Ξεχωριστό θα είναι το Πάσχα στην Αγία Νάπα



Ξεχωριστό θα είναι και φέτος το Πάσχα στην Αγία Νάπα αφού συνδυάζει με άψογο τρόπο, τη θρησκευτική κατάνυξη, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας με τα παραδοσιακά παιγνίδια, το χορό τη μουσική και τη διασκέδαση.

Τη Μεγάλη Παρασκευή θα γίνει γύρω στις 09.00 το βράδυ η περιφορά του Επιταφίου στους κύριους δρόμους και στα στενά δρομάκια της πόλης. Της πομπής θα προπορεύεται η Μπάντα του Δήμου/Εκκλησίας Παναγίας Αγίας Νάπας και η χορωδία της εκκλησίας θα ψάλλουν το «Αι γενεαί πάσαι».

Το Μεγάλο Σάββατο στις 8.30μ.μ πριν από την Αναστάσιμη Ακολουθία θα γίνει στην βόρεια περιοχή του Μοναστηριού το άναμμα της Λαμπρατζιάς και το κάψιμο του Ιούδα. Θα αναβιώσει επίσης για μία ακόμη χρονιά ένα παλαιό παραδοσιακό έθιμο που είναι οι βίτσες στη φωτιά και το κτύπημα τους στο έδαφος.

Την Κυριακή του Πάσχα στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας ο Εσπερινός της Αγάπης όπου θα διαβαστεί το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες. Ακολουθεί στις 7.00μ.μ ένα πλούσιο καλλιτεχνικό παραδοσιακό πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με χορούς και τραγούδια από την Κύπρο, τα νησιά και την Μικρά Ασία, τα οποία θα παρουσιάσουν ο Χορευτικός ΄Ομιλος του Δήμου Αγίας Νάπας και ο Κίμων Ξυλοτύμπου. Στη συνέχεια το Χορευτικό Συγκρότημα «Αράδιππος-Καροτσέρης» μαζί με το Συγκρότημα «Ερωφίλη» Ρεθύμνου Κρήτης και οργανοπαίκτες στο Νταούλι και το Ζουρνά από τη Νάουσα θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τραγούδια και χορούς από την Κύπρο, Κρήτη, Μακεδονία και Θράκη.

Τη Δευτέρα του Πάσχα το πρόγραμμα θα αρχίσει στις 16.00 με σούσες και τσιαττιστά κάτω από την τουμπεζιά από τον Χορευτικό ΄Ομιλο του Δήμου Αγίας Νάπας Στις 17.30 θα πάρουν σειρά τα παραδοσιακά παιγνίδια, στα οποία θα συμμετέχει ενεργά το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου. Στις 7.30μ.μ θα ξεκινήσει το Πασχαλινό ξεφάντωμα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυκτα. Θα περιλαμβάνει συναυλία με τους Νάσο, Εύα Μπάϊλα και Πάνο Ψάλτη, χορούς, τραγούδια, λαϊκή ποίηση, τσιαττιστά με τους Ηλία Χατζημιχαήλ, Θεοφάνη Θεοφάνους και Αντώνη Κορυζή.

Το Συμβούλιο Νεολαίας θα αναλάβει σε συνεργασία με τον Δήμο το ψήσιμο φαγητού στον παραδοσιακό φούρνο, το οποίο μαζί με ποτό θα διατίθενται προς πώληση και τα καθαρά έσοδα θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.