556 θετικά νάρκοτεστ, πέντε νεκροί με ναρκωτικά στην άσφαλτο


Σοκάρουν οι αριθμοί των οδηγών που πιάστηκαν από την Τροχαία υπό την επήρεια ναρκωτικών, ενώ θανατηφόρος είναι ο συνδυασμός ναρκωτικών και αλκοόλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά το 2019 εντοπίστηκαν μετά από στοχευμένους ελέγχους, 566 οδηγοί υπό την επήρεια ναρκωτικών. Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι νάρκοτεστ δεν ξεπερνούσαν τους χίλιους. Οι περισσότεροι εντοπίστηκαν στην Πάφο και τη Λεμεσό. 

Κατά τα ίδια στοιχεία της Τροχαίας, τη χρονιά που μόλις έφυγε, εννιά οδηγοί που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις, διαπιστώθηκε μετά από αναλύσεις στο Κρατικό Χημείο, ότι βρίσκονταν κάτω από την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ. Η Τροχαία αναμένει τα αποτελέσματα άλλων 13 θανάτων σε τροχαία για να διαπιστωθεί κατά πόσον κάποιοι εξ αυτών είχαν κάνει χρήση ουσιών. 
Με τα νέα μέτρα που συζητούνται στη Βουλή, αν ένας οδηγός εντοπιστεί υπό επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλης, θα συλλαμβάνεται και η ποινή του θα είναι μόνο φυλάκιση.

Πέρσι η Τροχαία προέβη σε 20 χιλιάδες περισσότερες καταγγελίες οδηγών για τροχαίες παραβάσεις σε σύγκριση με το 2018. Συγκεκριμένα, καταγγέλθηκαν 203 χιλιάδες οδηγοί, ενώ το 2018 184 χιλιάδες. Παρά την αύξηση των νεκρών κατά τρεις την περσινή χρονιά, εντούτοις παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των σοβαρών τραυματισμών, αφού από τους 343 που είχαμε πρόπερσι, πέρσι μειώθηκαν στους 262.

Οι κυριότερες αιτίες θανάτου στους δρόμους είναι, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας Γιάννη Γεωργίου, η απρόσεκτη και αμελής οδήγηση (16 νεκροί) ήτοι: μη τήρηση της αριστερής πλευράς του δρόμου (8 θάνατοι), η απρόσεκτη στροφή δεξιά (5) και η μη παροχή προτεραιότητας σε οχήματα του κύριου δρόμου (3). Από την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών (5 νεκροί) και αλκοόλης (4), δύο από υπερβολική ταχύτητα, δύο από λάθος πεζού, ενώ άλλοι δύο πεζοί έχασαν τη ζωή τους επειδή διασταύρωναν απρόσεκτα. 

Οι χειρότεροι μήνες με τα περισσότερο δυστυχήματα ήταν ο Αύγουστος και ο Οκτώβριος ανά εφτά θανατηφόρα δυστυχήματα και ακολουθούν ο Ιούνιος και ο Δεκέμβριος από έξι θύματα.