Αγ. Νάπα: Στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι διήμεροι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία


Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι διήμεροι Εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνική Επανάστασης 1821 και της Μοναδικής Μάχης Αγίας Νάπας στις 17 Μαρτίου 1826, τους οποίους διοργάνωσε ο Δήμος Αγίας Νάπας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής «΄Αρωμα» Αγίας Νάπας.

Στους εορτασμούς παρέστησαν και τίμησαν με τη παρουσία τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης,  σύσσωμη η Πολιτική Ηγεσία, οι Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Τοπικές Αρχές και η Εκκλησία.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε  ότι η αποβίβαση Ελλήνων επαναστατών στα νοτιοανατολικά παράλια της Κύπρου, την 17η Μαρτίου του 1826, με στόχο την εξασφάλιση προμηθειών για τις ανάγκες του Αγώνα, μαρτυρούν τον αναλλοίωτο ελληνικό χαρακτήρα της Μεγαλονήσου, κατά τη διάρκεια τριών αιώνων Τουρκοκρατίας, αλλά και τους ακατάλυτους δεσμούς των Κυπρίων με τον ελληνικό κορμό.  Σημείωσε επίσης, πως η μοναδική επί κυπριακού εδάφους μάχη  που επακολούθησε εναντίον των Τούρκων Φρουρών  της Αγίας Νάπας και της Τουρκικής Φρουράς της Αμμοχώστου αλλά και η νικηφόρα έκβασή της, εμψύχωσε τους ΄Ελληνες της Κύπρου σε καιρούς δοκιμασίας, εμψυχώνοντάς τους για τους κατοπινούς αγώνες  που χρειάστηκε να δώσουν για την πατρίδα μας. 

 

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου  ανέφερε ότι η απαρχή και κίνητρο για τη διοργάνωση των διήμερων εορτασμών στην Αγία Νάπα,  έδωσε η αποκάλυψη στην οποία προέβη ο διαπρεπής πανεπιστημιακός καθηγητής της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, Βασίλης Σφυρόερας, σε διάλεξη του στο πολιτιστικό ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία το 1991, όπως και η τεκμηρίωση του από τον επίσης καθηγητή πανεπιστημίου ιστορικό και πρώην Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Γιωργή, ότι η μοναδική μάχη η οποία έγινε σε κυπριακό έδαφος κατά την διάρκεια των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου 1826 στην περιοχή της Αγίας Νάπας.

Σημείωσε επίσης, ότι «ο Δήμος Αγίας Νάπας,  αυτό το μικρό ψαροχώρι που κάποτε ήταν, αυτός ο Σεφερικός Δήμος αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας μας, όμως όπως πάντα, θα είναι στις επάλξεις για τους αγώνες της ελευθερίας, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας μας, διότι το οφείλουμε στους προγόνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας αλλά και στις νέες γενιές και ειδικότερα στην ημικατεχόμενη μας πατρίδα. 

Ο  τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε  ότι «η μάχη της Αγίας Νάπας, την 17η Μαρτίου 1826 μας διδάσκει με αφετηρία την μαρτυρική Κύπρο ότι στους Αγώνες για την Ελευθερία – η οποία είναι έννοια βιωματική για εμάς, τους ΄Ελληνες, αφού μόνον ελεύθεροι μπορούμε να υπερασπισθούμε την αξία μας και να αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας – η Ελλάδα είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη και ότι ο Ελληνισμός στις κρίσιμες ώρες τηρεί στο ακέραιο, το καθήκον της αρραγούς ενότητας». Είναι τότε πρόσθεσε «που ακόμη και η θάλασσα δεν χωρίζει τις στεριές, μα γίνεται το «υγρό στοιχείο» που ανοίγει διαύλους για την υπεράσπιση της Πατρίδας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του ανέφερε ότι η Αγία Νάπα μοσχοβολά Ελλάδα, όχι μόνο για το τόσο χαρακτηριστικό γαλάζιο του ουρανού της, την αλμύρα της θάλασσας και τις χρυσές αμμουδιές της αλλά και γιατί είναι  ξεχωριστή στις σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα για πολλούς λόγους. Από τους σημαντικότερους σημείωσε είναι η σύνδεσή της με τον μεγάλο Έλληνα ποιητή και διπλωμάτη Γιώργο Σεφέρη  καθώς και με την Ελληνική Παλιγγενεσία του ‘21. 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση,  ο Πρόεδρος του  Συνδέσμου Φίλων Πάρκου Γλυπτικής «΄Αρωμα» Αγίας Νάπας κ. Χριστάκης Πίττας, ανέφερε ότι η Αγία Νάπα εκτός από την πρωτοπορία της στην τουριστική ανάπτυξη έχει ξεχωρίσει και διακρίνεται και για την έντονη πολιτιστική της δραστηριότητα. Αναφέρθηκε επίσης, στους σκοπούς του Συνδέσμου που δεν είναι άλλοι όπως είπε από την υποστήριξη του έργου του Δήμου Αγίας Νάπας για την ανάπτυξη και συντήρηση του Διεθνούς Ανοικτού Πάρκου Γλυπτικής, η οργάνωση εκδηλώσεων και η ανάληψη δράσεων για πολιτιστική ανάπτυξη.

 

Για το ιστορικό της Μάχης μίλησε ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολης και πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής o οποίος επισήμανε το γεγονός ότι δεν ήταν τυχαία η απόβαση των Ελλήνων Επαναστατών στην Κύπρο αλλά μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου, το οποίο περιλάμβανε αποβίβασή τους στο Λίβανο για να διερευνήσει την περίπτωση εξασφάλισης βοήθειας, ενώ στην Κύπρο πέρα από την βοήθειά τους για προμήθειες  το σχέδιό τους περιλάμβανε την οργάνωση επίθεσης για κατάληψη της Αμμοχώστου.  Ο λόγος πρόσθεσε που δεν πραγματοποιήθηκε το σχέδιο για κατάληψη της Αμμοχώστου ήταν γιατί τους ανεκάλεσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να σπάσουν τον κλοιό πολιορκίας του Μεσολογγίου.  Τόνισε επίσης,  ότι η εκστρατεία των Ελλήνων επαναστατών απέδειξε ότι η Κύπρος δεν «κείται» μακράν της Ελλάδος.

 

Στην συνέχεια επίσημοι και απλοί πολίτες μετέβησαν στον χώρο αποκάλυψης τoυ Μνημείου. Στον χώρο της εκδήλωσης τερμάτισαν δρομείς ΟΥΚ, οι οποίοι έτρεξαν 200 χιλιόμετρα και πέρασαν από ιστορικά και συμβολικά σημεία, ενώ κολύμπησαν 21 χιλιόμετρα από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας στο Κάβο Γκρέκο και τερμάτισαν στο λιμανάκι Αγίας Νάπας, κρατώντας την σημαία του επαναστατικού αγώνα 1821 των Κυπρίων Αγωνιστών.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου, Υποναύαρχος ΟΥΚ εν αποστρατεία κ. Κώστας Φυτιρής, επέδωσε στον Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Χρίστο Ζαννέττου, την σκυτάλη με τη διακήρυξη των Κυπρίων, της ναυτικής σημαίας της επανάστασης και της σημαίας των Κυπρίων αγωνιστών, συμβολικά τοποθετημένα σε βράχο από το "Άκρο των Ελλήνων", το Κάβο Γκρέκο.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, και ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου, τέλεσαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. Την ίδια ώρα, σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, το πλοίο Αρχιπλοίαρχου  Ιωαννίδη και το "Πλωτάρχης  Τσομάκης" του πολεμικού ναυτικού, πραγματοποιούσαν τιμητικούς κανονιοβολισμούς.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η αναπαράσταση της Μοναδικής Μάχης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 1826 μεταξύ Ελλήνων της Επανάστασης και Τούρκων Φρουρών Αγίας Νάπας-Αμμοχώστου την οποία ζωντάνεψαν η Θεατρική Ομάδα «Κίμων» Ξυλοτύμπου, μέλη της Εκκλησίας Παναγίας Αγίας Νάπας και του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας.