Αγία Νάπα: Ποινική-πειθαρχική έρευνα για χορηγία ξενοδοχείου

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ποινική έρευνα η οποία αφορά καταγγελίες για παράτυπη χορηγία €857.000 σε ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας, ενώ την ίδια ώρα διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα εναντίον της Διευθύντριας του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Αννίτας Δημητριάδου, καθώς και δεύτερης λειτουργού του ΚΟΤ.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εμπορίου και Τουρισμού, κ. Στέλιος Χειμώνας, ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ», περιορίστηκε να αναφέρει, πως όντως διορίστηκε ερευνών λειτουργός προκειμένου να διενεργήσει πειθαρχική έρευνα.

Σημειώνεται, πως άλλος λειτουργός του ΚΟΤ, ο οποίος είχε ανάμειξη στην όλη διαδικασία εξέτασης της αίτησης του ξενοδόχου, αφυπηρέτησε ήδη και κάποιοι θεωρούν πως υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας. Εξάλλου, ασκήθηκε και κριτική εναντίον του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ ότι επέδειξε κωλυσιεργία στη διαδικασία ανάκτησης των χρημάτων που χορηγήθηκαν στο ξενοδοχείο.

Ο επί του Τύπου εκπρόσωπος της Αστυνομίας, κ. Ανδρέας Αγγελίδης, ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ» ανέφερε, πως κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα διεξάγεται ποινική έρευνα σχετικά με τη χορηγία των €867.000. «Η υπόθεση εξετάζεται από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αμμοχώστου και εξ όσων πληροφορήθηκα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο», πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας αναμένεται να κληθούν άτομα για κατάθεση. Πάντως, ο κ. Αγγελίδης διευκρίνισε πως η απόφαση ως προς το κατά πόσον θα διωχθεί οποιοσδήποτε θα ληφθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος διέταξε και τη διεξαγωγή της έρευνας. 

Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε δώσει οδηγίες να εξεταστεί και η πιθανή παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων, ώστε η (τότε) αιτήτρια εταιρεία να εμφανιστεί ότι πληρούσε τα κριτήρια που ετέθησαν για τη χορηγία, τη στιγμή που δεν τα πληρούσε, οπόταν θα έπρεπε να αποκλειστεί.

Ο Εσωτερικός Ελεγκτής είχε φωτογραφήσει λειτουργό του ΚΟΤ, ο οποίος στη συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής (14.4.2010) δήλωσε ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί σημείωμα συμβούλων (που ευνοούσε τον αιτητή). Οι περίπου €857.000 αφορούσαν χορηγία αναβάθμισης ξενοδοχείου και εντασσόταν στο πλαίσιο προγράμματος το οποίο επιχορηγεί η Ε.Ε. σε ποσοστό 75%. Η Ε.Ε. αντέδρασε στη χορηγία θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο εντάχθηκε στο πρόγραμμα χωρίς να πληροί όλα τα κριτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όταν οι Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβαν γνώση του τι συνέβαινε, εξέτασαν ακόμη το ενδεχόμενο να περικόψουν όχι μόνο τη χορηγία που αφορούσε το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, αλλά και τη χορηγία άλλων έργων της περιόδου 2007-2013, αλλά τελικά επέβαλαν την ακύρωση μόνο του συγκεκριμένου έργου από τα συγχρηματοδοτούμενα.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσος Βασιλείου - "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"