Θα εκποιούσαν σπίτι μητέρας 32χρονου με κατά πλάκας σκλήρυνση και λήπτριας ΕΕΕ


Η Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, με σημείωμά του ενημερώνει ότι το Γραφείο του, σε στενή συνεργασία με τους ιθύνοντες της ΚΕΔΙΠΕΣ Λτδ,  διευθέτησε χθες το απόγευμα αναστολή προγραμματισθέντος, για τις 29 Ιανουαρίου 2021, ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Προστίθεται ότι η αναστολή δόθηκε με την παράκληση, συμφώνα με σχετική επιστολή της ΚΕΔΙΠΕΣ προς το  Γραφείο του, όπως η ενδιαφερόμενη δανειολήπτρια «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Altamira για συζήτηση και εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης προς αποπληρωμή των οφειλών της εντός του περιθωρίου των 6 μηνών ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω μέτρα».

Οι λόγοι της παρέμβασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, είναι ότι η ενδιαφερόμενη είναι λήπτρια ΕΕΕ και έχει αναλάβει την εξολοκλήρου φροντίδα του τριάντα δύο ετών υιού της, ο οποίος πάσχει από κατά πλάκας σκλήρυνση και είναι, επίσης, λήπτης ΕΕΕ.

Επίσης το υπό συζήτηση ακίνητο αποτελεί κληρονομικό κτίσμα του 1980, με υψηλή εκτιμημένη αξία, κάτι που οφείλεται στην έκταση της γης εντός της οποίας έχει ανεγερθεί το εν λόγω κτίσμα (κύρια κατοικία), η οποία υπερβαίνει, κατά πολύ, την απαιτούμενη από την Πολεοδομία έκταση οικοπέδου.

Παράλληλα διαπιστώθηκε η ύπαρξη πρόθεσης από πλευράς της δανειολήπτριας, για ορθολογική και άμεση επίλυση της εν λόγω διαφοράς, μέσα από διαμεσολαβητικές και άλλες διαδικασίες, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο κατάλληλου διαχωρισμού της πιο πάνω αναφερόμενης έκτασης γης.

«Είναι φανερό από τα πιο πάνω, πως εκτός του γεγονότος ότι υπάρχουν περιθώρια για μια ορθολογική αντιμετώπιση του ζητήματος, χωρίς την προσφυγή σε εκποιητική διαδικασία, συνέτρεχαν σοβαρότατοι ανθρωπιστικοί λόγοι,  επιπροσθέτως των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών και αρνητικών επιπτώσεων που προκάλεσε η τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού, τόσο για τη συγκεκριμένη οικογένεια όσο και για τους υπόλοιπους συμπολίτες μας», αναφέρεται.

«Θεώρησα, λοιπόν, κάτω από τις περιστάσεις, ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, μαζί με τα πιο πάνω αυτονόητα, καθιστούσαν αδήριτη την ανάγκη για αναστολή της εκποίησης. Απώτερος σκοπός, βέβαια, η εξεύρεση ορθολογικής λύσης που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο της ΚΕΔΙΠΕΣ όσο και των δανειοληπτών, χωρίς την απώλεια μίας κύριας κατοικίας μέσα από την προσφυγή σε εκποίηση, όπως, εξάλλου,  σημείωνα στην επιστολή μου προς την ΚΕΔΙΠΕΣ, ημερομηνίας 27/1/2021. Κατ’ επέκταση, τα εν λόγω δεδομένα δικαιολογούσαν και την καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου παρέμβασή μου, για την αναστολή της εκποίησης», προστίθεται.

Ο Επίτροπος απεύθυνε ξανά έκκληση προς τους δανειολήπτες να ενεργούν έγκαιρα, αξιοποιώντας το υφιστάμενο νομικό σύστημα και τους θεσμούς για αποτελεσματική προστασία των συμφερόντων τους, πολύ πριν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τα ΜΕΔ οδηγηθεί στην εκποιητική διαδικασία. Δυστυχώς, προστίθεται, αυτό θα επισυμβεί νομοτελειακά, εάν το μη εξυπηρετούμενο δάνειό τους βρίσκεται στην κατάσταση αυτή για μεγάλη χρονική περίοδο και οι ίδιοι επέδειξαν αδικαιολόγητη αμέλεια για την αναδιάρθρωσή του ή άλλως πως διευθέτησή του.

Πηγή: ΚΥΠΕ