Αφορίζουν τον Μόρφου Νεόφυτο τα κόμματα

Κατά των τοποθετήσεων του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου τάσσονται με ανακοινώσεις τους τα κόμματα, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε για τις ακραίες απόψεις του αναφορικά με τους ομοφυλόφιλους οι οποίοι όπως είπε, γίνονται γκέι λόγω του πρωκτικού σεξ που κάνουν οι μητέρες τους και οι οποίοι πάντα, σύμφωνα με τον Μόρφου Νεόφυτο, αναδύουν μια μπόχα. 

Σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνει πως παρά τον δεδομένο σεβασμό του κόμματος στο έργο της εκκλησίας, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα μπορούν να έχουν είτε τη στήριξη, είτε τη σιωπηρή αποδοχή του κόμματος.

«Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου αντιβαίνουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν συμβαδίζουν με τα μηνύματα και με τα όσα επιτάσσει το χριστιανικό πνεύμα αλλά ούτε και εν τέλει με τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπό μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Μάλιστα ο ΔΗΣΥ κάνει λόγο για προσβλητική ρητορική,  που δεν έχει θέση στο έργο των ιεραρχών και στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών της εκκλησίας της Κύπρου.



Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, ζητά από την Ιερά Σύνοδο και την Πολιτεία να πάρουν θέση για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου.

Σε ανακοίνωση η Εζεκία Παπαϊωάννου, σημειώνει πως «είναι πραγματικά με λύπη που ακούσαμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, που πλέον κάνουν το γύρο του κόσμου».

«Το ΑΚΕΛ καταδικάζει απερίφραστα την ομοφοβία, το μισογυνισμό και τέτοιες μεσαιωνικές αντιλήψεις από όπου κι αν προέρχονται»

«Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται από εκπροσώπους της ιεραρχίας, του Αρχιεπισκόπου συμπεριλαμβανομένου, παρόμοιες αντιλήψεις, είτε για τα ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας είτε για τις αμβλώσεις» προσθέτει το ΑΚΕΛ.

Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ καλεί και την πολιτεία να πάρει μέτρα και θέσει αφού όπως τονίζεται «οι απόψεις αυτές δεν είναι μόνο αντιεπιστημονικές και βαθύτατα μισάνθρωπες.

Ορισμένες, τουλάχιστον, από αυτές τις τοποθετήσεις συνιστούν ρητορική μίσους, αφού υποθάλπουν την περιφρόνηση και το χλευασμό για μια κοινωνική ομάδα. Οι ιεράρχες δεν βρίσκονται πάνω από τους νόμους».



Το Κίνημα Οικολόγων εκφράζει την δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη. Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κα. Έφη Ξάνθου δήλωσε πως «οι αρχικές δηλώσεις του Μητροπολίτη για τον λόγο που γεννούνται ομοφυλόφιλα άτομα ήταν ιδιαίτερα αποκρουστικές και, κατά την δική μας άποψη, αποτελούν έκφραση ρατσιστικού μίσους και εμπάθειας προς την κοινότητα των ΛΟΑΤΙ γενικότερα».

 

Και προσθέτει: «Οι δε χθεσινές του δηλώσεις περί άσχημης μυρωδιάς των ομόφυλων ατόμων είναι ακόμη χειρότερες, γιατί αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως το μόνο κίνητρο του Μητροπολίτη ως προς την έκφραση αυτών των θέσεων είναι οι προσωπικές του στρεβλές αντιλήψεις και μίσος».
Οι Οικολόγοι καλούν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να θέσει το θέμα για συζήτηση στην Ιερά Σύνοδο για να ξεκαθαρίσει επιτέλους η θέση της Εκκλησίας της Κύπρου για το θέμα και να πει ξεκάθαρα αν οι απόψεις που εξέφρασε ο Μόρφου είναι αποκλειστικά δικές του ή τις ενστερνίζεται και η ίδια η Ιερά Σύνοδος.

Παράλληλα, οι Οικολόγοι θεωρούν καθήκον του Γενικού Εισαγγελέα να εξετάσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Μόρφου και να καταλήξει σε πόρισμα εάν παραβιάζουν τον περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος του 2011 και να προχωρήσει -αν υπάρχει νομική βάση- να προσάψει κατηγορίες.

«Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου δεν εξαιρούνται των νομοθεσιών και οφείλουν να είναι διπλά προσεχτικοί στον τρόπο που εκφράζονται εφόσον επηρεάζουν άμεσα μεγάλο μέρος του ποιμνίου τους», πρόσθεσε η κ. Ξάνθου.

«Το δε γεγονός πως έχουμε ήδη γίνει ρεζίλι διεθνώς λόγω των δηλώσεων του Μητροπολίτη Μόρφου πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, όπως και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται και τον αντίκτυπο που έχει αυτό σε όλους τους Κύπριους και το νησί μας γενικότερα. Θεωρούμε καθήκον των αρμόδιων θεσμών να φροντίσουν να θέσουν τέρμα σε τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές, εφαρμόζοντας το γράμμα και πνεύμα του σχετικού νομικού πλαισίου ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μελλοντικές τέτοιες εκφάνσεις ρατσισμού και μίσους», κατέληξε η Έφη Ξάνθου.


Πηγή: reporter