82 κιλά ναρκωτικών σε 4 μήνες


Προβληματίζει την ΥΚΑΝ το γεγονός πως εν μέσω περιορισμών στις αφίξεις στην Κύπρο οι παράνομοι συνεχίζουν να διακινούν ναρκωτικά, εφευρίσκοντας νέους τρόπους και μεθόδους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΥΚΑΝ, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 27 Απριλίου, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 82 σχεδόν κιλά κάνναβης, δύο κιλά μεθαμφεταμίνης, 47 φυτά κάνναβης και μικρές ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του διοικητή της Υπηρεσίας Μιχάλη Κατσουνωτού, όπου αναφέρει πως μέσα σε μια βδομάδα εντοπίστηκαν 43 κιλά κάνναβης, τα οποία προορίζονταν για την ντόπια αγορά. 

Αυτή τη στιγμή δύο είναι οι κύριες εισόδου ναρκωτικών στην Κύπρο: Το αεροδρόμιο Λάρνακας και οι εταιρείες ταχυμεταφορών. Πολλοί καταφεύγουν στη μέθοδο της παραγγελίας ναρκωτικών με ηλεκτρονικό τρόπο (κοινωνικά δίκτυα, σκοτεινό διαδίκτυο κ.ά.) στη συνέχεια τους αποστέλλονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών και τα παραλαμβάνουν όταν διαπιστώσουν ότι δεν συντρέχουν κίνδυνοι να συλληφθούν. Επίσης, οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν βαποράκια για την εισαγωγή ναρκωτικών στην Κύπρο έναντι αμοιβής, μη διακινδυνεύοντας έτσι να συλληφθούν. Αυτό έδειξε η πρόσφατη σύλληψη δύο νεαρών από την Κολομβία και τον Άγιο Δομίνικο, που πιάστηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας με 16 συνολικά κιλά κάνναβης.

Στις πλείστες των περιπτώσεων, τα βαποράκια δεν γνωρίζουν καν ποιος κρύβεται πίσω από τα ναρκωτικά, δηλαδή ο τελικός παραλήπτης, αφού τους ζητείται να επικοινωνήσουν με κάποιον αριθμό τηλεφώνου που ανήκει σε άγνωστο πρόσωπο (είναι καρτοκινητό). Όταν οι μεσολαβητές συλλαμβάνονται, το τηλέφωνο απενεργοποιείται και ο λαθρέμπορος δεν εντοπίζεται. Ακόμα και στην περίπτωση που τα ναρκωτικά περάσουν από τις πύλες εισόδου, τότε την παραλαβή τους αναλαμβάνει τρίτος και όχι ο τελικός παραλήπτης ώστε να μην διακινδυνεύσει να συλλφθεί.

Πρόσφατα έχει διαπιστωθεί επίσης και το εξής φαινόμενο: Η χώρα μας να χρησιμοποιείται ως σταθμός αποστολής ναρκωτικών από χώρες της Αφρικής προς άλλους προορισμούς. Φέτος σε δύο περιπτώσεις εντοπίστηκαν ποσότητες ηρωίνης, οι οποίες ήταν επιμελώς κρυμμένες σε συσκευασίες προϊόντων που διακινούνταν μέσω Κύπρου σε δέματα ταχυμεταφοράς (courier) με προορισμό την Ελλάδα:

- Στις 26/1/2021 εντοπίστηκαν περίπου 300gr ηρωίνης τα οποία ήταν κρυμμένα μέσα στα διακοσμητικά κουμπιά αφρικάνικων παραδοσιακών στολών με προέλευση την Νότιο Αφρική και τελικό προορισμό την Ελλάδα. 

- Στις 18/4/2021 εντοπίστηκαν περίπου 740gr ηρωίνης μέσα σε 29 συσκευασίες προσθετικών μαλλιών με προέλευση τη Νιγηρία και τελικό προορισμό την Ελλάδα. 

Και στις δύο περιπτώσεις διευθετήθηκε η ασφαλής και ελεγχόμενη μεταφορά των πακέτων στην Ελλάδα και οι δύο υποθέσεις έτυχαν διαχείρισης από τις ελληνικές Αρχές.

.

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Χατζηβασίλης / Φιλελεύθερος