80,000 προστατευτικές μάσκες σε 500 φαρμακεία σε όλη την Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)


Σταθερά αυξημένη είναι η ζήτηση σε αντιικά φάρμακα στα φαρμακεία της Κύπρου, λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού. Ο φαρμακοποιός Ιωάννης Αντωνίου ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι παρατηρείται σημαντική έλλειψη σε τέτοια σκευάσματα. 

"Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ψυχολογικούς λόγους περισσότερο παρά για θεραπευτικούς, αφού με το νέο ιό δεν έχουμε δημιουργήσει αντισώματα για φάρμακα και εμβόλια. Ο κόσμος έρχεται για να πάρει προληπτικά μάσκες και αντισηπτικά. Εξηγούμε στον κόσμο ότι πρέπει να δημιουργηθούν αντισώματα για να δημιουργηθούν εμβόλια."

Ο κύριος Αντωνίου τόνισε ότι ανάμεσα στους καλυτερους τρόπους προστασίας από τον κορωνοϊό είναι η κατανάλωση φρούτων που περιέχουν βιταμίνη C και η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Σε ότι αφορά στις μάσκες και τα αντισηπτικά, ο φαρμακοποιός είπε ότι την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκαν σοβαρές ελλείψεις.

"Σιγά-σιγά ανανεώνονται τα αποθέματα και συμπληρώνουμε και εμείς στα φαρμακεία."



Ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Προσωπικού Άγγελος Σαρπέτσας ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν φτάσει στην Κύπρο μερικές χιλιάδες μάσκες.

"Τα καλά νέα είναι ότι την περασμένη Παρασκευή έχει παραδοθεί από μέλος του Συνδέσμου μας 80,000 μάσκες σε 500 φαρμακείοα για άμεση εξυπηρέτηση αυτών που τις έχουν ανάγκη"

O κύριος Σαρπέτσας είπε ότι ο Σύνδεσμος δέχεται καθημερινά μηνύματα από ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες με αίτημα την αποστολή μασκών και αντισηπτικών.

"Παρά το ότι το μέλος μας θα μπορούσε να τα διαθέσει στο εξωτερικό σε υψηλότερες τιμές, με δική του πρωτοβουλια τα διέθεσε στον πληθυσμό της Κύπρου"

Ο κύριος Σαρπέτσας είπε ότι 20,000 μάσκες φτάνουν στην Κύπρο για να διατεθούν σε δημόσια νοσηλευτήρια και υπηρεσίες και άλλες 4,000 για να διατεθούν στην ευρύτερη αγορά.