Αγία Νάπα: Πιστοποιητικά γάμων με τεχνολογία blockchain!


Η Αγία Νάπα γίνεται ο πρώτος Δήμος της Κύπρου που χρησιμοποιεί την τεχνολογία του blockchain. 

Μία μεγάλη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που είναι το πρώτο διεθνώς ακαδημαϊκό ίδρυμα που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για την έκδοση μεταπτυχιακών τίτλων. Ο Δήμος Αγίας Νάπας πρωτοπορεί για άλλη μία φορά και φέρνει τις νέες τεχνολογίες στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της πόλης, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την ζωή των δημοτών αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών του.


Μέσα στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Νάπας ανακοινώνουν με περηφάνια την απαρχή μίας σπουδαίας συνεργασίας με το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας μας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η συνεργασία προνοεί στην επιμόρφωση και χρήση από τον Δήμο μίας νέας και πολύ σημαντικής τεχνολογίας που αλλάζει και διευκολύνει άρδην τις ζωές μας, τη τεχνολογία blockchain. Μία τεχνολογία που αναμένεται πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνει τρόπος ζωής μας.
Η Αγία Νάπα, λοιπόν, γίνεται η πρώτη πόλη στην Κύπρο που αξιοποιεί την συγκεκριμένη καινοτόμα τεχνολογία την οποία θα χρησιμοποιεί για την ηλεκτρονική επαλήθευση πιστοποιητικών γάμου και στην έκδοση επίσημων ψηφιακών πιστοποιητικών των εκάστοτε πρεσβευτών της.


Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος, χαρακτήρισε πολύ σημαντική εξέλιξη για την πόλη την χρησιμοποίηση της τεχνολογίας blockchain από τις αρχές του Δήμου και εξήρε την τόσο σημαντική συνεργασία με το σπουδαιότερο ανώτατο ίδρυμα της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. «Είμαι πολύ περήφανος που η Αγία Νάπα πρωτοστατεί ξανά και αυτή την φορά στον τομέα της τεχνολογίας. Μία εξέλιξη που θα φέρει μόνο θετικό αντίκτυπο στις ζωές των δημοτών και επισκεπτών μας, διευκολύνοντάς τους να επαληθεύσουν ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά του γάμου τους εύκολα και απλά ακολουθώντας τα βήματα χωρών του εξωτερικού. Χαιρόμαστε που το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρέθηκε στον δρόμο μας αφού οι στόχοι και οι προσπάθειες μας που είναι η δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για όλους μας ταυτίζονται. Υπόσχομαι πως ο Δήμος δεν θα εφησυχάστει ποτέ και θα συνεχίσει να προσαρμόζεται στην καινούργια εποχή και στις νέες τεχνολογίες. Αυτά είναι μονο η αρχή.».


Επιπρόσθετα ο κ. Καρούσος ανέφερε πως η εισαγωγή της τεχνολογίας blockchain θα γίνει παράδειγμα που εύχεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι Δήμοι της χώρας μας, αλλά και το ίδιο το κράτος. Παράλληλα, η συνένωση της Αγίας Νάπας με τον Δήμο Σωτήρας και την κοινοτητα του Λιοπετριού θα συμβάλει ώστε και η Σωτήρα που πραγματοποιεί εκατοντάδες γάμους ετησίως να γίνει εύκολα μέτοχος αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης.


Από την άλλη, ο επικεφαλής της εταιρείας block.co Αλέξης Νικολάου, της θυγατρικής εταιρείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που ανέπτυξε την συγκεκριμένη λύση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών, ανέφερε πως είναι ιδιαίτερη τιμή που ο Δήμος Αγίας Νάπας έδειξε εμπιστοσύνη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ακολούθησε αυτή την καινοτομία στο πλαίσιο των υπηρεσιών του. «Πρόκειται για μία καινοτομία πέραν των στενών γεωγραφικών πλαισίων της Κύπρου και μας χαροποιεί που βρίσκουμε ακόλουθους. Ο Δήμος Αγίας Νάπας γίνεται ο πρώτος Δήμος της Κύπρου που υιοθετεί αυτή την τεχνολογία πράγμα που τον φέρνει μπροστά στα δεδομένα της νέας εποχής».


Τι είναι το Βlockchain και πως λειτουργεί
Το Blockchain είναι η τεχνολογία που στηρίζει τα κρυπτονομίσματα όπως είναι το bitcoin. Ουσιαστικά είναι μια βάση δεδομένων (database) που καταγράφει και επεξεργάζεται συναλλαγές μέσω ενός κατανεμημένου δικτύου υπολογιστών, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης μια κεντρικής οντότητας για την επιβεβαίωσή τους. Όλα τα πρόσωπα του δικτύου blockchain, δημιουργούν και μοιράζονται από κοινού ένα αρχείο. Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε την έννοια Blockchain, μπορούμε να πούμε ότι το Blockchain είναι ένας δημόσιος ψηφιακός κατάλογος ή λογιστικό βιβλίο (ledger), που περιλαμβάνει όλες τις συναλλαγές/κοινοποιήσεις που έχουν εκτελεστεί και καταγραφεί σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο ή σειρά συναλλαγών. Η διαδικασία δημιουργίας και διαφύλαξης του αρχείου αυτού καθορίζεται και ελέγχεται από ένα Σύνταγμα κανόνων, που ονομάζεται πρωτόκολλο συναίνεσης. Οι κανόνες αυτοί συντάσσονται με βασικό γνώμονα την κατ’εξαίρεση ανάγκη ύπαρξης εμπιστοσύνης ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά.


Πως γίνεται Ηλεκτρονική Επαλήθευση Πιστοποιητικών Γάμου
Από σήμερα, όλοι οι νεόνυμφοι, εκτός από το να λάβουν ένα φυσικό πιστοποιητικό γάμου, θα λαμβάνουν επίσης ένα αντίγραφο PDF του πιστοποιητικού γάμου με ειδικά μεταδεδομένα που συνδέουν αυτό το πιστοποιητικό στο blockchain.
Σημειώστε ότι το PDF του ίδιου του πιστοποιητικού δεν έχει δημοσιευτεί στο blockchain, αλλά ένα δακτυλικό αποτύπωμα του αρχείου PDF, το οποίο αρκεί για να επιβεβαιώσει ότι το ακριβές έγγραφο δημοσιεύθηκε πράγματι από τον Δήμο Αγίας Νάπας και φέρει την ψηφιακή χρονοσφραγίδα από το blockchain του Bitcoin.


Ανεβάζοντας αυτό το αρχείο PDF σε επαληθευτή (validator) που βρισκεται στην ιστοσελίδα του Δήμου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ayianapa.org.cy/validator.php μπορεί κάποιος να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του.


Tα γενικότερα οφέλη του blockchain
Η δημόσια πρόσβαση στο blockchain διευκολύνει τη διαφάνεια στις συναλλαγές και τη διάχυση της πληροφορίας. Στο ίδιο πλαίσιο, διευκολύνεται η ελεγκτική διαδικασία και η ασφάλεια των συναλλαγών με την εξάλειψη κάθε ενδεχομένου παραβάσεων, ακριβώς εξαιτίας της δημόσιας φύσης των δεδομένων. Ταυτόχρονα, εκλείπει και η ανάγκη για ενδιάμεσα μέρη που αυξάνουν το κόστος, αφού όλες οι πληροφορίες που αφορούν στη συναλλαγή βρίσκονται κρυπτογραφημένες μέσα στο blockchain. Έτσι, για παράδειγμα οι κυβερνήσεις μπορούν να εξοικονομήσουν αρκετά δισεκατομμύρια κάθε χρόνο με την κατάργηση μίας σειράς διαδικασιών που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.


Από εκεί και πέρα, υπάρχουν μία σειρά από υπηρεσίες και λύσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο που θα μπορούν να γίνουν καλύτερες, πιο ασφαλείς και να απαιτούν λιγότερο χρόνο υλοποίησης με τη χρήση του blockchain. Όπως υπάρχουν και αρκετές ακόμη ιδέες που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία και να δημιουργήσουν πολλά νέα προϊόντα και λύσεις για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η χρήση της τεχνολογίας Blockchain, παρέχει βελτιωμένη ιχνηλασιμότητα, αυξημένη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στις διεργασίες και μείωση κόστους. Καλό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Ντουμπάι, που σκοπεύει να είναι η πρώτη πόλη που αφομοιώνει πλήρως την τεχνολογία blockchain. Η επεξεργασία αιτήσεων επικύρωσης, πληρωμές λογαριασμών και ανανέωσεις άδειών προνοεί την δημιουργεία περισσότερων από 100 εκατομμυρίων έγγραφων ετησίως. Μέχρι το 2020, όλα αυτά θα πραγματοποιούνται ψηφιακά στο blockchain. Η μετάβαση από το χαρτί στο Ντουμπάι αναμένεται ότι θα εξοικονομήσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια (5,5 δισεκατομμύρια AED) σε διοικητικές δαπάνες ετησίως, θα μειώσει τις εκπομπές C02 κατά 114 MTons και θα απελευθερώσει 25,1 εκατομμύρια ώρες οικονομικής δραστηριότητας.