4,6 εκατ. ευρώ για στήριξη αγροτών


Ποσό ύψους €4,6 εκατομμυρίων για ομάδες επηρεαζόμενων αγροτών, λόγω των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα ακριβή ποσά που θα διατεθούν ανά ομάδα επηρεαζομένων, θα προσδιοριστούν μέσα από λεπτομερή σχέδια που θα ετοιμαστούν εντός των επόμενων ημερών.

Οι επηρεαζόμενες ομάδες αφορούν: 

(α) τον κλάδο της εκτροφής αιγών και προβάτων, όσον αφορά σε ζημιές των παραγωγών από τη μη διάθεση του αναμενόμενου αριθμού ζώων για κρέας, καθώς και τη μειωμένη τιμή διάθεσης, λόγω περιορισμού της ζήτησης κρέατος,

(β) τον κλάδο της ανθοκομίας (ιδιαίτερα των κομμένων ανθέων και εποχιακών φυτών γλάστρας) καθώς και τους ιδιοκτήτες φυτωρίων, 

(γ) τους παραγωγούς που πωλούσαν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές και δεν έχουν εναλλακτικό τρόπο διάθεσης των προϊόντων τους, 

(δ) τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών με όψιμες ποικιλίες πορτοκαλιών, λόγω δυσκολιών στη συγκομιδή και στη διάθεσή τους στην αγορά, 

(ε) τους παραγωγούς λαχανικών, φρέσκων αρωματικών φυτών και τους παραγωγούς φράουλας και 

(στ) τους γεωργούς που αρδεύουν τεμάχια σε περιοχές εκτός Κυβερνητικών Υδατικών Έργων (ΚΥΕ). 

Προβλήματα εντοπίζονται επίσης και στον κλάδο της αμπελουργίας, αφού αναμένεται μειωμένη ζήτηση οινοποιήσιμων σταφυλιών, λόγω της χαμηλής κατανάλωσης κυπριακού κρασιού που προκύπτει από την αναστολή εργασιών ξενοδοχείων, εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων εστίασης.


Το ενδεικτικό ποσό αποζημίωσης των επηρεαζομένων ομάδων είναι: Αιγοπροβατοτρόφοι €1.500.000, ανθοκόμοι και ιδιοκτήτες φυτωρίων €500.000, παραγωγοί λαϊκών αγορών €150.000, καλλιεργητές εσπεριδοειδών €100.000, παραγωγοί λαχανικών, αρωματικών, φράουλας €600.000, γεωργοί εκτός ΚΥΕ €450.000, αμπελουργία €1.300.000.

Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, μιλώντας μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου διευκρίνισε ότι μέρος του πιο πάνω ποσού στήριξης θα μπορεί να καλυφθεί από ανακατανομή αμιγώς ευρωπαϊκών ή/και συγχρηματοδοτούμενων πόρων, με την αξιοποίηση των εργαλείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως προβλέπεται και σε προτάσεις Κανονισμών που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που μικρή γεωργική επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να λάβει ενίσχυση από τα νέα Σχέδια Κρατικής Ενίσχυσης για μικρές επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να επιλέξει το μέτρο στήριξης που επιθυμεί, για αποφυγή του ενδεχομένου διπλής χρηματοδότησης. 

Σημειώνεται ότι ήδη ένα πακέτο μέτρων εγκρίθηκε στις 26 Μαρτίου από το Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παραχώρηση δωρεάν ποσότητας νερού προς τους γεωργούς που υδροδοτούνται από Κυβερνητικά Υδατικά Έργα, διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των τιμολογίων νερού, μη επιβολή τέλους υπερκατανάλωσης νερού για το 2019 και μη αποκοπή του νερού σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις λόγω καθυστερημένων οφειλών.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις για ζημιές που είχαν υποστεί συγκεκριμένοι τύποι καλλιεργειών κατά την προηγούμενη περίοδο, αυτές καταβλήθηκαν έγκαιρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό, παραχωρήθηκε ποσό πέραν των €11 εκατομμυρίων, που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο αντίστοιχων αποζημιώσεων της τελευταίας εικοσαετίας.

Πλήγμα στη γεωργία από πάγωμα τουρισμού

Τα δραστικά περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων και η αναστολή λειτουργίας εστιατορίων και τουριστικών καταλυμάτων, η αναστολή των πτήσεων και το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, πληρώνει σε μεγάλο βαθμό ο αγροτικός κόσμος. 

Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τις απαγορεύσεις που στοχεύουν στην κοινωνική αποστασιοποίηση, επηρεάζουν την οικονομία γενικότερα, αλλά και τον αγροτικό τομέα ειδικότερα, αφού μειώνεται η κατανάλωση και ζήτηση και δυσχεραίνεται η προώθηση των αγροτικών προϊόντων. 

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζει ότι ο αγροτικός τομέας εξακολουθεί να υφίσταται επιπτώσεις, ως συνέπεια της συνέχισης των έκτακτων μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας. Περαιτέρω, το υπουργείο έγινε δέκτης καταγεγραμμένων προβλημάτων και έντονων αιτημάτων στήριξης από διάφορες ομάδες επηρεαζόμενων του αγροτικού τομέα, τα οποία και αξιολόγησε. 

Ταχεία και αποτελεσματική η πληρωμή

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) έχει παροτρύνει τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα και να προβούν σε ανακατανομή πόρων, ενώ έχει παράλληλα διαμορφώσει νομοθετικές προτάσεις για λήψη έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Επίσης, με την εγκύκλιο με αριθμό 75 του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, παρέχεται ευελιξία για ταχεία και αποτελεσματική οικονομική στήριξη των επηρεαζομένων.

Ενισχύσεις για μετριασμό της ζημιάς

Το Υπουργείο Γεωργίας εισηγήθηκε την παραχώρηση οικονομικής στήριξης μέγιστου συνολικού ποσού €3.300.000 για να καλύψει τους επηρεαζόμενους τομείς αιγοπροβατοτροφίας, ανθοκομίας και ιδιοκτητών φυτωρίων, παραγωγούς λαϊκών αγορών, παραγωγούς λαχανικών, αρωματικών, φράουλας και γεωργούς εκτός ΚΥΕ.

Τα ακριβή ποσά που θα διατεθούν ανά ομάδα επηρεαζομένων, θα προσδιοριστούν με την ετοιμασία λεπτομερών σχεδίων Κρατικών Ενισχύσεων ή Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας ή Μεταβατικής Εθνικής Ενίσχυσης. Το συνολικό ποσό των €3.300.000 θα διατεθεί από ανακατανομή πόρων/εξοικονομήσεις στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας ή/και των Τμημάτων του. Οι πιο πάνω ενισχύσεις αφορούν πιστώσεις που θα διατεθούν για τον μετριασμό της ζημιάς που έχουν υποστεί οι παραγωγοί των επηρεαζόμενων κλάδων από τη μη διάθεση και συνεπώς καταστροφή των ευπαθών προϊόντων τους ή διάθεση των προϊόντων τους σε τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. 

Για το μέτρο που αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην αμπελουργία, αναμένεται να διατεθεί πρόσθετο ποσό ύψους μέχρι €1.300.000, το οποίο θα προκύψει από σχετική ανακατανομή των πόρων του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης για τον Αμπελοοινικό Τομέα για το έτος 2020 και αφορά αμιγώς ευρωπαϊκούς πόρους.


ΠΗΓΗ:ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ