Θετικός στον κορωνοϊό ο Μπόρις Τζόνσον

Θετικός στον κορωνοϊό εντοπίστηκε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με τον ίδιο τις τελευταίες ημέρες παρουσίαζε κάποια συμπτώματα και κρίθηκε αναγκαίο να γίνει το τεστ το οποίο βγήκε θετικό. 

«Τις τελευταίες ώρες ανέπτυξα ήπια συμπτώματα και το τεστ έδειξε ότι είμαι θετικός στον ιό. Είμαι σε αυτοαπομόνωση, αλλά συνεχίζω να ηγούμαι της κυβέρνησης μέσω τηλεδιασκέψεων καθώς δίνουμε τη μάχη ενάντια στον ιό. Μαζί θα τον καταπολεμήσουμε», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Η κατάσταση στη χώρα

Για «έκρηξη» στα περιστατικά κορωνοϊού που χρήζουν νοσηλείας στο Λονδίνο έκανε λόγο ο Κρις Χόπσον, Γενικός Διευθυντής του οργανισμού NHS Providers που συντονίζει το σχεδιασμό της παροχής φροντίδας από το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας.

Αν και επισήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες τα νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας έχουν καταφέρει να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους ως προς τις μονάδες αυξημένες φροντίδας κατά πέντε με επτά φορές, ο κ. Χόπσον μετέφερε σχόλια διευθυντών νοσοκομείων περί ενός «διαρκούς τσουναμιού» ασθενών του κορωνοϊού σε σοβαρή κατάσταση.

Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο Northwick Park στο βορειοδυτικό Λονδίνο είχε κηρύξει προσωρινά «κρίσιμο περιστατικό» στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καθώς είχε φτάσει στα όρια της πληρότητάς του. Στο ίδιο νοσοκομείο στις αρχές της εβδομάδας ανακοινώθηκαν 21 νεκροί από τον Covid-19, όπως επισήμανε ο Independent.

Στο νοσοκομείο Royal London του ανατολικού Λονδίνου το σύνολο των κλινών μονάδας εντατικής θεραπείας, που είχαν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα κατά περίπου 200, ήταν κατειλημμένες την Τετάρτη. Οι γιατροί υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν κρεβάτια σε αίθουσες ανάρρωσης από χειρουργείο για να χωρέσουν οι ασθενείς.

Στο μεγάλο νοσοκομείο St George’s στο νότιο Λονδίνο οι γιατροί ανέφεραν αυξημένο αριθμό εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με έναν ασθενή ανά ώρα να εισάγεται την Τετάρτη, αν και η κατάσταση βελτιώθηκε από τη νύχτα της ίδιας ημέρας.

Άλλα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας δηλώνουν ότι υπάρχει χωρητικότητα, αλλά περιμένουν αύξηση των απαιτήσεων για εισαγωγή σε μονάδες αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας τις επόμενες ημέρες.

Το NHS Αγγλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία της Αγγλίας νοσηλεύονται 4.300 ασθενείς του κορωνοϊού, με τους 2.000 εξ αυτών να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Λονδίνου.

Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν φτάσει τα 11.658 και οι νεκροί τους 578. Από την Τετάρτη έως την Πέμπτη καταγράφηκε η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των θανάτων στη χώρα, συγκεκριμένα 113, δηλαδή ένας θάνατος ανά 13 λεπτά.

Ανάλυση των επισήμων στοιχείων από την εταιρεία Edge Health δείχνει ότι τα περισσότερα κρούσματα στην πρωτεύουσα καταγράφονται στα περίχωρα της πόλης, εκεί όπου θεωρείται πως ο πληθυσμός είναι μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με τις περιοχές εγγύτερα στο κέντρο.

Ξεχωριστή ανάλυση των πρώτων περίπου 400 θανάτων, εξάλλου, διαπιστώνει ότι τουλάχιστον στο 98% των περιπτώσεων οι εκλιπόντες είχαν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Ο διευθυντής της εταιρείας Edge Health, Τζορτζ Μπάτσελορ, που ασχολείται με ανάλυση δεδομένων υγείας, εκτίμησε ότι η κορύφωση της επιδημίας στο Λονδίνο θα έρθει γύρω στις 5 Απριλίου.

Επισήμανε ότι αυτό σημαίνει πως οι αριθμοί των ασθενών που θα χρήζουν νοσηλείας στο Λονδίνο θα κορυφωθούν περίπου στις 8 Απριλίου και των ασθενών που θα χρειάζεται να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας στην πρωτεύουσα γύρω στις 15 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή η κυβέρνηση έδωσε εντολή σε όλους τους κατά τόπους δήμους να βρουν μέχρι το Σαββατοκύριακο χώρους να στεγάσουν όλους τους άστεγους που κοιμούνται στο δρόμο, ώστε να περιοριστεί η έκθεσή τους στον ιό.

Η διοικήτρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ έστειλε επιστολή σε αστυνομικούς που συνταξιοδοτήθηκαν την τελευταία πενταετία καλώντας τους να επιστρέψουν εθελοντικά ή επί πληρωμή στα καθήκοντά τους για να συνδράμουν την όλη επιχείρηση κατά του κορωνοϊού