Αγία Νάπα: "Ίσα που προλάβαμε να σώσουμε το σπίτι μου" (ΒΙΝΤΕΟ)


Tις συγκλονιστικές στιγμές που βίωσαν περικυκλωμένοι από τον πύρινο εφιάλτη περιέγραψαν στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση δύο κάτοικοι της Αγίας Νάπας, τα σπίτια των οποίων κινδύνευσαν άμεσα κατά τη διάρκεια της πύρινης λαίλαπας που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή και διήρκησε γύρω στις τρείς ώρες. 

Η Παναγιώτα Φώκου είπε ότι η φωτιά άρχισε από το δάσος πίσω από το σπίτι της και αστραπιαία επεκτάθηκε μέχρι το περιτοίχισμα της κατοικίας της. Είπε ότι δεκάδες εθελοντές έσπευσαν άμεσα για να κατασβήσουν τη φωτιά με λάστιχα, κουβάδες, φτυάρια και τρακτέρ. Τόνισε ότι για να γλυτώσει το σπίτι της αναγκάστηκε να κόψει μαζί με κατοίκους της Αγίας Νάπας και κατοίκων της γύρω περιοχής, τα φοινικόδεντρα που είχε στην αυλή της που τυλίχθηκαν στις φλόγες.Κατήγγειλε την ίδια ώρα καθυστέρηση στην προσέλευση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και έλλειψη εργασιών καθαριότητας από το Τμημα Δασών στους δρόμους και τις αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή.

"Ίσα που το προλάβαμε Δεν μπορούσα να φύγω και να αφήσω το σπίτι μου Μακάρι να είναι καλά όλοι. Ηταν πολύς ο πανικός και το σοκ. Δόξα τω Θεό που δεν θρηνήσαμε θύματα"

Ο Μάρκος Κώστας εξέφρασε φόβους για την επόμενη ημέρα καθώς στην περιοχή φυσουν σήμερα και ισχυροί άνεμοι, ωστόσο στην περιοχή και χθες το βράδυ και σήμερα οχήματα της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών παρέμειναν σε επιφυλακή. 

Ο κύριος Κώστα περιέγραψε οτι στην θέα της φωτιάς, στην αρχή είπε στα μέλη της οικογένειας του να πάρουν τα οχήματα και να φύγουν, ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα η κατεύθυνση του αέρα άλλαξε και κατευθύνθηκε προς διπλανό σπίτι. Με την έναρξη της πυρκαγιάς, δεκάδες εθελοντές έσπευσαν στην περιοχή  και ο κύριος Κώστα υπογράμμισε την ανησυχία που επικράτησε για την ασφάλεια νεαρών παιδιών. Την ίδια ώρα, εξέφρασε άγνοια για τις καταγγελίες της κυρίας Φώκου, αφού ο ίδιος διαπίστωσε εργασίες από τους λειτουργούς του Τμήματος Δασών.


Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττος υπογράμμισε την συνεργασία μεταξύ εθελοντών και αρμόδιων υπηρεσιών που είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο η φωτιά.


Εάν δεν υπήρχε η αντιπυρική ζώνη, τα σπίτια των κατοίκων της περιοχής θα είχαν από την πυρκαγιά ήταν η απάντηση του Διευθυντή του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν. Και υπογράμμισε ότι οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή κατέστησαν αναπόφευκτη την περιβαλλοντική καταστροφή, ωστόσο έγινε κατορθωτό να γλυτώσουν οι περιουσίες των κατοίκων.