποίησης του έργου πρέπει να εγκριθεί εκ των προτέρων από τις αρμόδιες Αρχές (Τμήμα Περιβάλλοντος, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και Τμήμα Δασών). Με την ολοκλήρωση του έργου ο χώρος θα αφεθεί ως έχει και δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως οργανωμένη παραλία, και δεν θα τοποθετηθεί φωτισμός ή άλλου τύπου διευκολύνσεις (π.χ. deck κ.λπ.).

Με επιστολή του ημερ. 10/9/2019, ο Δήμος Αγίας Νάπας, απέστειλε αίτηση του για αποκατάσταση των επεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο στην τοποθεσία «Άμμος του Καμπούρη» στην Αγία Νάπα συνοδευόμενη με το Έντυπο Πληροφοριών με βάση τον Περί της Εκτίμησης στο Περιβάλλον Νόμο 127(I) του 2018, μετά από συνεννόηση με την αρμόδια Αρχή για έργα εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας, που είναι ο Έπαρχος Αμμοχώστου.

 

Επισημαίνεται ότι σε σειρά συσκέψεων με άλλα αρμόδια τμήματα και τις τοπικές Αρχές, κατά το διάσημα 2015 μέχρι 2019, συμφωνήθηκε να διενεργηθούν οι απαιτούμενες μελέτες με στόχο την αποκατάσταση της περιοχής που επηρεάστηκε. Επί τούτου και με ενέργειες του Δήμου Αγίας Νάπας, διενεργήθηκαν ακτομηχανικές και άλλες συναφείς μελέτες με αποτέλεσμα να προκύψει ο κατάλληλος σχεδιασμός αποκατάστασης που έτυχε της κατ’ αρχήν έγκρισης των αρμοδίων τμημάτων σε επίπεδο συσκέψεων.

 

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση της παραλίας στα υψόμετρα που βρισκόταν πριν τις επεμβάσεις που έγιναν σε αυτή.

 

Συγκεκριμένα, θα γίνει επίχωση με κατάλληλο υλικό μέχρι 30 cm κάτω από το υψόμετρο που ήταν το έδαφος/ βραχώδες μέρος αρχικά. Η τελική επιφάνεια θα επιχωθεί με υλικά της γύρω περιοχής ώστε να προσομοιάζει στο μέγιστο εφικτό βαθμό στο φυσικό περιβάλλον. Στην ακτογραμμή θα γίνει θωράκιση με φυσικούς ογκόλιθους που θα ληφθούν από τη γύρω περιοχή.

Κατασκευαστικά, σημειώνεται, δεν είναι εφικτή η αποκατάσταση του συμπαγούς βράχου που αφαιρέθηκε.

Το έργο δεν αποτελεί νέα κατασκευή αλλά αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε όσο το δυνατόν μορφή που να προσομοιάζει το αρχικό φυσικό περιβάλλον. Δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε επέμβαση σε χώρο εκτός του χώρου που έγιναν ήδη οι επεμβάσεις.
Η περιοχή μελέτης εμπίπτει στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΖΕΠ CY3000002, Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ) Κάβο Γκρέκο. Το είδος άγριου πτηνού καθορισμού για το συγκεκριμένο μέρος της περιοχής ΖΕΠ (CY3000002) είναι το βραχοπλουμίδι (charadrius leschenaultii). Με την αλλοίωση της γεωμορφολογίας της περιοχής και τον εκβραχισμός της ακτής, η χλωρίδα του χώρου του έργου έχει ήδη διαταραχθεί, οπότε κατά το στάδιο κατασκευής της αποκατάστασης δεν θα προκληθεί επιπρόσθετος επηρεασμός.

Μεγάλη γεωμορφολογική καταστροφή

Με τις σχετικές επεμβάσεις έχει προκληθεί μεγάλη καταστροφή στο ανάγλυφο της βραχώδους παραλίας και δημιουργήθηκε μέσω μιας μεγάλης έκτασης εκσκαφής, ένας τεχνητός κλειστός κόλπος. Ο χώρος της αποκατάστασης βρίσκεται στη Ζώνη Προστασίας (Δα1) της παραλίας. Στην περιοχή μελέτης εκβάλλει αργάκι το οποίο προέρχεται από το Δάσος της Αγίας Νάπας, κατευθυνόμενο από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά και καταλήγει στον χώρο αποκατάστασης. Με βάση τον Γεωλογικό Χάρτη της Κύπρου, η περιοχή μελέτης αποτελείται από ασβεστιτικούς ψαμμίτες, άμμους και χαλίκια.

Σύμφωνα με το Έντυπο Πληροφοριών, το υπό αναφορά έργο αποκατάστασης δεν αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον. Αντίθετα, η αποκατάσταση έχει στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη επαναφορά του χώρου στην προ των επεμβάσεων φυσική κατάσταση. 

 

Το προτεινόμενο έργο δεν αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τον πληθυσμό και την ανθρώπινη υγεία των κατοίκων της περιοχής. Ο χρόνος υλοποίησης για τέτοιου είδους κατασκευαστικές εργασίες εκτιμάται να είναι σύντομος και δεν αναμένεται η οποιαδήποτε επιβάρυνση του πληθυσμού.

 

Με την αλλοίωση της γεωμορφολογίας της περιοχής και τον εκβραχισμό της ακτής, η χλωρίδα του χώρου του έργου έχει ήδη διαταραχθεί, οπότε κατά το στάδιο κατασκευής της αποκατάστασης δεν θα προκληθεί επιπρόσθετος επηρεασμός.

 

Μορφολογικά το τοπίο έχει υποστεί αλλοίωση. Μέσω του προτεινόμενου έργου αναμένεται η επαναφορά του ανάγλυφου σε όσο το δυνατό πιο παρόμοια κατάσταση με την προηγούμενη. Μέσω του έργου θα καταβληθεί προσπάθεια για επαναφορά του εδάφους στη προηγούμενη κατάσταση και στις ίδιες κλίσεις.

 

Το Προτεινόμενο Έργο δεν θα επιφέρει κάποια επίπτωση στο θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ η αποκατάσταση αναμένεται να λειτουργήσει θετικά όσο αφορά το σημείο εκτόνωσης του κυματισμού και την ιζηματομεταφορά αφού θα επανέλθει κατά το δυνατόν η προηγούμενη μορφολογία.

 

Θωρακίζεται η ακτογραμμή

Ουσιώδεις όρους οι οποίοι θα πρέπει να ενσωματωθούν στην πολεοδομική άδεια περιλαμβάνονται στην αιτιολογημένη διαπίστωση της Περιβαλλοντικής Αρχής. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι για την αποκατάσταση του διανοιχθέντος κόλπου, να γίνει χρήση μόνο υλικών της περιοχής ή παρόμοιων μέσω της προμήθειας τους από ανάλογα αδειοδοτημένα λατομεία. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, από τον Κύριο του Έργου Φορέα και από τον ακτομηχανικό μελετητή, ώστε η προβλεπόμενη, στο Έντυπο Πληροφοριών, θωράκιση της ακτογραμμής να κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο (μέγεθος/ διαβάθμιση ογκολίθων, θεμελίωση, κλίσεις, ύψος στέψης κ.λπ.) που να διασφαλίζεται, από την κυματική δράση, τόσο η προστασία του χώρου που θα αποκατασταθεί όσο και η ευστάθεια της κατασκευής. Επίσης να ληφθούν υπόψη όλα τα τοπικά χαρακτηριστικά όπως υφή και σύσταση υφιστάμενων βράχων, κλίσεις, αργάκι, ροή όμβριων υδάτων κ.λπ. Τα πιο πάνω θα πρέπει να τύχουν της σχετικής έγκρισης από το Τμήμα Δημοσίων Έργων πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Με την ολοκλήρωση του έργου και τη δημιουργία της τελικής επιφάνειας με τοποθέτηση χώματος της περιοχής, να γίνει φύτευση/ σπορά των ειδών χλωρίδας που υπάρχουν στην ίδια περιοχή και καμιά άλλη τοπιοτέχνηση. Περαιτέρω τονίζεται ότι με το πέρας των εργασιών δεν θα αφεθούν μπάζα ή άλλα υλικά εντός της περιοχής ΖΕΠ.