Θλίψη στην Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών... Έφυγε η Μαρία Κυριάκου


Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Κυριάκου, αξιωματούχος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών και Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών.

Η οικογένεια των Ευρωπαίων τυφλών, ανακοίνωσε τον αδόκητο θάνατο της Μαρίας Κυριάκου, Γενικής Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών σε ηλικία μόλις 49 χρόνων.

Η Μαρία εντάχθηκε στις τάξεις της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών το έτος 1995 και το 2008 εξελέγη στη θέση της Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Επιτροπής Τυφλών Γυναικών.

Υπηρέτησε στη συνέχεια ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών για την περίοδο 2011-2021 και με ιδιαίτερη αφοσίωση ως Γενική Γραμματέας της Ένωσης από το έτος 2015.

Πρόκειται για διεθνή αναγνώριση, στην πράξη, της οργάνωσης που εκπροσωπεί, τους τυφλούς της Κύπρου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, γεγονός που δε φαίνεται να συμβαίνει στην ίδια τους την πατρίδα.

Η απώλεια της Μαρίας αποτελεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό σε θεσμικό, επαγγελματικό, οικογενειακό και προσωπικό επίπεδο. Ήταν ενεργά δραστηριοποιημένη στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών, στη Σχολή Τυφλών, στην Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών και το κίνημα των ατόμων με αναπηρίες ευρύτερα.

Ήταν ένα πολύ θετικό, ευγενικό και ενεργητικό άτομο, ήταν σε θέση να συλλαμβάνει και να κατανοεί άμεσα οποιοδήποτε ζήτημα τίθετο ενώπιον της για συμβουλές και να προτείνει τις καταλληλότερες λύσεις. Ήταν παράδειγμα επιμονής, αφοσίωσης και δέσμευσης, ένα πραγματικό πρότυπο για πολλές γυναίκες με αναπηρία, δείχνοντας τους τον δρόμο ώστε με το παράδειγμά της να κατακτήσουν τις υψηλότερες θέσεις στο κίνημα των τυφλών, που δε θα πρέπει να αποτελεί προνόμιο των ανδρών.

«Θα τη θυμόμαστε για την εξαιρετική δουλειά, την καλοσύνη και το ζεστό χαμόγελό της. Όπου πήγαινε, μετέφερε σε όλους τον ήλιο της Κύπρου και τη ζεστασιά των Κυπρίων» αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση του το γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών από το Παρίσι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, τα μέλη και το προσωπικό της Οργάνωσης εκφράζουν ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους της στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Αιώνια να είναι η μνήμη της και ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή της!