Θερμότερο από το περσινό το φετινό καλοκαίρι


Θερμότερο αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το περσινό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Την επόμενη τριμηνία η περιοχή εισέρχεται στη μεταβατική περίοδο από τη χειμερινή και σχετικά βροχερή του έτους, του παραδοσιακού δηλαδή χειμώνα, προς τη θερινή και με ξηρικά χαρακτηριστικά περίοδο, του παραδοσιακού δηλαδή καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τα εποχικά στοιχεία, τα γενικά χαρακτηριστικά της τριμηνίας Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου είναι κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες αλλά και ξηρασία.

Και ενώ είμαστε ήδη στα μέσα Μαΐου, η πρόγνωση της Μετεωρολογικής αναφέρει ότι ο μήνας αναμένεται να είναι κατά 1 με 2 βαθμούς θερμότερος του κανονικού στο δυτικό μισό του νησιού, ενώ στο ανατολικό μισό, οι θερμοκρασίες αναμένονται κοντά στις κανονικές, δηλαδή 27.4 βαθμούς Κελσίου. Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια ελάχιστη και μέγιστη θερμοκρασία ανά περιοχή για τον μήνα Μάιο είναι:

- Βόρεια παράλια: 14,3οC – 25,8 οC

- Δυτικά παράλια: 14,7 οC – 24,5 οC

- Ορεινές περιοχές: 10,8 οC – 20,4 οC

- Εσωτερικό: 14,8 οC – 29,6 οC

- Νότια παράλια: 15,7 οC – 26,4 οC

- Ανατολικά παράλια: 14,9 οC – 27,4 οC

Σε ότι αφορά τον Ιούνιο, αναμένεται θερμοκρασιακά να είναι κανονικός με πιθανότητα μικρής ανόδου της θερμοκρασία από τις κανονικές τιμές και αυτό γιατί η Κύπρος επηρεάζεται από τις θερμοκρασίες σε Βαλκάνια και Τουρκία όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλή. Η μέση ημερήσια ελάχιστη και μέγιστη θερμοκρασία για τον μήνα Ιούνιο είναι:

- Βόρεια παράλια: 18,5 οC – 30,3 οC

- Δυτικά παράλια: 18 οC – 27,6 οC

- Ορεινές περιοχές: 15 οC – 25 οC

- Εσωτερικό: 19,1 οC – 34 οC

- Νότια παράλια: 19,4 οC – 26,4 οC

- Ανατολικά Παράλια: 18,9 οC – 27,4 οC

Η θερμοκρασία του Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Μετεωρολογικής, αναμένεται σε ολόκληρη την Κύπρο να είναι στα κανονικά επίπεδα, με κατά τόπους 3 οC – 5 οC πιο πάνω. Στην ευρύτερη περιοχή των ανατολικών, αναμένονται κανονικές ή και λίγο πιο κάτω από τις κανονικές. Αναλυτικότερα, η μέση ημερήσια ελάχιστη και μέγιστη θερμοκρασία για τον μήνα Ιούλιο είναι:

- Βόρεια παράλια: 21,1 οC – 33,4 οC

- Δυτικά παράλια: 20,6 οC – 29,9 οC

- Ορεινές περιοχές: 18,2 οC – 27,9 οC

- Εσωτερικό: 22,1 οC – 37,1 οC

- Νότια παράλια: 22 οC – 32,5 οC

- Ανατολικά παράλια: 21,8 οC – 33,2 οC

Σε γενικές γραμμές, κατά τους τρεις αυτούς μήνες παρατηρείται ουσιαστική άνοδος της θερμοκρασίας, τόσο της μέγιστης όσο και της ελάχιστης, αλλά και μείωση των αθροιστικών υψών βροχής η οποία οφείλεται στην ουσιαστική μείωση της συχνότητας έλευσης βαρομετρικών χαμηλών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως εξηγεί η Μετεωρολογική, η περίοδος αυτή, τουλάχιστον παροδικά, χαρακτηρίζεται και από καταιγιδοφόρο δραστηριότητα λόγω θερμικής αστάθειας, τις απογευματινές ώρες ιδιαίτερα στο εσωτερικό και στα ορεινά. Ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε ήδη από τις πρώτες μέρες του μήνα αφού υπήρξε έντονες καταιγίδες και χαλάζι το οποίο έφτανε το μέγεθος μπάλας του γκολφ.

Ήπιο το περσινό καλοκαίρι

Ήπιο ήταν σε γενικές γραμμές το περσινό καλοκαίρι, όπως επισημαίνει στο philenews ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, ο οποίος τόνισε αν και το περσινό ήταν ένα μακρύ και θερμό καλοκαίρι, ωστόσο δεν υπήρξαν θερμοκρασίες πέραν τους 41 οC όπως είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.  Ωστόσο, σημείωσε, αυτό δεν σημαίνει ότι φέτος δεν θα υπάρξουν εξάρσεις θερμοκρασιών, οι οποίες να ακουμπήσουν τους 42 οC.

Σε ότι αφορά το επόμενο τριήμερο, όπως σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και μέχρι το Σάββατο, βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά και σε περιοχές του εσωτερικού.

.

ΠΗΓΗ: philenews.com