Αγία Νάπα: Επενδύσεις 400 εκατομμυρίων!

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, διάσκεψη Τύπου στο πλαίσιο του 34ου Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, από τον δήμαρχο Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσο, στην παρουσία του πρώην πρέσβη της Κίνας κυρίου Zhao Yali και του προέδρου του οργανισμού C.G.A. Cyprus Guangdong Association of Commerce κ. Yang Deming.

 

Ο κ. Καρούσος στο πλέγμα υπογραφής μνημονίου συνεργασίας της Αγίας Νάπας με την πόλη της Guangdong στην Κίνα τον περασμένο Απρίλιο, ανέλυσε την τουριστική, επιχειρηματική, επενδυτική και πολιτιστική σύνδεση των δύο πόλεων και σημείωσε ότι η επενδυτική δραστηριότητα από Κινέζους επιχειρηματίες τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου είναι ραγδαία αναπτυσσόμενη. Ο Δήμος Αγίας Νάπας έχει επίσης συνάψει αδελφοποίηση με την πόλη Βίβλο του Λιβάνου.

 

Συγκεκριμένα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα δύο μεγάλα επενδυτικά έργα που λαμβάνουν χώρα αυτή την στιγμή στην περιοχή και αναμένεται να ξεπεράσουν σε προϋπολογισμό τα €400 εκατ. Με €300 εκατ. να δαπανούνται για την ανέγερση της μαρίνας της Αγίας Νάπας και άλλα €100 εκατ. στο πρώτο έργο μικτής ανάπτυξης στην περιοχή, όπου περιλαμβάνει και πεντάστερο ξενοδοχείο με την ονομασία Sun City, με 191 κλίνες.

 

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, ο Δήμος Αγίας Νάπας έχει συνάψει τρεις συνολικά συμφωνίες με την πόλη της Guangdong. Μια πόλη με πληθυσμό σχεδόν 120.000.000 ατόμων και Α.Ε.Π. 360.000.000.000 δολάρια τον χρόνο.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη και στο πλαίσιο του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, η 27η Σεπτεμβρίου ανακηρύχθηκε ως ημέρα Κυπροκινεζικής συνεργασίας και ανακοινώθηκε ότι από τούδε και στο εξής, στα επόμενα Φεστιβάλ Αγίας Νάπας θα υπάρχουν και κινεζικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 
Μια ακόμα επιτυχία του δήμου είναι το άνοιγμα γραφείων στο Hong Kong σε συνεργασία με τον οργανισμό C.G.A Cyprus Guangdong Association of Commerce για να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο η τουριστική συμμαχία των δύο χωρών, one belt one road, που όπως αναφέρθηκε είναι μια χαρακτηριστική φράση του κινεζικού λαού.
 
Στα μέσα Οκτωβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και το 1ο τουριστικό συνέδριο Αγίας Νάπας, το οποίο θα φιλοξενήσει 10 από τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία της Κίνας, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας και προώθησης τόσο της Κύπρου όσο και της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου. Πράγμα που όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι αναμένεται να προσελκύσει ακόμη περισσότερους τουρίστες από την Ασία καθώς και να δώσει μια γερή οικονομική ένεση στις επιχειρήσεις των Αμμοχωστιανών.
 
Το Φεβρουάριο του 2019, στόχος του δήμου, είναι η επιτυχής διοργάνωση μαζικών γάμων στην παραλία της πόλης με σκοπό να ενταχθεί η προσπάθεια στο ρεκόρ Guinness.
 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίας Νάπας, «η διοργάνωση αυτή ήδη προετοιμάζεται από τους αρμόδιους φορείς και ευελπιστούμε να στρέψει για ακόμα μια φορά τα παγκόσμια βλέμματα στη μικρή μας Κύπρο. Η επιλογή του μήνα Φεβρουαρίου δεν είναι τυχαία, αφού μπορεί να θεωρείται για τον κυπριακό τουρισμό μια περίοδος αδρανής, για τους Κινέζους όμως είναι ο καλύτερος μήνας διακοπών».
 
Τι είπε ο πρώην πρέσβης Zhao Yali
 
Στις δικές του δηλώσεις, ο πρώην πρέσβης της Κίνας Zhao Yali, που επέστρεψε στο νησί μετά από εννέα χρόνια, ανέφερε σε άπταιστα ελληνικά, ότι είναι στη διάθεση των τοπικών Αρχών και θα προσφέρει τις γνώσεις και τις υπηρεσίες του για τη συνεργασία τόσο των δύο χωρών, όσο και των δύο πόλεων μεταξύ τους, σε εμπορικό, επενδυτικό και πολιτιστικό επίπεδο.
 
Χαρακτηριστικά είπε πως όσο σημαντική είναι η αλληλοεκτίμηση, αλληλοϋποστήριξη και οι διμερείς σχέσεις Κίνας και Κύπρου, άλλο τόσο σημαντική είναι και η διπλωματία μεταξύ των πόλεων.
 
Τέλος, ο κ. Yang Deming πρόεδρος του οργανισμού C.G.A Cyprus Guangdong Association of Commerce, ενημέρωσε για τους στόχους του οργανισμού και τους τρόπους προώθησης των εμπορικών, τουριστικών και επενδυτικών σχέσεων Κύπρου Guangdong, στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας βοήθειας αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια αρμονική κινεζική κοινότητα στην Κύπρο.
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος