Ξύπνησε ο τρόμος στη Βιέννη: Διάγγελμα Κούρτς εν μέσω διαφυγής ενός δράστη

Σε νεότερη ενημέρωση και σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APA,  δύο άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Ζανκτ Πέλτεν στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της Βιένης. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου σήμερα το πρωί και κατόπιν θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες, μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο κέντρο της Βιέννης χθες βράδυ.

Ο Κουρτς θα συνεδριάσει με τους υπουργούς του μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 09:00 (τοπική ώρα· 10:00 ώρα Κύπρου) προτού κάνει το διάγγελμα στις 10:00 (11:00), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Κουρτς χαρακτήρισε «επαγγελματίες» τους βαριά οπλισμένους δράστες.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή ZiB Spezial, ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως η επίθεση ήταν αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τα κίνητρα των δραστών δεν είναι σαφή. Κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέσα στην ημέρα.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας», είπε νωρίτερα χθες βράδυ ο Κουρτς, ευχαριστώντας τα στελέχη της αστυνομίας και των πρώτων βοηθειών «που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτιρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας δηλώνει ο ένοπλος που σκοτώθηκε χθες βράδυ από την αστυνομία ήταν «ισλαμιστής τρομοκράτης»

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ περιέγραψε σήμερα τον βαριά οπλισμένο άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε χθες βράδυ από πυρά αυστριακών αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο κέντρο της Βιέννης με τον όρο «ισλαμιστής τρομοκράτης».

«Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο Νίχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί «συμπαθούντα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βιέννης ανέφερε ότι τα θύματα της επίθεσης είναι τρία, δύο άνδρες και μια γυναίκα.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών 

Άλλο ένα θύμα της χθεσινής επίθεσης στη Βιέννη υπέκυψε στα τραύματά του, μετέδωσε σήμερα το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των νεκρών σε τέσσερις πολίτες και έναν δράστη.

Η εφημερίδα Kurier ανέφερε επίσης, επικαλούμενη τον δήμαρχο της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ, πως ένα τέταρτο άτομο σκοτώθηκε επιπλέον του δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ