Tο 50% των μεταχειρισμένων οχημάτων έχουν «πειραγμένα» χιλιόμετρα

Την πάταξη του φαινομένου της παραποίησης των χιλιομέτρων που έχουν διανύσει τα μεταχειρισμένα οχήματα ζητούν οι Ευρωβουλευτές αφού έχει διαπιστωθεί ότι σε ποσοστό πέραν του 50% των μεταχειρισμένων οχημάτων έχει γίνει αλλαγή των συνολικών χιλιομέτρων που έχουν διανύσει.
 

Έρευνα δείχνει ότι η παραποίηση του οδομέτρου είναι μία πρακτική που επικρατεί κυρίως στη διεθνή αγορά αυτοκινήτων. Περίπου το  30-50% των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων έχουν πειραγμένα οδόμετρα συγκριτικά με το 5-12% των μεταχειρισμένων οχημάτων στις εθνικές αγορές. Μάλιστα σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες η πιθανότητα αγοράς ενός εισαγόμενου μεταχειρισμένου οχήματος με «πειραγμένα»  χιλιόμετρα αγγίζει το 80.
 
Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Το Κοινοβούλιο ζητά αυστηρότερα μέτρα για την πρόληψη της επαναφοράς των χιλιομέτρων και προτείνει συγκεκριμένες συστάσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από αυτή την απάτη.

Μεταξύ των προτάσεων συμπεριλαμβάνεται η  δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων για τη συλλογή των χιλιομετρικών ενδείξεων από όλα τα αυτοκίνητα στην ΕΕ. Το “Car-Pass” στο Βέλγιο και το “Nationale AutoPas” στην Ολλανδία είναι δύο παραδείγματα. Επίσης, το ΕΚ ζητά την αναγνώριση της οδομετρικής αλλαγής ως ποινικό αδίκημα σε όλη την Ευρώπη. Προς το παρόν απαγορεύεται σε 25 κράτη-μέλη εκτός από την Κύπρο, τη Λετονία και την Πορτογαλία, αλλά οι ποινές ποικίλουν ( από δύο χρόνια φυλάκισης για τη Γαλλία έως πρόστιμο 226 ευρώ για τη Σλοβακία) ενώ μόνο 5 κράτη (Βέλγιο, Ουγγαρία, Ολλανδία, Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία) θεωρούν την χιλιομετρική αλλαγή έγκλημα.Η τακτική απογραφή των οδομετρητών κατά τη διάρκεια των τεχνικών επιθεωρήσεων και η ενσωμάτωση τεχνολογικών λύσεων όπως το blockchain, από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, είναι μερικά ακόμα από τα μέτρα που ζητούν οι ευρωβουλευτές.

Στοιχεία και αριθμοί

 Το οικονομικό μέγεθος της απάτης στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι φτάνει στα 5.6- €9.6 δις τον χρόνο και επηρεάζει τόσο τους πωλητές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων όσο και τις εταιρείες μισθώσεων, τους ασφαλιστές, τους κατασκευαστές αλλά και τους καταναλωτές. Οι τελευταίοι, καταλήγουν μάλιστα να πληρώνουν υπέρογκα ποσά όχι μόνο για την αγορά του αυτοκινήτου αλλά και για την αντιμετώπιση  
απρόσμενων εξόδων συντήρησης και επισκευής, για να κυκλοφορούν στο τέλος με μη ασφαλή οχήματα τα οποία είναι και ρυπογόνα.
 
Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει επίσης, ότι η πρακτική αυτή επηρεάζει αρνητικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών με την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην ΕΕ να αποτελεί έναν από τους λιγότερο αξιόπιστους τομείς.
 
Επόμενα βήματα
 
Το ΕΚ ενέκρινε στις 31 Μαΐου νέο ψήφισμα για την ανάπτυξη ασφαλιστικών δικλείδων κατά της επαναφοράς των χιλιομετρητών, μετά το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί νομοθετική πρόταση.
 
ΠΗΓΗ:ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ/ Της Νικολέττας Κουρούσιη

Επιμέλεια: Aνδρέας Νικολαίδης