To 80% των Κυπρίων πιστεύουν ότι η ποιότητα του αέρα χειροτέρεψε


Το 71% των Ευρωπαίων και το 84% των Κυπρίων πιστεύουν ότι η ΕΕ “θα πρέπει να προτείνει πρόσθετα μέτρα για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα”, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ το 38% θα ήθελαν να εκφράσουν τις απόψεις τους για τέτοια μέτρα (53% στην Κύπρο). Επιπλέον το 58% στην ΕΕ και το 80% στην Κύπρο πιστεύουν ότι η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια - ακόμη και αν, στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο.

 

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 27.565 ατόμων με προσωπικές συνεντεύξεις στην ΕΕ, από τις 11 ως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019 και σε δείγμα 504 ατόμων με την ίδια μέθοδο στην Κύπρο.

 

Από το δείγμα της έρευνας οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα νοικοκυριά, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι παραγωγοί ενέργειας, οι αγρότες και οι δημόσιες αρχές δεν κάνουν αρκετά για να προωθήσουν την καλή ποιότητα του αέρα. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Κύπρο είναι 59% για τα νοικοκυριά, 68% για τις αρχές, 58% για τους παραγωγούς ενέργειας  και 53% για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

 

Επιπλέον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν αισθάνονται καλά ενημερωμένοι για τα προβλήματα ποιότητας του αέρα στην χώρα τους. Το ποσοστό στην Κύπρο όσων αισθάνονται καλά ενημερωμένοι είναι 48%

 

Περισσότεροι από επτά στους δέκα ερωτηθέντες στην ΕΕ υποστηρίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση πρέπει να αντιμετωπιστεί σε διεθνές επίπεδο (72% στην ΕΕ και 85% στην Κύπρο). Οι μισοί από τους ερωτηθέντες λένε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο (51% στην Κύπρο) και το ίδιο ποσοστό αναφέρει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο (45% στην Κυπρο).

 

Για το μεγαλύτερο ποσοστό ερωτηθέντων στην ΕΕ (44%), ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων ποιότητας του αέρα είναι η εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων της ρύπανσης στις βιομηχανικές και ενεργειακές δραστηριότητες παραγωγής (41% στην Κύπρο).

 

Πρόκειται για το πιο συχνά αναφερόμενο μέτρο σε 25 κράτη μέλη.

 

Το 41% των Ευρωπαίων και το 42% των Κυπρίων δήλωσαν ότι ανέλαβαν δράση για το θέμα της ποιότητας του αέρα και ανέφερε ως κυριότερη τέτοια δράση την αντικατάσταση του παλαιότερου ενεργειακώς εντατικού εξοπλισμού με νέο εξοπλισμό με καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

 

Μόνο περίπου το ένα τρίτο (31%) των ερωτηθέντων στην ΕΕ έχουν ακούσει για τα πρότυπα ποιότητας της ατμόσφαιρας της ΕΕ (24% στην Κύπρο). Οι περισσότεροι από όσους έχουν ακούσει για τα πρότυπα πιστεύουν ότι πρέπει να ενισχυθούν (63% στην ΕΕ και 71% την Κύπρο).

 

Τέλος, περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι αναπνευστικές ασθένειες (67% στην Κύπρο), οι καρδιαγγειακές παθήσεις (68% στην Κύπρο) και το άσθμα και οι αλλεργίες (62% στην Κύπρο) είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα στις χώρες τους.