Αγία Νάπα: "Θέμα" με την ενοικίαση καταλυμάτων χωρίς άδεια

Κάθε χρόνο, τα τελευταία 3 - 4 χρόνια, πέριξ των 50 χιλιάδων τουριστών που καταλήγουν στην Αγία Νάπα δεν διαμένουν σε ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα. Αλλά επιλέγουν να διαμείνουν σε πολυτελείς βίλες, κατοικίες με πισίνες, ή ακόμα και διαμερίσματα πολυκατοικιών που όχι μόνο δεν είναι σε τουριστικές περιοχές, αλλά καθαρά σε οικιστικές ζώνες και επίσημα, έχουν Κύπριους ή αλλοδαπούς που τα χρησιμοποιούν για ιδιοκατοίκηση.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ


 

Για την Αγία Νάπα, το ποσοστό αυτής της κατηγορίας τουριστών, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Καρούσο, αφορά ετησίως τα τελευταία χρόνια, ποσοστό 7% ως 11 % του συνόλου των αφίξεων. Και σύμφωνα με κάποια ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία του ΚΟΤ, παγκύπρια αυτή η κατηγορία τουριστών ανέρχεται ετησίως γύρω στο 10% και κατανέμεται σε όλες τις επαρχίες του νησιού.

 

Διερευνώντας το θέμα, και με βάση κάποιες αναφορές κατοίκων της Αγίας Νάπας, οι ιδιοκτήτες αυτών των κατοικιών, επαύλεων ή διαμερισμάτων τα ενοικιάζουν με αδρά ενοίκια, χειμώνα - καλοκαίρι. Κύπριοι μετακομίζουν σε άλλα σπίτια ή των γονιών τους ενώ ξένοι, κάτοικοι Αγίας Νάπας, μετακομίζουν για κάποιους μήνες στις χώρες από όπου κατάγονται (κυρίως Βρετανοί υπήκοοι που τα ενοικιάζουν για μερικούς μήνες σε συμπατριώτες τους, μετακομίζοντας οι ίδιοι αυτό το διάστημα στην Αγγλία).

  

Με αφορμή παράπονο δημοτών Αγίας Νάπας ότι στη γειτονιά τους μια βίλα πολυτελείας ενοικιάστηκε από αλλοδαπούς οι οποίοι την χρησιμοποίησαν, (εσωτερικά, αλλά και στην αυλή και τους πέριξ δρόμους) για τα γυρίσματα ταινίας ερωτικού περιεχομένου, αποταθήκαμε στον δήμαρχο Γιάννη Καρούσο για διευκρινίσεις. 

 

Παρέχοντάς μας τα πιο πάνω στοιχεία, σχετικά με τον αριθμό τουριστών που συνήθως «κλείνουν» διαδικτυακά αλλά και μέσω τουριστικών πρακτόρων ή και γραφείων αυτού του είδους καταλύματα στην Κύπρο για τις διακοπές τους, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως ο ίδιος είναι γνώστης της κατάστασης αυτής, εδώ και κάποια χρόνια. Προσθέτοντας ότι ξεκίνησε δειλά-δειλά προ τριετίας, ίσως και πενταετίας, αλλά είναι γεγονός ότι εδώ και 1-2 χρόνια σημειώνει ραγδαία άνοδο η αναζήτηση καταλυμάτων για διακοπές σε οικιστικές ζώνες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάποια προβλήματα (Όπως στην περίπτωση των γυρισμάτων ερωτικής ταινίας που ενόχλησε περίοικους). 

 

Σε άλλους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, ανταγωνιστές της Κύπρου αλλά και σε όλο τον κόσμο, το ποσοστό τουριστών που επιλέγουν πλέον διαμονή σε αστικές περιοχές μιας χώρας και όχι στις τουριστικές, είναι ακόμα μεγαλύτερο, τόνισε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας. Και αυτό οφείλεται σε μια μοντέρνα άποψη πλέον του σύγχρονου τουρίστα, ότι η παραμονή σε μια αστική περιοχή μιας τουριστικής χώρας, (όπως η Κύπρος), του παρέχει τη δυνατότητα για τα εξής πλεονεκτήματα: 1) Να γνωρίσει πιο καλά τον αυθεντικό χαρακτήρα του τόπου, 2) Να πραγματοποιήσει πιο ήσυχες διακοπές σε σχέση με τον θόρυβο και την πολυκοσμία στις καθαρά τουριστικές ζώνες, και 3) Να εξασφαλίσει φθηνότερη παραμονή, ειδικά για μακρά περίοδο διακοπών, σε σχέση με τις αντίστοιχες χρεώσεις υποστατικών στις καθαρά τουριστικές περιοχές μιας χώρας.  

ΑΠΟΥΣΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΤΕΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

O δήμαρχος Αγίας Νάπα διευκρίνισε επίσης τα ακόλουθα δύο, κατά την άποψή του, σημαντικά στοιχεία. Κατά πόσο είναι δυνατόν κάποια στιγμή να καταργηθούν οι τουριστικές περιοχές σε κάποια χώρα, με τουρισμό όπως η Κύπρος και να συνυπάρχουν σε αστικές περιοχές, τουρίστες και ντόπιοι.

Αυτό αρχικά το θεωρεί αδύνατον, αλλά είναι γεγονός ότι αυτό που συμβαίνει σε άλλες τουριστικές χώρες και άρχισε να συμβαίνει και στην Κύπρο, είναι πως σε ένα ποσοστό, οικιστικές μονάδες σε οικιστικές ζώνες, που συνορεύουν με τουριστικές ζώνες, θα φιλοξενούν περιστασιακά ή και μόνιμα τουρίστες. «Αυτό ήδη συμβαίνει σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούσος και πρόσθεσε ότι «θα ήταν ανήκουστο να απαγορευθεί σε κάποιο ιδιοκτήτη υποστατικού κατοίκησης, να την εκμεταλλευτεί και με αυτό τον τρόπο».

Αυτό που χρειάζεται όμως, και λείπει, τόνισε, είναι μια νομοθεσία που θα θέτει κριτήρια στους ιδιοκτήτες υποστατικών κατοίκησης που τα ενοικιάζουν για τουριστικούς σκοπούς σε οικιστικές ζώνες, αλλά και την ίδια ώρα να καθορίζει τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα όσων τα ενοικιάζουν.