Θα κάνουμε «λευκή» Πρωτοχρονιά. Ο 4ος πιο βροχερός Δεκέμβρης τα τελευταία 15 χρόνια.


Απόψε η νύχτα θα είναι επίσης ψυχρή, με τις μέσες θερμοκρασίες να είναι λίγο πιο πάνω από τις χθεσινές, ωστόσο ο κ. Νικολαΐδης επέστησε την προσοχή.

Χθες βράδυ στην πλατεία Τροόδους η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν 3 βαθμοί κάτω από το μηδέν και στον Όλυμπο κατέβηκε στους -5, είπε, κάνοντας ειδική αναφορά στον παγετό που σχηματίστηκε λόγω των καιρικών συνθηκών σε αρκετά σημεία των ορεινών περιοχών.

Σήμερα θα είναι θερμότερη η μέρα σε σχέση με τις χθεσινές θερμοκρασίες, όμως και πάλι χαμηλότερες των μέσων τιμών των κανονικών, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Στο εσωτερικό, είπε, οι θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 13, τα παράλια τους 17 και στα υψηλότερα ορεινά η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι σήμερα και απόψε δεν αναμένεται νέα χιονόπτωση. Η νύχτα απόψε θα είναι «νύχτα ακτινοβολίας» δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης επικαλούμενος τον όρο που χρησιμοποιούν στη μετεωρολογία, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 7 στα παράλια και στους -3 στα ορεινά. «Με αυτές τις θερμοκρασίες είναι πολύ πιθανό εκεί που οι δρόμοι είναι βρεγμένοι να έχουμε παγετό και χρειάζεται προσοχή», τόνισε.

Το κύμα κακοκαιρίας που επηρέασε την Κύπρο χθες και προχθές, ανέφερε, είναι αυτό που ήρθε από τη βόρειο θάλασσα, επηρέασε τη Βαλκανική χερσόνησο και την Ελλάδα και κινήθηκε ανατολικότερα, ενώ η μάζα του συστήματος, όπως είπε, ήταν στην περιοχή της Μικράς Ασίας.

Πιθανόν «λευκή» Πρωτοχρονιά

Χιονόπτωση στις υψηλότερες ορεινές περιοχές, πιθανόν να έχουμε αύριο Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα, με το τοπίο την Πρωτοχρονιά να είναι σχετικά χειμερινό «με ψιλόβροχο και χιόνι ή χιονόνερο», ανέφερε ο Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Σημείωσε πάντως ότι χιονόπτωση στην περιοχή της Λευκωσίας δεν προβλέπεται.

«Εξαιρετικότατος» ο Δεκέμβρης σε βροχές

Κληθείς να σχολιάσει εάν με βάση την εμπειρία του έχουμε βαρύ, μέτριο ή ελαφρύ χειμώνα από τον πρώτο μήνα της εποχής, ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής είπε ότι έχουμε έναν «εξαιρετικότατο» Δεκέμβρη, που είναι ο τέταρτος πιο βροχερός την τελευταία 15ετία.

Ο πιο βροχερός Δεκέμβριος, εξήγησε, ήταν το 2012 με 209 χιλιοστά βροχής ενώ ο τρέχων Δεκέμβριος του 2018 με πέραν των 140 χιλιοστών βροχής είναι ο τέταρτος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε έρχονται συνήθως τα πρώτα χιόνια, ο κ. Νικολαΐδης είπε κλιματολογικά έχουν καταγραφεί παλιότερα πρώτες μέρες χιονιού μέσα στον Οκτώβριο, αλλά οι περισσότερες πρώτες χιονοπτώσεις καταγράφονται συνήθως Δεκέμβριο.

«Στην εποχική πρόβλεψη είμαστε έξω»

Ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είπε ότι η υπηρεσία κάνει και εποχικές προβλέψεις και για τον φετινό χειμώνα «είμαστε έξω. Η εποχική πρόβλεψη έλεγε ότι θα έχουμε έναν σχετικά ξηρό Δεκέμβριο, ενώ δεν ήταν τέτοιος».

Στην ιστοσελίδα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας υπάρχει, είπε, ειδική αναφορά στο ότι παρά τα αριθμητικά κλιματικά μοντέλα που προέβλεπαν έναν σχετικά ξηρό χειμώνα, εντούτοις ο Δεκέμβριος είναι εξαιρετικός.

Ερωτηθείς εάν και ο Ιανουάριος θα είναι όπως ο Δεκέμβριος, ο κ. Νικολαΐδης απάντησε ότι «κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Η κλιματική πρόβλεψη είναι πάρα, μα πάρα πολύ επιρρεπής, εξαρτάται από πλήθος παραγόντων». Υπάρχουν, συμπλήρωσε, κάποιες προβλέψεις ότι και ο Ιανουάριος θα είναι βροχερός, ενώ υπάρχουν και κάποιες ανανεωμένες προβλέψεις για ξηρό μήνα. «Ίδωμεν», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ