ΠΟΒΕΚ Αμμοχώστου: "Αφήστε μας να δουλέψουμε"


Άνθρωποι που κουράστηκαν από το «άνοιξε - κλείσε» και επαγγελματίες που θέλουν διακαώς να δουλέψουν για να μπορέσουν να έχουν εισόδημα, αλλά αισθάνονται ότι τα κέντρα λήψεως αποφάσεων και έκδοσης διαταγμάτων δεν τους αφήνουν, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς χθες σε Λάρνακα και Αμμόχωστο. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις εκπροσώπων της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας - Αμμοχώστου και του ΠΑΣΥΚΑ Λάρνακας, ειδικά όσον αφορά τα θέματα του SafePass και των rapid tests κάθε 72 ώρες. Δύο θέματα που τουλάχιστον στην περίπτωση της Λάρνακας, θεωρήθηκαν χθες σε κάποιο βαθμό, αιτίες για το χλομό ξεκίνημα της αγοράς και της παρουσίας κόσμου σε καφεστιατόρια. 

Στη Λάρνακα, από τις δέκα το πρωί παρατηρήθηκε κάποια κίνηση στα καταστήματα, με τους καταστηματάρχες όμως να τονίζουν ότι δεν ήταν η αναμενόμενη και ελπίζουν σε άνοδο τις επόμενες μέρες. Υπήρξαν όμως και οι καταστηματάρχες που έθεσαν ζητήματα όπως τα ενοίκια που χρωστούν, τη δυσκολία τους να εξασφαλίσουν πίστωση για να βάλουν νέο στοκ εμπορευμάτων στα μαγαζιά τους κ.λπ., και καλούν την Κυβέρνηση να μη θεωρήσει ότι το ζήτημα της κρίσης στο λιανικό εμπόριο έληξε, επειδή επανεκκίνησε η αγορά. 

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κυριάκος Αμπίζας, πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου «ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος στο άνοιγμα των καταστημάτων, ειδικά με τον τρόπο που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας. Ευελπιστούμε ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα περάσει η πανδημία του κορωνοϊού, θα βρούμε σιγά-σιγά την κανονικότητα μας και θα αρχίσει να εργάζεται η βιομηχανία ένδυσης, υπόδησης και γενικά το λιανικό εμπόριο».

Ερωτηθείς για το μέτρο του SafePass απάντησε πως «η ΠΟΒΕΚ δεν συμφωνεί με αυτό, αφού τα μέτρα που λαμβάνονταν για ένα και πλέον χρόνο από την πανδημία του κορωνοϊού, λειτουργούσαν κανονικά. Υπήρχαν μεν σκαμπανεβάσματα, πλην όμως δεν θα πρέπει να βλέπουμε πόσοι έχουν ασθενήσει με κορωνοϊό, αλλά το σημαντικό στην υπόθεση είναι η μεταδοτικότητα του ιού».

Εξήγησε πως «αυτή τη στιγμή η μεταδοτικότητα του ιού στην Κύπρο, που είναι 0,24%, είναι ίσως από τα καλύτερα στοιχεία που υπάρχουν σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρούμε ότι είναι υπερβολή και ταλαιπωρία του κόσμου η διενέργεια rapid test με ισχύ 72 ώρες, προτού ένα άτομο να μπορεί να μεταβεί σε ένα κατάστημα, εστιατόριο ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση για να ψωνίσει».

Σύμφωνα με τον κ. Αμπίζα, πάρα πολλά μέλη της ΠΟΒΕΚ διαμαρτυρήθηκαν για το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο θεωρούν λανθασμένο. 

«Κακώς και λανθασμένα εμφανίστηκε το SafePass» 

Από την πλευρά του ο Τόνυ Κονναρής, Επαρχιακός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) Λάρνακας εξέφρασε την πεποίθηση πως «κακώς και λανθασμένα εμφανίστηκε το SafePass γιατί το μόνο που θα προκαλέσει είναι δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία των εστιατορίων και γενικά των κέντρων αναψυχής. Πιστεύουμε ότι είναι ένα μέτρο που θα απωθήσει τον κόσμο από του να επισκεφθεί τα εστιατόρια, τα καφέ και τους άλλους χώρους εστίασης».

Πρόσθεσε πως, «δεν βλέπουμε επίσης τη χρησιμότητα της διενέργειας rapid test κάθε 72 ώρες, αφού όλες οι φάσεις της οικονομίας του τόπου λειτουργούν κανονικά, με τους εργαζόμενους να κάνουν εβδομαδιαίως το συγκεκριμένο τεστ». «Πιστεύουμε ότι ακόμα και οι τουρίστες που θέλουν να πάνε σε χώρο εστίασης ή κέντρο αναψυχής δεν θα μπορούν να το κάνουν, αφού ενδεχομένως να μην επιθυμούν να κάνουν rapid test», είπε ακόμη. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κονναρής είπε ότι «υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αντίδραση από τα μέλη του Συνδέσμου, στο θέμα του SafePass με αρκετά από αυτά να ζητούν τη λήψη δυναμικών και πιο δραστικών μέτρων. «Επειδή υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις από τον κόσμο, από όλο το φάσμα της οικονομίας του κόσμου, ευελπιστούμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική, το μέτρο της διενέργειας rapid test που θα ισχύει για 72 ώρες, θα μελετηθεί εκ νέου από το Υπουργικό Συμβούλιο και να ληφθούν διαφορετικές και πιο σωστές αποφάσεις», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΙΚΑ.