7.079 καταγγελίες για κάπνισμα - Οι χώροι με την πρωτιά


Στις 7.079 ανέρχονται συνολικά οι καταγγελίες στις οποίες προέβη η Αστυνομία από το 2016 μέχρι και το 2018 για παραβίαση της νομοθεσίας για το κάπνισμα. 

Οι περισσότερες καταγγελίες, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, έγιναν σε μπιραρίες-2.358 καταγγελίες και ακολούθως σε δισκοθήκες (κλαμπ)-1.434 καταγγελίες. 

Από τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε, με τις καταγγελίες της Αστυνομίας ανά έτος και ανά είδος υποστατικού, προκύπτει άλλη μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση: Οι καταγγελίες της Αστυνομίας για το κάπνισμα έχουν μειωθεί πέραν του 50% το έτος 2018 σε σύγκριση με το έτος 2016.


Γεγονός που αποδίδεται στην κάθετη μείωση των ελέγχων για το κάπνισμα. Η Αστυνομία, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί ότι δεν είναι δική της δουλειά οι έλεγχοι για το κάπνισμα και ότι θα πρέπει, επιτέλους, να ασχοληθούν με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που η ίδια η νομοθεσία καθορίζει ως συναρμόδιες προκειμένου να επικεντρωθεί η Αστυνομία στην πάταξη του εγκλήματος. «Αποτελεί πάγιο αίτημά μας να απαλλαγούμε από μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα με τα οποία επιφορτιστήκαμε διαχρονικά, ώστε να αφεθεί ελεύθερη και απερίσπαστη η Αστυνομία στον πρωτεύοντα ρόλο της που είναι η δημόσια τάξη, η ασφάλεια και η αστυνόμευση. Παρόλα αυτά, προβαίνουμε σε καταγγελίες όταν περιέλθουν στην αντίληψή μας και λειτουργούμε υποστηρικτικά», δήλωσε χθες στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, ανώτερος υπαστυνόμος Χρίστος Ανδρέου. 

Σημειώνεται ότι με βάση τον περί Προστασίας της Υγείας (έλεγχος του καπνίσματος) Νόμο, έχουν την εξουσία να πραγματοποιούν ελέγχους και να εκδίδουν εξώδικα πρόστιμα για παραβίαση της υπό αναφοράς νομοθεσίας πέρα από τα μέλη της Αστυνομίας οι λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων, οι υγειονομικοί επιθεωρητές, οι λειτουργοί του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, οι υγειονομικοί λειτουργοί των δήμων ή άλλα εξουσιοδοτημένα από τα δημοτικά συμβούλια πρόσωπα, επιθεωρητές των κοινοτικών συμβουλίων, λειτουργοί της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, επιθεωρητές Εργασίας του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς και λειτουργοί του υφυπουργείου Τουρισμού (πρώην ΚΟΤ).

Όλοι τους ανεξαιρέτως έχουν την εξουσία να εισέρχονται σε χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος προς διαπίστωση της τήρησης των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας. Με εξαίρεση τα μέλη της Αστυνομίας, όλοι οι παραπάνω πραγματοποιούν ελέγχους με βάση το ωράριο εργασίας του Δημοσίου. Συνεπώς, τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν είναι τα αναμενόμενα, καθώς είναι κοινώς παραδεκτό και ηλίου φαεινότερον ότι η νομοθεσία για το κάπνισμα παραβιάζεται κατά τρόπο συστηματικό και ασύστολο τις βραδινές ώρες.

Απαραίτητοι οι αστυνομικοί

Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, απαντώντας τον περασμένο Νοέμβριο σε ερώτηση που του απηύθυνε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού ο Γιώργος Περδίκης, παραδέχθηκε τη δυσκολία εφαρμογής της τήρησης της νομοθεσίας για το κάπνισμα από τους υγειονομικούς επιθεωρητές του υπουργείου του χωρίς τη συμβολή της Αστυνομίας. Όπως αναφέρει στην επιστολή του, κατά τις εκστρατείες ελέγχου στα δημόσια νοσοκομεία οι υγειονομικοί επιθεωρητές δεν μπορούν να εκδώσουν εξώδικα πρόστιμα διότι οι πολίτες που παρανομούν αρνούνται να τους δώσουν τα στοιχεία τους (ταυτότητα). Αποτέλεσμα να μην μπορούν οι υγειονομικοί επιθεωρητές να τους εκδώσουν εξώδικο πρόστιμο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με την παρουσία των αστυνομικών το πρόβλημα αυτό θα εκλείψει. Σημειώνεται ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία απαγορεύεται το κάπνισμα καπνικών προϊόντων και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στους ανοικτούς εξωτερικούς χώρους των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου αστικού ή αγροτικού κέντρου υγείας, εκτός από καθορισμένους ανοικτούς εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι υποδεικνύονται από τη Διεύθυνση του νοσοκομείου ή του κέντρου υγείας και οι οποίοι δεν επιτρέπεται να βρίσκονται σε είσοδο ή έξοδο του νοσοκομείου ή του κέντρου υγείας.

 

Έλεγχοι μόνο σε ωράριο Δημόσιας Υπηρεσίας

Στην ίδια απάντησή του προς τη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέδειξε ένα άλλο εξίσου σοβαρό πρόβλημα που λειτουργεί ως τροχοπέδη στους ελέγχους που διενεργούνται για την τήρηση της νομοθεσίας για το κάπνισμα. Πρόκειται για το ωράριο εργασίας των υγειονομικών επιθεωρητών, οι οποίοι πραγματοποιούν ελέγχους με βάση το ωράριο εργασίας του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, κατά τις εκάστοτε επιθεωρήσεις των υγειονομικών επιθεωρητών, που γίνονται σε υποστατικά παρασκευής και πώλησης τροφίμων, προβαίνουν και στους απαραίτητους ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας για το κάπνισμα. «Το ωράριο εργασίας του Δημοσίου περιορίζει τις ώρες επιθεώρησης των λειτουργών αυτών μόνο στις εργάσιμες ώρες, αφήνοντας τις νυκτερινές επιθεωρήσεις στην Αστυνομία. Κατά τη διενέργεια των προαναφερόμενων ελέγχων δεν έχει εκδοθεί κανένα εξώδικο από τους λειτουργούς του υπουργείου Υγείας», αναφέρει στην απάντησή του προς τη Βουλή ο υπουργός Υγείας. Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ενημέρωσε τη Βουλή ότι προωθείται πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης με σκοπό την εξεύρεση τρόπου εμπλοκής όλων των εξουσιοδοτημένων λειτουργών για καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας κατά του καπνίσματος.

Πηγή:philenews