Αγ. Νάπα - Υπόθεση ομαδικού βιασμού: Έτσι κάλυψαν την υπόθεση τα ξένα ΜΜΕ


Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην έφεση της νεαρής Βρετανίδας, η οποία είχε κατηγορηθεί για ψευδή μαρτυρία, μετά την καταγγελία της ότι υπέστη ομαδικό βιασμό στην Αγία Νάπα, άρχισε να κάνει τον γύρο των βρετανικών ΜΜΕ, καταδεικνύοντας τη σοβαρότητα που αποδίδουν στην υπόθεση στην πατρίδα της. Στο χώρο του Δικαστηρίου, άλλωστε, βρίσκονταν αρκετοί δημοσιογράφοι από ξένα ΜΜΕ.

Η Guardian σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η πρωτόδικη απόφαση ανατράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αναγνώρισε πως δεν υπήρξε δίκαιη δίκη.

Στο ρεπορτάζ φιλοξενείται και δήλωση της μητέρας της 21χρονης, πλέον, Βρετανίδας, στην οποία αναφέρεται ότι «είναι με μεγάλη ανακούφιση που ακούσαμε ότι οι Αρχές της Κύπρου αναγνώρισαν τα λάθη στη νομική διαδικασία». «Παρόλο που η απόφαση δεν δικαιολογεί τον τρόπο που την μεταχειρίστηκαν η Αστυνομία, ο δικαστής ή αυτοί που έχουν εξουσία, μας δημιουργεί την ελπίδα ότι η ταλαιπωρία της κόρης μου θα φέρει, τουλάχιστον, αλλαγές στον τρόπο χειρισμού των θυμάτων εγκλημάτων».   

Στο δημοσίευμα του BBC γίνεται αναφορά στα γεγονότα, ενώ σημειώνεται ότι η γυναίκα άλλαξε την μαρτυρία της χωρίς την παρουσία δικηγόρου. «Πλέον η οικογένεια της γυναίκας επιθυμεί τη διερεύνηση των αρχικών ισχυρισμών της για βιασμό, ώστε να της αποδοθεί πραγματικά δικαιοσύνη», αναφέρει το δίκτυο.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις του δικηγόρου Michael Polak, στις οποίες, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως ο δικαστής κατά τις διαδικασίες της πρωτόδικης απόφασης φώναξε επτά φορές «αυτή δεν είναι μια υπόθεση βιασμού», όταν οι δικηγόροι της γυναίκας προσπάθησαν να παρουσιάσουν αποδείξεις που υποστήριζαν τη θέση της ότι έχει πέσει θύμα βιασμού.

Το δίκτυο καταγράφει και δηλώσεις της δικηγόρου Νικολέττας Χαραλαμπίδου, η οποία είπε πως αυτή είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών και κυρίως για τα θύματα βιασμού ή άλλου είδους σεξουαλικής βίας στην Κύπρο. Κάνει, επίσης, λόγο για απόφαση που καταδεικνύει την αποτυχία των Αρχών να διερευνήσουν αποτελεσματικά την καταγγελία της, κάτι που θα διεκδικήσει πλέον η πλευρά της.

Εκτενές είναι το ρεπορτάζ της Daily Mail, η οποία αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου και φιλοξενεί δηλώσεις του Lewis Power, που έλαβε μέρος της διαδικασία, ο οποίος έκανε λόγο για απόφαση-σταθμό. «Αναγνώρισαν τα σοβαρά λάθη στη διερεύνηση και στη διαδικασία της δίκης και στην άδικη μεταχείρισή της. Αυτή ήταν η πλέον άθλια υπόθεση, στην οποία δημιουργήθηκε ένας μύθος, που αρνείτο την ύπαρξη του ομαδικού βιασμού, ένας μύθος που δικαιολογούσε τη συμπεριφορά των βιαστών, μετακυλώντας το φταίξιμο στο θύμα», ανέφερε.

Ο δικηγόρος πρόσθεσε πως αυτή δεν είναι απλώς μια νίκη και απόλυτη δικαίωση για την εφεσείουσα αλλά για όλες τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο που τους στερήθηκε η δικαιοσύνη. «Κατά τη γνώμη μου, σε αυτή την υπόθεση αναδείχθηκε η αδικία της δικαιοσύνης». Αυτή η νεαρή γυναίκα έπρεπε να αντιμετωπίσει την πιο φρικτή σεξουαλική δοκιμασία, μια κακή αστυνομική έρευνα, έναν αυταρχικό δικαστή, φυλάκιση και αυστηρές εγγυήσεις, τόνισε, ενώ υπέδειξε, επίσης, πως παρά τις ύβρεις στα κοινωνικά δίκτυα, δεν σταμάτησε να αναζητά δικαιοσύνη.

Ο Lewis Power ευχήθηκε, μάλιστα, η απόφαση να ταράξει ολόκληρο τον πλανήτη, ώστε να υπάρξει ριζοσπαστική νομοθετική μεταρρύθμιση για τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας.

Η κάλυψη από τα ισραηλινά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα και στα ισραηλινά ΜΜΕ φιγουράρει η είδηση για αθώωση της 20χρονης Βρετανίδας. Jerusalem Post και Times of Israel, δύο από τα μεγαλύτερα μέσα του Ισραήλ, έχουν ως πρωτοσέλιδο την είδηση, με τίτλους «Το Ανώτατο αθώωσε την Βρετανίδα που είπε ψέματα για ομαδικό βιασμό από Ισραηλινούς».