Ξεσηκωμός για την Αμμόχωστο από την πρωτοβουλία μνήμης Ισαάκ - Σολωμού


Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στις 19:30, στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας, καλεί όλους τους πρόσφυγες και μη η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού», σημειώνοντας σε ανακοίνωση πως «αρνείται να δεχτεί ότι το ήδη σάπιο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας θα μετατραπεί σε σημείο διέλευσης των προσφύγων για την περίκλειστη πόλη, στην οποία έστησαν φάλτσα φιέστα ο Ταγίπ Ερντογάν και το κατοχικό καθεστώς».

«Κάθε ιδεά θυσίας της Κερύνειας για υπόνοιες επιστροφής στην Αμμόχωστο, κάθε ιδέα δημιουργίας «χαμένων πατρίδων» για την επικράτηση της ήττας και του οδυνηρού συμβιβασμού, να φωνάξει ότι δεν θα ανεχτεί το μακρύ χέρι της κατοχικής Τουρκίας σε καμιά γωνιά της πατρίδας του, από το Βαρώσι μέχρι την Κερύνεια και από τους Σόλους μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα», αναφέρεται στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων. 

 

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΙΑΝΟΙ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΕΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ – ΣΑΒΒΑΤΟ 17/10 ΣΤΙΣ 19:30

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» απορρίπτει κάθε ιδέα τουρκοποίησης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και καλεί κάθε πρόσφυγα, από κάθε τουρκοκρατούμενη γωνιά, να ενώσει τη φωνή του για να καταστεί σαφής ο πόθος του κυπριακού Ελληνισμού για απελευθέρωση. Αμφισβητεί κάθε υπόσχεση για επιστροφή ενός κομματιού των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες του και επαναλαμβάνει ότι η Κερύνεια, η Μόρφου, η Καρπασία, η Μεσαορία και η μισή Λευκωσία δεν θα γίνουν θυσία στον βωμό του συμβιβασμού. Αρνείται να δεχτεί ότι το ήδη σάπιο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας θα μετατραπεί σε σημείο διέλευσης των προσφύγων για την περίκλειστη πόλη, στην οποία έστησαν φάλτσα φιέστα ο Ταγίπ Ερντογάν και το κατοχικό καθεστώς.

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» καλεί όλα τα προσφυγικά σύνολα, τους Μορφίτες, τους Κερυνειώτες, τους Καρπασίτες, τους Αμμοχωστιανούς, να διατρανώσουν ξανά και να επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη το σύνθημα «ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ». Καλεί κάθε πολίτη που δεν συμβιβάζεται με την κατοχή και τον φασισμό, τον εποικισμό και την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εγκλήματα πολέμου και τον συμβιβασμό, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στις 19:30, στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας. 

Καλεί κάθε πολίτη που απορρίπτει κάθε ιδέα διχοτόμησης, κάθε ιδέα τουρκοποίησης, κάθε ιδεά θυσίας της Κερύνειας για υπόνοιες επιστροφής στην Αμμόχωστο, κάθε ιδέα δημιουργίας «χαμένων πατρίδων» για την επικράτηση της ήττας και του οδυνηρού συμβιβασμού, να φωνάξει ότι δεν θα ανεχτεί το μακρύ χέρι της κατοχικής Τουρκίας σε καμιά γωνιά της πατρίδας του, από το Βαρώσι μέχρι την Κερύνεια και από τους Σόλους μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα. Να ξεσπάσει στις πολιτικές ηγεσίες που έθαψαν ολόκληρα κομμάτια γης, με την υπόσχεση της επιστροφής της Αμμοχώστου. Εκεί που έπεσε ο Τάσος και ο Σολωμός. Να ξεσπάσει για τους χάρτες που ανέμιζαν τόσα χρόνια οι μεσολαβητές και έδωσαν στον Ερντογάν την άνεση να προχωρήσει στην τουρκοποίηση. «Για να βαδίσουμε στον ίσιο δρόμο που μας πάει σε Μόρφου και Κερύνεια».

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 19:30 – ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ – ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

«Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού»

09 Οκτωβρίου 2020