Θλιβερή πρωτιά της Κύπρου στην ΕΕ σε θανάτους στις πόλεις



Η Κύπρος καταλαμβάνει τη θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ στους θανάτους σε αστικούς δρόμους λόγω τροχαίων δυστυχημάτων, με ποσοστό 70% σε σχέση με 38%, που είναι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα πράγματα είναι αποκαρδιωτικά, αν δούμε το ποσοστό των αστικών οδικών θανάτων σε αναλογία αστικού πληθυσμού, αφού η Κύπρος καταλαμβάνει την 4η χειρότερη θέση στην ΕΕ.

Αυτά καταγράφονται στην 37η έκθεση (PIN Flash Report 37) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), που παρουσιάζει τα δεδομένα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στην Ελβετία, το Ισραήλ, τη Νορβηγία και τη Σερβία, σχετικά με τις οδικές συγκρούσεις στους αστικούς δρόμους.

 

Στην έκθεση που θα δημοσιευθεί σήμερα αναφέρεται ότι γύρω στους 9.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αστικούς δρόμους της ΕΕ το 2017, ενώ 100.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, ποσοστό που ανέρχεται στο 50% του συνόλου, με την Κύπρο να φτάνει το 86% στους σοβαρούς τραυματισμούς στους αστικούς δρόμους.

  

Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι αστικοί οδικοί θάνατοι στην ΕΕ μειώνονται πιο αργά (μόλις 2,2% ετήσια), από τους οδικούς θανάτους στους επαρχιακούς δρόμους δύο λωρίδων κυκλοφορίας (μείωση 3,9% ετήσια). Στην Κύπρο τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού η μείωση στους αστικούς οδικούς θανάτους από το 2010 στο 2017 ήταν μόνο 0,2% ετήσια, ενώ η αντίστοιχη μείωση στους επαρχιακούς δρόμους δύο λωρίδων ήταν 7%. Το πολύ θετικό για την Κύπρο, είναι ότι οι σοβαροί τραυματισμοί στους αστικούς δρόμους μειώθηκαν από το 2010 μέχρι το 2017 κατά 6% ετήσια, και αυτή είναι η ταχύτερη μείωση στην ΕΕ.

 

Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων σε αστικούς δρόμους, γενικά στην ΕΕ αλλά και στην Κύπρο, είναι ευάλωτοι χρήστες των δρόμων, δηλαδή πεζοί, ποδηλάτες και μοτοσυκλετιστές /μοτοποδηλατιστές, και αποτελούν το 70% του συνόλου.

Την πλειονότητα των αστικών οδικών θανάτων, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Κύπρο, αποτελούν οι πεζοί με ποσοστά 39% και 35%, αντίστοιχα. Όμως, στην Κύπρο έχουμε ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό νεκρών μοτοσυκλετιστών/ μοτοποδηλατιστών, που ανέρχεται στο 31%, σε σύγκριση με 19% του μέσου όρου της ΕΕ. Το ποσοστό της Κύπρου είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ.

 

Η εικόνα είναι ακόμα πιο δυσμενής στους σοβαρούς τραυματισμούς μοτοσυκλετιστών/ μοτοποδηλατιστών, αφού το ποσοστό για την Κύπρο είναι 42%, σε σύγκριση με 22% της ΕΕ. Οι πιθανότερες αιτίες για το υψηλό ποσοστό θανάτων και σοβαρών τραυματισμών μοτοσυκλετιστών/ μοτοποδηλατιστών στους αστικούς δρόμους της Κύπρου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κύπρου στο πρόγραμμα, Γιώργο Μορφάκη, αφορούν στη μεγάλη συχνότητα τροχαίων παραβάσεων και την απειρία των οδηγών μοτοποδηλάτων (αλλοδαποί και νεαροί Κύπριοι).