Αεροδρόμια: Προ των πυλών τα γρήγορα τεστ (ΒΙΝΤΕΟ)


Από την Τετάρτη όσοι επιβάτες έρχονται από χώρες της κατηγορίας Γ στο νησί, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποβάλλονται σε γρήγορο τεστ κορωνοϊου, το οποίο θα δίνει αποτελέσματα εντός μιάμιση ώρας. 

Γιάννης Καρούσος - Υπουργός Μεταφορών:

"Την Τετάρτη θα μπει σε δοκιμαστική φάση, θα δουλέψει μια δυο μέρες να βεβαιωθούμε ότι όλα κυλούν ομαλά και μετά θα εφαρμόζεται για όλους τους επιβάτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες."

Λύση στην πολύωρη ταλαιπωρία που καταγράφηκε το Σάββατο το βράδυ, έδωσε ο Υπουργός Μεταφορών. Επιβάτες έπρεπε να μετακινηθούν με λεωφορείο στο παλιό αεροδρόμιο έτσι ώστε να δώσουν δείγμα για εξετάσεις.

Γιάννης Καρούσος:

"Έχει ληφθεί απόφαση και έχει παραχωρήσει ο διαχειριστής του αεροδρομίου χώρο στο καινούριο κτήριο ή δυο πύλες ουσιαστικά επιβατών και μπορεί να γίνουν και 3 και 4 αν χρειαστεί ούτως ώστε να μην χρειάζεται η μετακίνηση των επιβατών."

Παράδειγμα το αεροδρόμιο Πάφου στο οποίο 170 δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν μέσα σε 35 λεπτά.

Όσο αφορά το κυπριακό flight pass ο Υπουργός τονίζει ότι είναι απαραίτητο για όλους ανεξαιρέτως τους επιβάτες να το προσκομίζουν προκειμένου να επιβιβαστούν.

Γιάννης Καρούσος:

"Μπορεί μια πτήση να φτάσει από την Αθήνα μπορεί κάποιοι οι οποίοι είναι επιβάτες να πρέπει να κάνουν την ανάλυση με την άφιξη και εμείς πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί. Για αυτό τον λόγο είναι υποχρεωτική η υποβολή των στοιχείων στο cyprus fly pass."

Ακόμη και ηλικιωμένοι ή άλλοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία θα πρέπει να μεριμνήσουν.

Οι αεροπορικές εταιρείες σύμφωνα με το πρωτόκολλο είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τους επιβάτες και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να επιβιβαστεί εαν δεν έχει στην κατοχή του το έγγραφο.