8 με 9 χιλιάδες αμβλώσεις τον χρόνο στην Κύπρο-Μέτρα για μείωση


Καλύτερη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εισηγείται πρόταση νόμου του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου


ΠΗΓΗ: offsite.com.cy


Απίστευτα υψηλά χαρακτηρίζονται τα νούμερα αμβλώσεων στην Κύπρο, καθώς οι αριθμοί κινούνται στις 8 000 - 9 000 τον χρόνο σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. 

Ο κ. Θεοπέμπτου κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή πριν καιρό σχετικά με το θέμα των αμβλώσεων με στόχο να μειωθεί ο πολύ μεγάλος αριθμός αυτός. Όπως ανεφέρε στην Offsite

“Η πρόταση νόμου έχει δύο στόχους, να μειωθεί ο αριθμός των εκτρώσεων μέσω της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, η οποία εισηγείται να γίνεται στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία και ο δεύτερος στόχος είναι η παροχή βοήθειας σε μια κοπέλα, η οποία είναι έγκυος και δε θέλει ή σκέφτεται να μην κρατήσει το μωρό” 


Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν αν υπάρξει σωστή και υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αναφέρει ο κ. Θεοπέμπτου, ενώ συνεχίζοντας αναφέρει ότι η πρόταση νόμου εισηγείται “για να μπορέσει μια κοπέλα να χειριστεί το θέμα την ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης να υποχρεούται η Κυβέρνηση να δημιουργήσει τουλάχιστον ένα κέντρο, στο οποίο θα υπάρχουν όλες οι παροχές βοήθειας γι' αυτήν. Για παράδειγμα να το κέντρο αυτό πρέπει να διαθέτει ψυχολόγο όπως και κάποιον λειτουργό για θέματα ευημερίας, ώστε να την ενημερώσει για τα βοηθήματα που ίσως δικαιούται από το κράτος σε περίπτωση που κρατήσει το παιδί, αλλά να την ενημερώσει και για το σύστημα υιοθεσίας σε περίπτωση που την ενδιαφέρει”. 

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Θεοπέμπτου ο αριθμός των αμβλώσεων ανέρχεται στις 8 000 - 9 000 τον χρόνο γεγονός που είναι αρκετά ανησυχητικό γι’ αυτό και προέβη στη δημιουργία της πρότασης νόμου. Ένα από τα προβλήματα που φαίνεται να παρατηρείτε σχετικά με το θέμα είναι η διαπαιδαγώγηση που προσφέρεται σήμερα στα σχολεία, καθώς όπως φαίνεται είναι ανεπαρκής. “Γίνεται η διδασκαλία του μαθήματος για το βιολογικό κομμάτι σχετικά με την σεξουαλική επαφή, παρόλα αυτά όπως φαίνεται υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν διδάσκεται στις τάξεις το συγκεκριμένο εγχειρίδιο για τα θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Ο εκπαιδευτικός που θα κάνει αυτό το μάθημα θα πρέπει να ξέρει να χειριστεί και την τάξη γιατί υπάρχει βαθμός δυσκολίας σε αυτές τις ηλικίες. Το πιο σωστό είναι να υπάρχουν ειδικά, εκπαιδευμένα άτομα που θα κάνουν σχετικές παρουσιάσεις σε όλη την Κύπρο για το θέμα αυτό ” 

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοπέμπτου το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόταση να υποστεί ορισμένες αλλαγές δεδομένου και της εφαρμογής του ΓεΣΥ και να επανέλθει με αυτήν στη Βουλή.