Αγία Νάπα: Ποινή φυλάκισης σε πατέρα και γιο για τον θάνατο του Σαββάκη


 Ποινή φυλάκισης τριών μηνών σε 63χρονο πατέρα και ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών στον 33χρονο γιο του, επέβαλε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου στους δύο ενόχους αναφορικά με τον θάνατο του 18χρονου Σαββάκη Αλεξάνδρου Γεωργίου σε τουριστικό κατάλυμα της Αγίας Νάπας τον Αύγουστο του 2014. 

Πατέρας και γιός είναι οι διευθυντές της διαχειρίστριας εταιρείας της επιχείρησης στην οποία βρήκε τραγικό θάνατο στην πισίνα ο 18χρονος από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ βρισκόταν για διακοπές στην Αγία Νάπα. Οι δύο, σύμφωνα με το δικαστήριο, κρίθηκαν ένοχοι για "αλόγιστη, απερίσκεπτη ή επικίνδυνη πράξη που δεν ανάγεται σε υπαίτια αμέλεια και χωρίς πρόθεση επέφεραν τον θάνατο στον άτυχο Σαββάκη".

Οι ποινές φυλάκισης σε πατέρα και γιο συντρέχουν από τις 12 Φεβρουαρίου 2020 οπόταν κρίθηκαν ένοχοι από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, το οποίο διέταξε την κράτηση τους μέχρι σήμερα για επιβολή ποινών.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ο 18χρονος είχε εντοπιστεί το πρωί αναίσθητος στον πυθμένα της πισίνας από άλλους λουόμενους. Από τη νενομισμένη νεκροτομή που διενεργήθηκε επί της σορού του διαπιστώθηκε ότι «ο θάνατος του προήλθε από πνιγμό εντός γλυκού ύδατος» και σ` αυτό συνέτεινε το γεγονός ότι «είχε προηγουμένως καταναλώσει ποσότητα αλκοόλης, κάτι το οποίο κατέστησε τον θάνατό του σιωπηλό και ανεπαίσθητο στους άλλους που βρίσκονταν στον χώρο».

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης στον χώρο υπήρχαν πινακίδες που τόνιζαν την επικινδυνότητα της χρήσης της πισίνας για άτομα που είχαν καταναλώσει προηγουμένως αλκοόλ.

Το σκεπτικό του Δικαστηρίου

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου, αυτό αποτελούσε «σχήμα οξύμωρο επειδή τα άτομα στα οποία απευθύνονταν οι πινακίδες είχαν, λόγω της κατανάλωσης αλκοόλης, μειωμένη αντίληψη κινδύνου. Μάλλον με "φύλλο συκέως" και όχι μέτρο ασφαλείας θα μπορούσαν να παρομοιαστούν οι συγκεκριμένες πινακίδες».

Περαιτέρω, σύμφωνα με τα ευρήματα του Δικαστηρίου, «η χρήση της πισίνας κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, όχι μόνο ήταν ανεμπόδιστη σε πρόσωπα που είχαν προηγουμένως καταναλώσει αλκοόλ, αλλά  ουσιαστικά ενθαρρυνόμενη απ` ότι διαφάνηκε, ως μέρος ενός πακέτου που συνδύαζε την κατανάλωση αλκοόλ και την παράλληλη λειτουργία της πισίνας».

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο χώρο κατέληγαν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες πρόσωπα που διασκέδαζαν σε άλλα νυχτερινά κέντρα της Αγίας Νάπας, ωστόσο δεν υπήρχε εποπτικό προσωπικό ασφαλείας της πισίνας, δηλαδή ναυαγοσώστης.