Θεοπέμπτου: Oι κεραίες χωροθετούνται αυθαίρετα



«Η χωροθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας γίνεται κατά τρόπο αυθαίρετο, με εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσοστό εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων», επεσήμανε ο βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μιλώντας στον Active και την εκπομπή «Πρωινή Συχνότητα».

 

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος από την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από τις κεραίες, γι’αυτό υπάρχει νομοθεσία που θεσπίζει επιτρεπόμενα όρια εκπομπών» ανέφερε ο κ. Θεόπεμπτου. Εξήγησε ότι όταν εκπέμπει μια κεραία κινητής τηλεφωνίας, το κινητό, ανάλογα με το σήμα που λαμβάνει από την κεραία, θα δυναμώσει ή θα χαμηλώσει την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, προκειμένου να γλυτώσει ενεργεία από την μπαταρία.

 

«Αναγκαία η μέτρηση του συνόλου της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων»

 

Τόνισε ότι σύμφωνα με την οδηγία,  πέραν από τη μέτρηση εκπομπής ακτινοβολίας της κάθε μιας κεραίας,  είναι αναγκαίο να γίνεται μέτρηση και του γενικού συνόλου των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που εκπέμπεται  στο συγκεκριμένο σημείο και το οποίο δέχονται οι κάτοικοι που βρίσκονται πλησίον.  Για παράδειγμα, αναφέρθηκε ότι  εάν υπάρχουν 3 κεραίες στο ίδιο σημείο, αυτό σημαίνει ότι τριπλασιάζεται το ποσοστό ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, γεγονός που μπορεί να υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο στο σύνολο.

 

Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν η πολιτεία να επιτρέπει την ύπαρξη 3 κεραιών στο ίδιο σημείο, εφόσον αν γίνει μέτρηση θα διαπιστωθεί ότι συνολικά η εκπομπή ηλκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο, ανέφερε ότι αυτό γίνεται αυθαίρετα, με εντολή του Υπουργού Εσωτερικών.

  

Συγκεκριμένα εξήγησε ότι «αυτό γίνεται με τον ίδιο τρόπο που δίνονται άδειες χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό».  «Όταν οι εταιρείες θέλουν, οι εταιρείες παίρνουν. Το χειριζόμαστε το θέμα των εκπομπών σαν πολεοδομικό θέμα» σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου.

 

Σχολιάζοντας κατά πόσο η εκπομπή ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας προκαλεί καρκίνο, επεσήμανε ότι αυτό εξαρτάται από τα όρια των εκπομπών, από το πόσο χρονικό διάστημα βρίσκεται κανείς εκτεθειμένος στην εκπομπή των κεραιών αλλά και από το πώς χρησιμοποιεί κανείς το κινητό του. Πρόσθεσε ότι  «γι’ αυτό για πολλά χρόνια λέγαμε σε εταιρείες, όταν κάνουν διαφημιστικές καμπάνιες να παρουσιάζουν τον κόσμο να χρησιμοποιεί ακουστικά καλώδια». Επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν εκθέσεις που επισημαίνουν ότι δεν πρέπει τα παιδιά κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο.

 

Ανησυχία στην κοινότητα Πυργών

 

Στην εκπομπή μίλησε και η κοινοτάρχης των Πυργών, Σταυρούλα Βασιλείου, η οποία ανέφερε ότι υπάρχει ανησυχία στην κοινότητα, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων καρκίνου που παρουσιάστηκαν τον τελευταίο καιρό και ειδικότερα λόγω της ύπαρξης 2-3 περιστατικών σε κοντινή περιοχή από το σημείο που είναι εγκατεστημένες οι 3 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, γεγονός που ανησύχησε τους κατοίκους των Πυργών.

 

Σημείωσε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ότι δεν υφίσταται κάποιος κίνδυνος από τις κεραίες, «μετά και από την απόφαση του ιδιοκτήτη να μη ξαναανανεώσει το συμβόλαιο με τη CYTA και τη MTN για την εγκατάσταση των κεραιών στο συυγκεκριμένο σημείο, το κοινοτικό συμβούλιο σε συνεργασία με τις 2 εταιρείες προχώρησε στην εξεύρεση αλλού χώρου, πιο απομακρυσμένου από το κέντρο της κοινότητας». Τόνισε καταληκτικά ότι «η διαδικασία έχει τροχοδρομηθεί και πιστεύω εδώ στα Πυργά το πρόβλημα θα έχει σύντομα λυθεί».